Mones més cares per la pujada del preu del cacau
- Segons el Gremi de Pastisseria de Barcelona, en els dos últims anys el preu del cacau ha crescut un 500%
- Els pastissers asseguren que ja no poden reduir més el seu marge i han de repercutir l'increment del cost al client
El preu del cacau, matèria primera fonamental per elaborar xocolata, ha experimentat un increment exponencial en els últims anys. Segons les dades que calcula l'Institut Nacional d'Estadística (INE) i que recull l'Índex de Preus de Consum (IPC), el cacau costa ara un 40% més que la mitjana entre els anys 2015 i 2021. Una pujada de preu que s'ha produït en els darrers 4 anys, i que contrasta amb l'estabilitat que aquest producte havia experimentat en l'última dècada.
Els factors que expliquen la pujada són diversos. Per la banda de l'oferta, els efectes del canvi climàtic estan causant estralls a grans països productors, com ara Ghana i la Costa d'Ivori, i les males collites han afectat la quantitat de cacau produïda. Del costat de la demanda, l'interès creixent a determinats països asiàtics per aquesta matèria primera ha tensionat les cadenes de subministrament.
Camí a l'estabilitat
Les tempestes i els episodis intensos de calor que han patit països com Ghana i la Costa d’Ivori, els dos països africans que concentren més de la meitat de la producció mundial de cacau, en l’últim any i mig han estat una de les raons per la sobtada pujada del preu. En declaracions a l'Agència Catalana de Notícies (ACN), el gerent del Gremi de Pastisseria de Barcelona assenyala la pèrdua de rendibilitat d’aquests cultius a Àfrica i que s'hagin substituït per d’altres amb beneficis econòmics més immediats com ara els de palma.
Olivier Fernández explica que "gairebé tota la fabricació mundial de xocolata està en mans de la indústria" i l’increment de les tarifes redueix considerablement el marge de maniobra dels pastissers. En aquest sentit, Fernández detalla que en els dos últims anys el preu del cacau s’ha multiplicat pràcticament per 6, fins a situar-se al voltant dels 12 euros el quilogram. I això té repercussió en l'elaboració d'altres productes derivats, com ara la mantega de cacau, que es tracta d'un ingredient indispensable per elaborar mones i bombons.
Per tot plegat, el més probable és que les mones d'enguany siguin més cares. Des del Gremi, però, són optimistes perquè les oscil·lacions de preu als mercats de futurs ja apunten a una moderació de cara al juny, coincidint amb una millora de la collita que està previst que es reculli al novembre.