Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba
  • L'homosexualitat ha passat a ser un afer social des que els grups de defensa de la diversitat sexual van aparèixer als mitjans de comunicació, a finals dels anys 70
  • Amb l'arxiu de TVE Catalunya podem repassar com es va tractar el tema obertament des de llavors, i també quins punts van trigar més a ser verbalitzats

Al programa debat d'avui, la pregunta és 'Els homosexuals poden formar una família?' Parlen a favor Mercè Comas, actriu; Eugeni Rodríguez, portaveu del FAGC; Margarida Minguillon, actriu; Gemma Sánchez, secretaria general de la Coordinadora Gai-Lesbiana; Imma Mayol, diputada d'IC-Els Verds; Karmele Marchante, periodista; i Òscar Becerra, director de la revista Quo. Contesten negativament Ramon Tamborero, advocat; Jacint Vilardaga, diputat; Tomàs Malmierca, Acción Familiar; Josep Maria Simon, Associació de Metges Cristians; Octavi Fullat, catedràtic d'Educació; i Paulino Castells, psiquiatre infantil. Debat presentat per Ramon Miravitllas, amb la col·laboració de Jordi Juste i Laura Pla.

Dos dels participants en les Jornades d'Alliberament gai i lesbià expliquen què es vol aconseguir amb aquesta convocatòria, que se celebra a Barcelona. Parlen de la jornada inaugural. Una de les reivindicacions per a les que es volen aconseguir suports és la creació d'una llei antidiscriminatòria.

Jordi Petit, del Front d'Alliberament Gai de Catalunya, és el convidat en aquesta edició del programa d'entrevistes del periodista i escriptor, Terenci Moix, també director de l'espai. Realització de Ramon Marcet.

El pasado 18 de diciembre, el Papa Francisco aprobó oficialmente que sacerdotes católicos puedan dar sus bendiciones a parejas del mismo sexo. Sin embargo, hay muchos que no lo ven con buenos ojos. En África son varios los obispos que han expresado su rechazo a la decisión. Djeje Ballet es investigador, activista y consejero de organizaciones de homosexuales en África.

El Vaticano ha aceptado este lunes la "posibilidad de bendecir" a parejas "en situación irregular" o del mismo sexo sin equipararlas al matrimonio, según un documento publicado por la Congregación para la Doctrina de la Fe.

En el texto, el prefecto de esa congregación, el cardenal argentino Víctor Manuel Fernández, ha argumentado que "se puede entender la posibilidad de bendecir a las parejas en situaciones irregulares y a las parejas del mismo sexo, sin convalidar oficialmente su 'status' ni alterar en modo alguno la enseñanza perenne de la Iglesia sobre el Matrimonio".

El Vaticano acepta la bendición de las parejas del mismo sexo en un contexto informal, sin rito y sin hacerlo coincidir con una unión civil. El texto dice que "no pretende legitimar nada". En 24 horas de RNE ha estado el teólogo Juan José Tamayo, que ha expresado que este paso "es una decisión importante, pero es un paso tímido e insuficiente". Para Tamayo el siguiente paso lógico tiene que ser "reconocer estas parejas como matrimonio".