Enlaces accesibilidad
L'Arxiu de TVE-Catalunya

Fa 30 anys: primeres eleccions democràtiques a Catalunya

  • El 20 de març de 1980 es van convocar les primeres eleccions democràtiques al Parlament de Catalunya, després de la dictadura franquista.
  • En ple procés de transició, les primeres eleccions catalanes van suposar un pas transcendental cap a la consolidació de l'autogovern de Catalunya.

Per
Arxiu TVE Catalunya - La nit electoral de les eleccions al Parlament

                         

Les eleccions de 1980 van suposar la tornada a la normalitat democràtica, recuperant institucions, com el Parlament i la Generalitat, que ja funcionaven des del les eleccions al Parlament de 1932, en temps de la Segona República.

En les primeres eleccions generals després del Franquisme, en 1977 i 1979, els partits d'esquerra -PSC i PSUC- havien aconseguit la victòria, relegant al nacionalisme de Convergència Democràtica de Catalunya, amb Jordi Pujol al capdavant, al tercer lloc.

En canvi, les eleccions catalanes no van aconseguir atreure a les urnes a una bona part de la població, provinent d'altres racons d'Espanya, que en els anys anteriors s'havia instal·lat a Catalunya. Per aquest motiu, Jordi Pujol va aconseguir donar la sorpresa i fer-se amb el primer govern de la Generalitat. En els anys següents, Pujol va aconseguir guanyar-se la confiança dels catalans en cinc ocasions més, mantenint-se en el govern durant els següents 23 anys, fins al 2003.

Va ser la primera experiència de molts a l'hora d'expressar els seus missatges en una campanya electoral. Els partits estaven aprenent a comunicar, i la gent responia amb interès davant la novetat. Partits com CIU, ERC o els comunistes del PSUC -que més tard es van integrar en el PSC- van aconseguir assentar-se en el panorama polític català. Molts altres van provar major o menor fortuna, i avui estan pràcticament oblidats, menjo Centristes de Catalunya, PCOC, els Falangistes, la ultraderechista Fuerza Nueva, o el Partit Socialista Andalús.

El diumenge 20 de març de 1980, dia de les eleccions, fForen convocades a votar 4.436.459 persones majors de 18 anys i amb dret a vot. Les eleccions serviren per a escollir als 135 parlamentaris. Acudiren a votar 2.725.558 persones, amb una participació del 61,44 per cent.

Va ser la primera experiència de molts a l'hora d'expressar els seus missatges en una campanya electoral. Els partits estaven aprenent a comunicar, i la gent responia amb interès davant la novetat. Partits com CIU, ERC o els comunistes del PSUC ?que més tard es van integrar en el PSC- van aconseguir assentar-se en el panorama polític català. Molts altres van provar major o menor fortuna, i avui estan pràcticament oblidats, menjo Centristes de Catalunya, PCOC, els Falangistes, la ultraderechista Força Nova, o el Partit Socialista Andalús. En aquestes imatges s'observa l'ambient de la jornada electoral. Hem decidit oferir aquestes imatges pel seu valor documental, a pesar que en alguns moments manca de so. La nit electoral es va emetre un programa especial, en el qual Ricard Fernández Déu informa sobri l'escrutini des del Palau de la Generalitat. Els resultats es van fer esperar fins a la matinada. En aquells dies, el recompte dels vots era considerablement més lent que en l'actualitat. El resultat definitiu va ser el següent:

Convergència i Unió: 43 escons

PSC-PSOE: 33 escons

PSUC: 25 escons

UCD 18 escons

ERC 14 escons

PSA 2 escons