Enlaces accesibilidad
Normalitat dins del Palau, protestes al carrer

Dues cares de la visita reial a Catalunya pels Premis Fundació Princesa de Girona

  • Milers de persones han organitzat una cassolada i cremat fotos del Rei per protestar contra la seva visita
  • Felip VI ha demanat una Catalunya sense "violència ni intolerància"

Por
Discurs de la Infanta Leonor i el Rei Felip VI en català

El rei Felip VI ha reclamat una Catalunya sense "violència ni intolerància" en l'acte d'entrega dels Premis de la Fundació Princesa de Girona que s'ha fet aquest dilluns a la tarda a Barcelona. És el primer cop que visita Catalunya després de fer-se pública la sentència del procés el 14 d'octubre passat.

En un Palau de Congressos de Catalunya blindat per la policia i amb protestes als accessos i carrers dels voltants, el monarca s'ha referit als aldarulls i a la violència viscuda aquestes darreres setmanes, sobretot a la capital catalana, però també a Girona, Tarragona i Lleida.

El Rei diu que "no poden tenir cabuda ni la violència, ni la intolerància, ni els menspreu als drets i a les llibertats dels altres

Aquesta part del discurs ha estat tan o més aplaudida que el parlament de l'hereva de la Corona, la Infanta Leonor, quan s'ha dirigit als assistents amb un perfecte domini del català. Ha estat el primer cop que la princesa ha parlat en públic amb aquest idioma i, tot i que breu, ha meravellat la gent i triomfat a les xarxes socials pel bon accent i pel contingut. Leonor ha afirmat que "Catalunya sempre ocuparà un lloc especial al meu cor".

DINS I FORA, DUES REALITATS

Dins i fora del Palau de Congressos de Catalunya s'han viscut dues realitats contraposades. Dins, normalitat absoluta i tot s'ha desenvolupat segons el protocol establert.

Lliurament dels Premis Princesa de Girona al Palau de Congressos de Catalunya

anterior siguiente
3 Fotos 1 / 3 ver a toda pantalla
  • Els guardonats amb la família reial

    Els guardonats amb la família reial

    Els guanyadors dels Premis Princesa de Girona a la gala celebrada dilluns al Palau de Congressos de Catalunya. 

  • La Princesa Leonor durant el seu discurs a l'entrega de Premis Princesa de Girona

    La Princesa Leonor durant el seu discurs a l'entrega de Premis Princesa de Girona

    La Princesa va realitzar una part del discurs en català i va assegurar que "Catalunya sempre ocuparà un lloc especial meu cor". 

Fora, en canvi, un edifici completament blindat mentre el carrer ha escridassat la monarquia, ha incendiat fotografies del Rei i protestat en contra la seva visita a Catalunya. Alguns dels concentrats, recordaven el "lamentable" discurs de Felip VI el 3 d'octubre de 2017 "quan encara es curaven les ferides de l'1O". Li critiquen que "enlloc d'unir, s'hagi posat a favor dels polítics que manen".

Milers de manifestants protesten per la visita del Rei a Barcelona

anterior siguiente
3 Fotos 1 / 3 ver a toda pantalla
  • Cremen la figura del Rei

    Cremen la figura del Rei

    Alguns dels manifestants han cremat fotografies del Rei en la concentració convocada davant del Palau de Congressos de Catalunya. 

  • Els manifestants s'han concentrat  per protestar per la visita del Rei

    Els manifestants s'han concentrat per protestar per la visita del Rei

    Milers de persones s'han manifestat fora del Palau de Congressos de Catalunya i han portat pancartes que simbolitzen la figura del Rei. 

Alguns dels assistents han estat agredits als accessos del Palau, com l'empresari forner Josep Bou, regidor del PP a l'Ajuntament de Barcelona.

L'empresari sabater Antonio Castañer ha assegurat: Et peguen molt i és quan un té por i ràbia

Agredeixen el regidor del PP, Josep Bou, davant del Palau de Congressos

LLAÇ GROC, ESBORRAT O TRET?

L'altra polèmica de l'acte ha estat el llaç a la solapa del matemàtic Xavier Ros-Oton qui, després de recollir el Premi Princesa de Girona, se l'hauria tret. El mateix guardonat ha hagut de respondre a les moltes elocubracions que circulaven a les xarxes, entre elles, desmentir que a les imatges del sopar s'usés el photoshop per esborrar el llaç.

El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, ha hagut de rectificar el seu tuit on acusava la Casa Reial d'haver manipulat les imatges. Després d'escoltar el premiat en una entrevista radiofònica, ha piulat

La Casa Reial, en canvi, ha piulat al marge de la polèmica del llaç groc. Les fotos que han resumit l'acte són, sobretot, del sopar quan Ros ja no duia el llaç mentre que a l'entrega del guardó s'han destacat les imatges dels altres joves premiats.

FELIP VI, PERSONA NON GRATA A GIRONA

Protestes a Girona en contra de la visita de la Casa Reial

A Girona, les protestes en contra de la visita dels monarques a Catalunya també s'han fet sentir. L'Ajuntament va decidir que Felip VI seria persona non grata a la seva ciutat i va posar l'excusa que l'Auditori Municipal no estaria disponible per a aquest acte. Per això, l'any passat es va haver de fer al poble veí de Vilablareix, a l'espai Mas Marroch, dels germans Roca. La directora general de la Fundació Princesa de Girona, Mònica Margarit, ha justificat la celebració dels premis a la capital catalana.

La Fundació Princesa de Girona, preocupada per les protestes en contra del Rei

PARLEM AMB XAVIER ROS, UN MATEMÀTIC DE REFERÈNCIA

Entrevistem el matemàtic premiat per la Fundació Premis Princesa de Girona