Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

En los actos centrales de la campaña de las elecciones catalanas, a una semana para la cita con las urnas, los candidatos han intensificado sus actos.

El cabeza de lista de Junts pel Sí, Raül Romeva, ha defendido que en una Cataluña independiente la sociedad será "más justa" y no habrá discriminación por razón de género. "La tenacidad abre puertas", ha dicho, defendiendo que si no se rompiera la legalidad, las mujeres no habrían accedido al voto.

El PSC ha celebrado su acto central coincidiendo con la Fiesta de la Rosa de los socialistas catalanes. Miquel Iceta y Pedro Sánchez han vuelto a alertar sobre los costes de la independencia y han insistido en su proyecto de España federal frente a los que quieren "romper".

El presidente del Gobierno, Mariano Rajoy, junto al candidato del PP, Xavier García Albiol, ha hecho un llamamiento a "abandonar el silencio, levantar la cabeza" y salir a votar el 27S para derrotar a los independentistas y que nadie imponga "en qué consiste ser un buen catalán".

Unió apela al voto tradicional catalanista y ha insistido en los temas de familia, uno de los tres ejes de su campaña, frente al económico y el nacional.

Catalunya Sí que es Pot, con la presencia del líder de Podemos, Pablo Iglesias, reprocha a Artur Mas sus políticas de "banderas" y de "austeridad", y le tacha de "irresponsable".

Ciudadanos se marca el 27S como un "punto de inflexión" para recuperar la estabilidad política y para que Cataluña recupere el liderazgo que le pertenece en España y en Europa. 

Els candidats a les generals tornen movilitzar-se a Catalunya a una setmana del 27S. Mariano Rajoy és a Badalona, Pedro Sánchez a la festa de la Rosa de Gavà, Pablo Iglesias a Sabadell i Albert Rivera a Barcelona. "Junts pel sí" va exhibir anit el seu poder de convocatòria en un acte a l'Hospitalet de Llobregat.

Colau ha combinat gestos i mesures reals. Entre els més detacats: la retirada del bust del rei, la moratòria turística o l'ambigüitat amb el procés sobiranista.

Milers de persones omplen avui les platges de Mataró per veure la festa del Cel. S'han programat més de 5 hores d'exhibicions aèries. L'allau de gent ha obligat a duplicar l'oferta habitual de trens entre Barcelona i Mataró.

L'Orquestra Sinfònica de Barcelona estrena temporada aquest vespre amb un concert a la Sagrada Família. I ho fa, a més, amb nou director: el japonès Kazushi Ono. Les 1800 localitats s'han repartit per sorteig.

Dani Alves és la gran novetat del Barça per rebre aquesta nit el Llevant. Els blaugrana volen seguir com a líders de la Lliga i necessiten guanyar un equip que mai no ha puntuat al Camp Nou. L'Espanyol va sumar la segona victòria a Anoeta amb un gol in extremis d'Hernán Pérez.

En su mitin central, Junts pel Sí ha subido al escenario a sus líderes más visibles: Artur Mas, Oriol Junqueras y Raül Romeva. Los tres han contrapuesto "miedo" frente a "esperanza", y que esta les hará vencer el 27 de septiembre. Con un recinto lleno en la Farga de L'Hospitalet de Llobregat (Barcelona) han llamado a votar por la "libertad" y la "dignidad" de Cataluña. Aseguran que el Estado no ofrece ninguna oferta seductora a los catalanes y que solo queda la salida de la independencia, que no supondrá la salida de los bancos ni de la Unión Europea.

A poco más de una semana para las elecciones catalanas, el candidato de Junts pel Sí ha respondido al comunicado de la banca invitándola a marcharse de Cataluña. Raül Romeva ha defendido que el 27 de septiembre serán los catalanes quienes decidan su futuro. "La movilización que ha habido, que está habiendo y que probablemente todavía habrá en los días que nos quedan, sólo explica una cosa: pánico a la democracia", ha dicho.

