Enlaces accesibilidad
54 edició dels premis Sant Jordi de cinematografia atorgats per RNE

"Pagafantas" de Borja Cobeaga, premi a la millor òpera prima

Per

La pel.lïcula "Pagafantas" ha estat escollida millor òpera prima.  El director del film és Borja Cobeaga

Un "pagafantes" és el típic "pringat", que s'enganxa a les faldilles d'una noia, generalment bonica i amb parella, creient que té alguna possibilitat de lligar-se-la. Per complaure-la fa tot el que ella vol, tot i que ella el veu com un amic o, en el pitjor dels casos, com el seu millor amic. Partint d¿aquesta idea, Borja Cobeaga escriu i dirigeix Pagafantas, el seu primer llargmetratge, que narra la història d¿en Chema (Gorka Otxoa), un noi de Bilbao que decideix deixar la seva nòvia de tota la vida perquè té esperança de forjar una vida millor sense ella. En aquesta situació, en Chema coneix la Claudia (Sabrina Garciarena), una guapíssima i simpàtica argentina, amb qui comença a intimar. Tot i així, ella no comparteix els mateixos interessos que Chema: la Claudia només el vol com a amic. Chema, tot i l'ajuda i els consells del seu tiet Jaime (Óscar Ladoire), no aconsegueix conquistar la noia i es converteix inevitablement en un "pagafantes". 

Borja Cobeaga (Donostia, 1977) va estudiar Comunicació Audiovisual a la Universitat del País Basc, però amb només 9 anys ja es dedicava a fer curtmetratges que va exhibir a l'escola. El 2001 va ser nominat als premis Goya pel seu curt La primera vez. També treballa a la televisió, dirigint el programa Vaya semanita (ETB) o realitzant-ne d'altres com Gran Hermano

Uns altres treballs destacats són el curtmetratge Éramos pocos (2005), amb Mariví Bilbao, Alejandro Tejería i Ramón Barea, que el va portar a la catifa vermella de Hollywood el 2007, i Limoncello (2007), que va ser nominat al Fotograma de Plata. 

Amb Pagafantas, Cobeaga ha guanyat el premi especial de la crítica del Festival de Cinema de Màlaga, i va ser nominada a dos Goya. El jurat ha valorat Pagafantas pel guió, la direcció i els bons resultats de recaptació de la pel·lícula.

 

 

Un pagafantas es el típico "pringao", que se pega a las faldas de una chica, generalmente bonita y con pareja, creyendo que tiene alguna posibilidad de ligársela. Para complacerla hace todo lo que ella quiere, a pesar que ella le ve como un amigo o, en el peor de los casos, como su mejor amigo. Partiendo de esta idea, Borja Cobeaga escribe y dirige Pagafantas, su primer largometraje, que narra la historia de Chema (Gorka Otxoa), un chico de Bilbao que decide dejar a su novia de toda la vida porque tiene la esperanza de forjar una vida mejor sin ella. En esta situación, Chema conoce a Claudia (Sabrina Garciarena), una guapísima y simpática argentina, con quien empieza a intimar. Pero ella no comparte los mismos intereses que Chema: Claudia sólo le ve como un amigo. Chema cuenta con la ayuda y los consejos de su tío Jaime (Óscar Ladoire), pero no consigue conquistar a la chica y se convierte, inevitablemente, en un pagafantas. 

Borja Cobeaga (Donostia, 1977) estudió Comunicación Audiovisual en la Universidad del País Vasco, aunque con sólo 9 años ya se dedicaba a hacer cortometrajes que se exhibían en su escuela. En 2001 fue nominado en los premios Goya por su corto La primera vez. También trabaja en televisión, dirigiendo el programa Vaya semanita o realizando otros como Gran Hermano. 

Otros trabajos destacados son el corto Éramos pocos (2005), con Mariví Bilbao, Alejandro Tejería y Ramón Barea, que le llevó a la alfombra roja de Hollywood en 2007, y Limoncello (2007), que fue nominado al Fotograma de Plata. 

Con Pagafantas, Cobeaga ha ganado el premio especial de la crítica del Festival de Cine de Málaga, donde se estrenó, y obtuvo dos nominaciones en los Goya. El jurado ha valorado Pagafantas por el guión, la dirección y los buenos resultados de taquilla.