Enlaces accesibilidad

La truita de patates, una recepta amb gust de barri

  • Sílvia Abril ensenya a La recepta perduda a preparar una truita de patates pas a pas
  • Descobreix com cuinar una truita amb suc, típica del Priorat
La truita de patates, una recepta amb gust de barri
Una persona tallant una truita de patates amb un ganivet RTVE Catalunya

Amb ceba o sense, la truita de patates és un d’aquells plats essencials que mai fallen en una taula plena de gent. Amb només tres ingredients bàsics, forma part de la nostra cultura gastronòmica des que la patata va arribar d’Amèrica. El seu èxit rau en la capacitat d’adaptar-se a qualsevol context: des dels restaurants fins a un pícnic a l’aire lliure. A més, simbolitza el fet de compartir allò que agrada. Al programa La recepta perduda busquen quina és la millor manera de preparar aquest clàssic tan popular.

La Sílvia Abril es desplaça fins al barri de la Marina de Port, a la Zona Franca, per trobar la millor recepta de la truita de patates. Hi va fins als afores de Barcelona, perquè el centre ha perdut bona part de l’essència dels bars tradicionals, substituïts ara per cafeteries de cadena i locals de brunch. Aquest veïnat ha estat, històricament, la llar dels treballadors del polígon, molts d’ells procedents d’Andalusia i els bars de tota la vida punts de trobada i convivència. En aquest entorn hi ha la Granja Helena, un negoci familiar amb mig segle d’història que avui dirigeixen en Borja i els seus germans. De fet, serà ell qui ensenyi a la presentadora a elaborar la truita.

Què es necessita?

Truita de patatesTruita de patates
Ingredients Preparació
  • Ous
  • Patates Kennebec
  • All
  • Oli
  1. Pelem les patates
  2. Tallem les patates
  3. Escorrem les patates i hi posem una mica de sal perquè suïn
  4. Aixafem els alls
  5. Passem els alls per la paella calenta
  6. Posem les patates a la paella
  7. Batem els ous
  8. Barregem la patata amb els ou
  9. Posem la barreja a la paella i li donem la volta
  10. Emplatem

Segons el cuiner, només calen ous, patata i oli d’oliva; la ceba i l’all són opcionals. Si els ous són de pagès i les patates de qualitat, no cal afegir res més. L’oli ha de ser d’oliva 0,4°, ja que, per a en Borja, l’extra verge resulta massa àcid. També hi posa un all per donar una mica de gust i recomana la varietat Kennebec per a la patata.

La truita de patates

La Sílvia Abril cuinant amb el Borja Sierra, de la Granja Elena RTVE Catalunya

A la cuina!

Primer, s’han de pelar les patates. Després es posen en aigua perquè no s’oxidin i es tallen a làmines fines, partint-les prèviament per la meitat. Un cop llestes, s’escorren, s’hi afegeix sal i es deixen reposar cinc minuts perquè vagin suant.

A la paella, s’afegeix un gra d’all aixafat. Quan comenci a fer olor, es posen 100 ml d’oli d’oliva 0,4° i s’incorpora un quilo de patates per fregir-les durant mitja hora. Es va afegint més oli si cal. La clau és aconseguir una textura entre la patata confitada i la crosta cruixent. Quan ja estan al punt, es retiren i es deixen reposar.

Tot seguit, es baten tres ous fins que quedin homogenis. S’hi afegeixen dues cullerades ben plenes de patata fregida i es barreja a consciència. És l’hora de coure la truita: amb una mica d’oli i el foc ben viu, s’aboca la mescla a la paella, es remena lleugerament i es baixa la intensitat. Després, només cal girar-la amb decisió.

Girar la truita

La Sílvia Abril girant la truita a La recepta perduda RTVE Catalunya

I ja està! Acompanyada de pa amb tomàquet o servida sola, la truita de patates és perfecta per compartir amb amics o família.