Miquel Iceta y Pedro Sánchez (PSOE) han apelado a la "unidad emocional" entre Cataluña y el resto de España. Sánchez ha pedido a sus militantes que contacten con todos los catalanes que conozcan para pedir el voto contra la independencia. El candidato del PP, Xavier García Albiol, ha acusado a Mas de parecerse al presidente de Venezuela, Nicolás Maduro, o al líder de Podemos, Pablo Iglesias. El candidato de Unió, Ramon Espadaler, cree que el documento de la banca pone de manifiesto una realidad que afectaría de manera directa a los ciudadanos catalanes. 

Catalunya sí que es Pot, con Íñigo Errejón y Lluís Rabell, no se creen las amenazas de la banca, mientras que Ciudadanos pregunta a Mas cómo garantizará los ahorros de los catalanes sin el apoyo del Banco Central Europeo. El candidato de la CUP pide a la banca que se vaya y que se lleven con ellos las preferentes y los desahucios.

Els líders espanyols es bolquen en la campanya catalana. A Lleida coincideixen avui populars i socialistes: Mariano Rajoy amb Xavier Garcia Albiol. I Pedro Sánchez compartint de nou escenari amb Miquel Iceta. A Barcelona Pablo Iglesias, i a l'Hospitalet Albert Rivera, han donat suport als seus respectius candidats, mentre que "Junts pel sí" amb Oriol Junqueras ha fet campanya a Sant Cugat del Vallès i Ramón Espadaler d'Unió Democràtica ha estat a la seva ciutat, a Vic. 

L'avís de bancs i caixes sobre la independència segueix present a la campanya electoral. En l'últim dissabte abans dels comicis s'hi han tornat a referir gairebé tots els candidats. "Junts pel sí" creu que s'està atiant el discurs de la por, mentre que formacions com el PSC, el Partit Popular i Ciutadans demanen que s'escolti l'advertiment del sector financer.

Ha passat a les sis del matí, a la confluència de l'Avinguda Esplugues amb l'Avinguda Pedralbes. Dos nois de 18 anys han mort i quatre més han quedat ferits. Els 6 joves viatjaven en el cotxe que ha xocat amb un autobús que anava gairebé buit. 

Barcelona és la quarta capital del món editorial. A l'entrevista de l'Informatiu n'hem parlat amb l'editor Javier Aparicio. Aposta perquè la ciutat aculli un congrés internacional relacionat amb el sector.

El Barça rep demà el Llevant al Camp Nou amb la baixa de Rafinha. Luis Enrique ha dit que no espera cap reforç fins al gener i que confia en la plantilla que té. Avui és el torn de l'Espanyol, que visita la Reial Societat.

  • Albiol: Artur Mas ha entrado en una "deriva revolucionaria centroamericana"
  • C's: "Que Mas diga a los pensionistas que le da igual si quedan por el camino"
  • Pedro Sánchez: "La solución política es caminar hacia la España federal"
  • Junts pel Sí reprocha la "amenaza" de la banca y la responsabiliza de la crisis
  • La CUP lo ve una "tontería" porque la banca nunca quiere perder dinero

El comunicado de los bancos y las cajas españolas ha marcado los actos de la jornada electoral en Cataluña. La declaración institucional de bancos y cajas advierte de los riesgos para la estabilidad financiera que a su juicio tendría la exclusión de la Unión Europea y del euro de una parte de España. Y el presidente de la Generalitat, Artur Mas, ha sido tajante al afirmar que "la decisión del pueblo de Cataluña vale mucho más que todo el poder político que haya en Madrid y que todos los poderes que movilice Madrid".

Las patronales bancarias AEB y CECA han avisado este viernes de que una decisión política en Cataluña que quebrantara la legalidad -una declaración de independencia- llevaría a la exclusión de la Unión Europea y del euro de una parte de España, lo que obligaría a las entidades a reconsiderar su estrategia de implantación en Cataluña. El Círculo de Empresarios ha presentado este viernes una declaración institucional ante las elecciones catalanas del 27S en la que pide a los votantes que no respalden la opción independentista ya que este proceso "conllevaría un grave perjuicio para todos".

