Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Sant Pau, hospital al centre de la ciutat, i planells de l'arquitecte lluís Domènech i Montaner. Reportatge i entrevista a Francesc Fornells Pla, gravador i vidrier. L'Institut del Teatre ha publicat un catàleg amb tots els teatrins de Jaume Raspall. L'estudi del pintor Josep Vernis a Sant Julià de Sassorba i entrevista de Daniel Giralt a l'artista. El futur de l'edifici modernista de l'Hospital de Sant Pau, que ha estat declarat monument nacional. Perfil biogràfic de Domènech i Montaner i la seva participació en les Bases de Manresa del 1982, per Josep Maria Ainaud de Lasarte.

En aquest capítol de Signes, la Casa Thomas de Barcelona, de l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner. (L'off continua sobre negre). Montserrat Nebot entrevista l'arquitecte Cristian Cirici, autor de la restauració de la Casa Thomas. Exposició als baixos de l'edifici de dibuixos de Domènech i Montaner. Exposició, 'Fotografia com a art, art com a fotografia' a la Fundació Miró de Barcelona. Exposició de pintura de Rosa Torras a Barcelona. La revista literària L'Espill. València. Entrevistes de Maria Antònia Oliver a Eliseu Climent, editor i a Joan Fuster, director literari de L'Espill. Imatges amb música de la Casa Thomas que no surten al reportatge.

El Museu Domènech i Montaner, és a l'edifici de Can Rocosa, antiga masia de Canet de Mar, protegit com a Bé Cultural d'Interès Local. Edificada el segle XVII, va pertànyer a la família de Lluís Domènech i Montaner, i és casa-museu de l'arquitecte. Imatges dels Serveis Informatius del 14/07/1991.

La construcción de una mini casa como esta, define a la perfección el espíritu de los espacios increíbles. Además, un profesor transforma dos vagones de tren en aulas para su colegio. George Clark visita el kibbutz Lotan de Israel y continúa avanzando con su proyecto de caravana.

 Amb la proximitat del centenari de la creació de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Televisió Espanyola a Catalunya emet 'Lluís Domènech i Montaner. Arquitecte i polític' . El documental ens acosta a una de les facetes més desconegudes de l'arquitecte: la política. Lluís Domènech i Montaner (Barcelona, 1949-1923) va ser un gran home de la cultura catalana del nou-cents. Polifacètic, va fer alhora d'arquitecte, urbanista, historiador, humanista, dissenyador gràfic, il·lustrador, editor i aglutinador de múltiples iniciatives. Una de les seves facetes més desconegudes va ser la política. Va iniciar la militància als 19 anys, en el marc de la Renaixença i va anar creant partits i canviant de formació a mesura que no hi acabava d'encaixar. Va passar pel Centre Català, La Lliga de Catalunya, la Unió Catalanista, el Centre Nacional Català i la Lliga Regionalista. Va arribar a ser dos cops diputat a les Corts espanyoles, una experiència de què va quedar desencantat. La política li va fer perdre els amics: el van marginar i ell també se'n va apartar. Com en uns vasos comunicants, l'arquitectura en va sortir guanyant. Les seves obres més emblemàtiques sorgiran aleshores: la casa Lleó Morera, el Palau de la Música o l'Hospital de Sant Pau, les dues darreres obres, declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Per acostar-nos al Domènech polític, el documental compta amb la col·laboració d'arquitectes i d'historiadors i amb el testimoni del seu besnét, Lluís Domènech i Girbau. El 2012 marca el centenari de la seva intervenció a l'Hospital de Sant Pau, que avui serà seu d'una Universitat de les Nacions Unides. El documental és de Lurdes Cortés i Manel Muñoz.

