Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

La Conferencia Episcopal pide perdón por los abusos sexuales a niños cometidos en el seno de la iglesia. Lo ha hecho a través de un vídeo distribuido en las redes sociales. El perdón de los obispos llega dos días antes de que arranque en el Vaticano la cumbre antipederastia, en la que van a participar desde este jueves y hasta el domingo, los presidentes de las conferencias episcopales de 114 países.

Por primera vez en nuestro país se han sentado cara a cara un representante de la jerarquía eclesiástica y el padre de una víctima de abusos en la Iglesia. Ha sido durante un debate en el que las redes cristianas de base han pedido transparencia a la Iglesia y que colabore con la justicia.

El cara a cara entre el padre de una víctima y representantes de la Iglesia ha nacido de una pregunta que la portavoz de Redes Cristianas, Raquel Mallavibarrena, ha repetido para RTVE: "¿Cómo ha podido haber durante tantos años ese encubrimiento, ese silencio intitucional, que ha multiplicado el número de víctimas?"

Rompiendo ese silencio, el obispo auxiliar de Madrid, José Cobo, ha acudido a la cita con Juan Cuatrecasas, padre de un niño que sufrió abusos entre los 12 y los 13 años en el colegio Gazteluate de Vizcaya perteneciente al Opus Dei.

Tercera jornada avui del judici del procés. Avui escoltarem als acusats, el primer serà l'ex vicepresident Oriol Junqueras. Aquest dijous encara en les qüestions prèvies les acusacions de fiscalia, advocacia de l'Estat i VOX han negat que es persegueixi judicialment la ideologia independentista sino en defensa de la democracia.

Mentre un avançament de les eleccions generals sembla cada cop més a prop després de què l'oposició, partits independentistes inclosos hagin tombat aquest dimecres els pressupostos generals de l'Estat. PDCAT i Esquerra atribueixen el seu vot a la manca de voluntat de diàleg per part del govern central.

La direcció del Col.legi Claret de Barcelona aparta cautelarment un mossen del col.legi després de què alguns exalumnes hagin explicat a les xarxes socials que podrien haver estat víctimes d'abusos ara fa 20 anys. La direcció demana a tot aquell que tingui informació que la posi en coneixement de la justicia.

I les plantes de NISSAN a Barcelona reduiran la seva producció fins a quedar a menys d'una tercera part de la seva capacitat. Els sindicats confien en què NO hi haurà acomiadaments.

Al Tribunal Suprem se celebra la segona sessió del juidici del procés. Serà el torn de les acusacions de la fiscalia, l'advocacia de l'Estat i l'acusació popular que excerceix VOX. Respondran les al.legacions que ja hem escoltat de les defenses. Els advocats dels acusats van parlar de causa general i de persecució a l'independentisme i van qüestionar la imparcialitat del tribunal.

El president de la Generalitat, Quim Torra, present en el primer dia de judici, ha demanat que s'arxivi la causa i a sol.licitat al president del govern central Pedro Sanchez que torni a la mesa del diàleg si vol evitar que decaiguin els seus pressupostos. Avui es voten les esmenes a la totalitat. No sembla que ERC ni PDCAT tinguin intenció de retirar les que han presentat.

L'Audiència de Barcelona ha absolt Narcís Serra, Adolf Todó i la resta d'acusats pel cas dels sobresous de Catalunya Caixa. El tribunal no veu indici d'administració deslleial ni d'apropiació indeguda tot i que l'increment salarial es va aprovar quan la situació de l'entitat era ja molt complicada.

I els bisbes catalans demanen perdó a les victimes d'abus sexual a menors coneguts en els ultims dies. Demanen també que es denunciin els casos davant la fiscalia i es comprometen a actuar per evitar-ne de nous.

Més de 400 alcaldes catalans demanen a Barcelona un judici just pels líders independentistes que a partir d'aquesta setmana enfronten al Suprem el judici pel procés. L'acte s'ha fet al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona i els grups municipals del PSC i PP acusen a l'alcaldesa, Ada Colau, de posar el consistori al servei del sobiranisme. Colau, per cert, presenta aquest dilluns la candidatura de Barcelona en Comú amb la què concorrerà a les eleccions municipals del maig.

