Enlaces accesibilidad
Balanç dels disturbis

Les xifres de la primera setmana postsentència

  • Les protestes s'han saldat amb gairebé 600 ferits i uns 200 detinguts
  • Els desperfectes costaran a l'Ajuntament de Barcelona més de 2,5 milions d'euros

Per
Els manifestants fan barricades al centre de Barcelona
Els manifestants fan barricades al centre de Barcelona

La setmana d'aldarulls a Catalunya com a resposta a la sentència del procés ha deixat 593 persones ferides, la meitat de les quals són policies. El 95% de les lesions ateses pel Sistema d'Emergències Mèdiques són contusions, ferides obertes, lesions oculars i politraumatismes. 7 dies després, el balanç és de 10 hospitalitzats: 8 a Barcelona i 2 a Girona.

DETINGUTS DURANT LES PROTESTES

El balanç de detinguts, des de dilluns passat, és de 199 arrestats: 92 a Barcelona, 43 a Lleida, 37 a Tarragona i 27 a Girona. Del total de detencions, els Mossos d'Esquadra n'han efectuat 157, la Policia Nacional 34 i la Guàrdia Urbana 8. Segons els serveis penitenciaris, durant la setmana 30 persones (26 homes i 4 dones) han ingressat a presó preventiva pels aldarulls. Entre els càrrecs que se'ls imputa hi ha desordres públics, danys, atemptats contra l'autoritat, desobediència i resistència.

Els concentrats donen suport als detinguts en les protestes contra la sentència del procés.

Els concentrats donen suport als detinguts en les protestes contra la sentència del procés.

DESPERFECTES MATERIALS

La setmana de disturbis també ha deixat malmesos uns 267 vehicles de les forces de seguretat: 43 furgones de Mossos d'Esquadra, 221 de la Policia Nacional i 3 de la Guàrdia Urbana de Barcelona. El mobiliari urbà també ha patit desperfectes i durant la setmana s'han cremat més de 1.000 contenidors. Els serveis de neteja han hagut de treballar de forma intensa durant aquests dies per restablir l'ordre i la circulació al centre de Barcelona.

DANYS ECONÒMICS

Tot això ha provocat un descens de l'activitat comercial al centre de Barcelona. Els venedors han calculat que l'activitat ha caigut fins a un 50% i que s'han produït danys quantiosos en terrasses i en mobiliari. Des de l'Ajuntament de Barcelona s'ha xifrat en 2,5 milions d'euros els danys econòmics causats pels aldarulls.

Los disturbios en Barcelona han provocado daños en el mobiliario urbano por valor de más de dos millones y medio de euros

El Ministeri de Foment ha quantificat en 7,3 milions d'euros les pèrdues econòmiques causades per les protestes, que es desglossen en:

  • 4 milions d'euros en ingressos que no s'han produït per part de les empreses
  • 2,1 milions d'euros en la reparació d'actes vandàlics
  • 1,2 milions d'euros en les instal·lacions de l'aeroport del Prat
  • 1,2 milions d'euros en indemnitzacions
  • 600.000 euros en infraestructura ferroviària
  • 360.000 euros en carreteres i autopistes.

LLIBERTAT DE PREMSA

Els periodistes també han patit les conseqüències de les protestes. El Col·legi de Periodistes de Catalunya ha xifrat, en un comunicat, en 65 els professionals ferits mentre treballaven cobrint els disturbis.

Cada vegada que algú obstaculitza la feina d’un/a periodista està atemptant contra el sistema democràtic

De fet, gairebé 200 periodistes es van concentrar dimarts a Plaça Catalunya no només per reclamar la fi de les agressions, sinó també per alarmar sobre la situació de la llibertat d'expressió i la llibertat de premsa.

Els periodistes es concentren a Plaça Catalunya per a condemnar les agressions patides durant la setmana d'aldarulls

Els periodistes es concentren a Plaça Catalunya per a condemnar les agressions patides durant la setmana d'aldarulls

Colau parla d'una ciutat esperançada

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha fet una Declaració Institucional sobre la situació que es viu aquests dies a la ciutat.

Barcelona som una ciutat de pau, de diàleg, de drets, de respecte a la pluralitat, en canvi aquests dies hem viscut moments de molta tensió, dels més greus dels darrers anys