  • Cop d'efecte dels principals bancs i caixes espanyols  en plena campanya electoral. En un comunicat que han fet públic fa una hora anuncienn que es veurien obligats a plantejar-se marxar de Catalunya si es proclama de la independència i Catalunya ha de sortir de l'euro.
  • Avui també han entrat en campanya els directius de les grans empreses espanyoles, que alerten dels danys gravíssims que, segons elles, comportaria la independència de Catalunya. La seva aposta és per una tercera via. La declaració dels empresaris torna a posar en primer pla una possible reforma de la Constitució per millorar l'encaix de Catalunya a Espanya. El govern espanyol, però, continua descartant-la perque no compta, diu, amb el consens necessari. 
  • La Junta Electora de Barcelona considera que el discurs del president Mas després de la manifestació de la Via Lliure no va tenir objectivitat i transparència. La junta considera que les paraules de Mas després de rebre els organitzadors de la manifestació van infringir els principis  d'objectivitat del procés electoral. La resolució és la resposta al recurs que va presentar el PSC i que acusava al President Mas donar un missatge ideològic favorable a la candidatura de Junts pel Sí.
  • I en crònica judicial, el candidat d'Unió Democràtica de Catalunya , Ramon Espadaler, ha declarat aquest matí  com a testimoni en la causa que investiga l'Audiència Nacional sobre el patrimoni de Jordi Pujol Ferrussola./ Els Mossos d'Esquadra han desmantellat a Catalunya una banda de delinqüents armenis que es dedicaven al blanqueig de capitals. Podrien haver blanquejat fins a 40 milions d'euros.
  • A Barcelona el govern municipal recupera la idea d'unir els dos tramvies, el Trambaix i el Trambesòs, per la Diagonal.
  • Un Pau Gasol colosal va ser un autèntic malson per als francesos anit a l'Eurobàsquet. El de Sant Boi va liderar la victòria davant 27.000 espectadors que no creien el que veien.  Ara la selecció lluitarà per l'or a la final de diumenge, amb el bitllet per als Jocs Olímpics de RIO ja a la butxaca. 40 punts i 11 rebots van ser la signatura del millor del partit.
  • El Barça ha tornat a entrenar-se avui després del debut a la Champions./ I a l'Espanyol que el partit contra la Reial Societat els ajudi a superar el cop spicològic de la golejada que els va clavar el Madrid.
  • Les festes de la Mercè engeguen aquest vespre amb el pregó a l'ajuntament de Barcelona, el primer amb Ada Colau a l'alcaldia.
  •  

    La campanya electoral ha superat ja el seu equador i ho fa amb un cap de setmana per davant en el que se  celebraran alguns dels actes més destacats de les candidatures. Anit representants de totes les llistes van participar al debat de Televisió Espanyola. Un debat marcat per les afirmacions de la Comissió Europea descartant que una Catalunya independent seguís dins de la Unió Europea i pel balanç del govern d'Artur Mas que els candidats de la llista de 'Junts pel Sí' no volen fer. El Círculo de Empresarios, que agrupa a directius de grans empreses espanyoles, ha entrat avui en campanya demanant una reforma de la Constitució i del sistema de finançament.

    Mentrestant, operació dels Mossos contra el blanqueig de capitals. Hi ha una desena de detinguts a Santa Maria d'Oló, Vic i Olost. Els arrestats, d'origen espanyol i armeni, haurien blanquejat iuns 40 milions d'euros. La investigació va començar fa 3 anys. 

    L'ajuntament de Barcelona inicia els treballs per connectar, a través de la Diagonal, el Trambaix i el Trambesós. Avui s'ha confirmat que el consistori ha encarregat una dotzena d'estudis per valorar la viabilitat tècnica del projecte que desperta recels entre veïns i comerciants. L'ajuntament ho considera una obra clau per reduir el transport privat a la ciutat.

    Una ciutat que des d'aquest vespre estarà de festa. El pregó d'Andreu Buenafuente donarà el tret de sortida a les festes de la Mercè que tindran com a eixos bàsics la cultura popular i la música. El Parc de la Ciutadella es convertirà en un gran centre cultural. A Tarragona també comencen les festes de Santa Tecla. 

    Pau Gasol lidera amb 40 punts la victòria de la selecció espanyola davant França a les semifinals de l'Eurobàsquet. L'equip d'Scariolo es va imposar per 80 a 75 després d'una pròrroga i davant 27 mil aficionats francesos. Espanya ja té el bitllet pels Jocs olímpics de Rio i diumenge es jugarà el títol amb el guanyador del Sèrbia-Lituània.