Las radiografías también son para las montañas. Y quien dice montañas, dice pirámides u otros elementos y edificios gigantescos. No son rayos X los que entran en acción, pero su efecto es el mismo. Los muones sirven para observar el interior de accidentes geográficos u obras arquitectónicas. Gracias a ellos se ha podido ver el interior de las pirámides, el del Vesubio o adivinar el estado de las estructuras de hormigón de unos altos hornos. Ese es, entre otros, el objetivo de la empresa Muon Systems, que está estudiando cómo aplicar la tomografía para analizar contenedores de los puertos sin necesidad de abrirlos. Sobre todo ello ha charlado Chema García Langa con Carlos Díez, uno de los tres fundadores de Muon Systems.

El programa mostra videoart: 'The day before' i 'The discreet charm of diplomacy'. Reportatges: els edificis de Montparnasse de Ricard Bofill. Escultures a l'IVAM de Julio González. Manolo Valdes, exposició de pintura i escultura. Tràiler de la pel·lícula 'Ran' d'Akira Korosawa. Entrevistes: Albert Boadella, i reportatge sobre la seva obra de teatre 'Els virtuosos de Fontainebleau', i al dissenyador Xavier Mariscal. Videoart 'SA', reportatge sobre l'Índia de Dan Reeves.

Centenario Lluís Domènech i Montaner. Lluis Domènech i Montaner es uno de los arquitectos más importantes del modernismo europeo, pero su figura ha sido injustamente olvidada e incluso menospreciada. Es el autor de muchos de los edificios que han hecho de Barcelona la capital mundial del modernismo. El Palau de la Música Catalana y el Hospital de Sant Pau, ambos declarados Patrimonio de la Humanidad por la Unesco, son las más conocidos, pero su legado abarca otras obras extraordinarias. El centenario de su muerte, que se celebra este año con múltiples actividades, es una gran oportunidad para reivindicar su extraordinario legado.

El festival Model de Barcelona, y Concéntrico de Logroño nos proponen a través de instalaciones y encuentros, dos maneras de entender el imaginario urbano, buscando empatizar con los ciudadanos, transformando temporalmente los espacios públicos. Hablamos con la arquitecta Eva Franch i Gilabert, el estudio Parallel Arquitects, el equipo JAAG y la arquitecta Paloma Cañizares.

El talento de los constructores a pequeña escala hace posible que una pareja de recién casados transforme una vieja barca en su nueva casa flotante. Además, vemos la construcción de un refugio silvestre, una cabaña ecológica, en un bosque con historia familiar. En Israel, una excéntrica vivienda junto al mar, llena de cuevas y sorpresas.

George Clark y su compañero Max, inician la temporada con un nuevo reto: transformar una caravana según el estilo Arts and Crafts. Entre las construcciones más increíbles descubren un viejo barco transformado en apartamento en el jardín y una pequeña caravana convertida en cocina vegana móvil. Esta temporada, encuentran en Israel edificios espectaculares con diseños realmente ingeniosos que mezclan, generalmente lo antiguo con la vanguardia.

Casa Decor, la plataforma de interiorismo que este año se instala en la Calle Serrano 92, rinde un apasionado homenaje en su edición número 58 al bidé, ese elemento pensado para la higiene íntima que ha formado parte del cuarto de baño desde siempre. Para que vuelva a ser tendencia después de estar casi en extinción, la diseñadora valenciana Verónica Montijano ha escrito un manifiesto donde declara su respeto y su defensa por un objeto que considera retro pero práctico.

Es una carrera contrarreloj. Los ingenieros civiles más capacitados del mundo están trabajando en un tiempo récord para completar uno de los proyectos de construcción de puentes más grandes y complicados de América del Norte. Con una estimación anual de uso de 50 millones de vehículos sobre el nuevo Puente Champlain, un equipo de constructores completamente dedicado se reúne para crear y ejecutar un diseño diferente a cualquier otro puente de este tipo. Además de la compleja y ambiciosa construcción, los equipos de trabajo deben seguir permitiendo el tráfico marítimo a través del St. Lawrence Seaway durante todo el proceso. Son muchos los desafíos que debe afrontar este auténtico milagro arquitectónico.