Enlaces accesibilidad

L'AMB alerta de l'oferta excessiva d'aliments poc saludables en la majoria dels seus barris

  • El 88,65% de la població viu a menys de cinc minuts a peu de quatre o més establiments que ofereixen menjar poc saludable
Els anomenats deserts alimentaris, zones sense accés a productes frescos i saludables, són gairebé inexistents.
Els anomenats deserts alimentaris, zones sense accés a productes frescos i saludables, són gairebé inexistents.
Maria Bosch | David Gallach

L'Àrea Metropolitana de Barcelona alerta que una gran part de la població viu en entorns amb una oferta excessiva d'aliments poc saludables. Aquesta realitat, segons l'AMB, contribueix a accentuar tant les desigualtats socials com la crisi climàtica.

L'AMB alerta de l'oferta excessiva d'aliments poc saludables

Aquesta problemàtica s'ha posat sobre la taula durant la jornada 'Els camins de l'alimentació', on s'han exposat diversos estudis sobre els entorns alimentaris metropolitans, elaborats per l'Institut Metròpoli i l'Institut de Recerca Urbana de Barcelona.

La corporació metropolitana ha remarcat que "l'accés a una alimentació saludable no depèn només de les eleccions individuals, sinó de factors socioeconòmics i de l'oferta pròxima i assequible".

Les dades recollides indiquen que el 88,65% de la població viu a menys de cinc minuts a peu de quatre o més establiments que ofereixen menjar poc saludable, una situació especialment preocupant en els barris més vulnerables.

Tot i això, els anomenats deserts alimentaris, zones sense accés a productes frescos i saludables, són gairebé inexistents. Malgrat això, un 14,7% dels ciutadans es troben en àrees on l’oferta d’aquests aliments és insuficient.

Els entorns alimentaris

L'Institut Metròpoli ha distingit diferents zones segons la seva oferta alimentària. L'ens ha destacat els deserts alimentaris, que són zones amb escassa disponibilitat d’aliments frescos a cinc minuts caminant; els pantans alimentaris, que són zones amb molta concentració d’oferta d’aliments poc saludables en un radi de cinc minuts a peu; i els oasis d'alimentació ecològica, que són aquelles zones amb un bon accés a aliments ecològics en el mateix radi.

Els resultats de l'estudi han mostrat que tot i que els deserts alimentaris són pràcticament "inexistents", abunden molt els pantans alimentaris, sobretot a barris com Ciutat Meridiana (Barcelona), la Mina (Sant Adrià del Besòs) i la Ribera (Montcada i Reixac).

Segons l’AMB, el sistema alimentari metropolità presenta situacions que "agreugen les desigualtats entre els sectors de la població" i això es pot veure en els oasis alimentaris, que no són accessibles per part de la població vulnerable.

El projecte FoodCLIC

L'AMB ha implementat des del 2022 el projecte europeu FoodCLIC, que té com a objectiu desenvolupar polítiques que garanteixin l'accés a una alimentació sana, segura i assequible. I alhora estudia com el teixit social dels barris més vulnerables pot impulsar respostes per millorar l’alimentació.

Del pressupost global (d'uns 11 milions d’euros) s’han destinat més d’un milió a recerca, participació i inversions a la metròpolis barcelonina. En el marc d’aquest pressupost s’han analitzat en profunditat els entorns alimentaris de Sant Cosme (el Prat de Llobregat) i Fondo (Santa Coloma de Gramenet).