D'altra banda, Renfe continua treballant aquest dilluns en la retirada de l'ultima part del tren accidentat divendres a Castellgalí, al Bages. El material ja retirat s'ha apartat a les estacions de Sant Vicenç de Castellet i Manresa. Mentrestant continen cobrint-se per carretera els trams entre Manresa i Castellet a la R4 i entre Castellet i Calaf a la R12. 

I a Tiana els bisbes catalans es reuneixen per abordar els casos d'abusos sexuals que esquitxen a diferents parròquies catalanes.

El govern avança a dilluns la seva reunió setmanal amb motiu de l'inici dimarts al Suprem del judici per l'ú d'octubre. Més de 400 alcaldes catalans han demanat un judici just i imparcial en un acte que s'ha fet a l'Ajuntament de Barcelona. Tot plegat quan el diàleg entre Moncloa i Generalitat s'ha encallat a compte de la figura d'un relator i quan la dreta ha reunit milers de persones a Madrid en contra d'aquest diàleg i per la convocatòria d'eleccions generals. 

Renfe continua treballant  per normalitzar la circulació a la linea de Manresa on divendres a la tarda van xocar dos combois provocant la mort d'una de les conductores. Dels nou ferits que segueixen hospitalitzats tres es troben en estat greu. I avui els bisbes catalans es reuneixen a Tiana per tractar sobre els abusos sexuals en el sí de l'esglèsia després dels casos coneguts que afecten a diferents parròquies catalanes.

8 de cada 10 mujeres españolas han sufrido alguna vez tocamientos no consentidos en lugares de ocio. Para evitar situaciones de ese tipo, la Generalitat de Cataluña quiere poner en marcha un reglamento con multas para los acosadores. Y también un protocolo que ya funciona en distintas ciudades del mundo, entre ellas Barcelona.

Contra estas agresiones, ya son 40 las salas, locales y festivales de Barcelona que aplican el protocolo "No callem" (No callamos). Una medida que impulsa el ayuntamiento formando a los trabajadores para detectar y actuar ante una situación de este tipo.

El PDCAT té previst presentar esmena a la totalitat als Pressupostos Generals de l'Estat. El partit considera que els avenços en el diàleg amb el govern central són insuficients. Tot i això el PDCAT exten la mà a retirar l'esmena abans de què s'hagi de votar. Segueix així el pas fet també per Esquerra Republicana. A només dies per a què comenci el judici pel procés. Tot i l'endarreriment demanat per les defenses d'alguns dels acusats, el Suprem s'ha reafirmat en la data i el judici començarà el proper dimarts dia 12. El sobiranisme prepara mobilitzacions. A Sabadell ha de passar a disposició judicial el vuitè home detingut en relació a la violació multiple a una jove el passat cap de setmana. El jutge ha decretat presó provisional per un dels altres set detinguts mentre sis han quedat en llibertat amb càrrecs. En la interlocutòria però es diu que van ser tres els autors materials de l'agressió sexual. Mentre la diputada d'Esquerra Republicana, Jenn Diaz, ha desvetllat que fa deu anys va ser victima de violència masclista.

Después de conocerse en los últimos días nuevos casos de abusos a menores en la Iglesia, hemos querido saber cómo investigan las diócesis las denuncias que les llegan. Desde el arzobispado de Barcelona nos han dicho que ellos comunican siempre las denuncias a la justicia ordinaria aunque cada obispado tiene su propio margen de decisión.

En los últimos días han salido a la luz varias denuncias de abusos sexuales a menores por parte de sacerdotes. Un problema que preocupa al Papa, que en dos semanas reúne a obispos de todo el mundo para abordar una respuesta. En nuestro país, el ministerio de Justicia, además de pedir información a la fiscalía, quiere conocer de primera mano cómo ha actuado la Iglesia.