El cultiu de la carxofa Prat: història i tradició al Baix Llobregat
- La famosa carxofa Prat es cultiva des de fa més de 100 anys al delta del riu Llobregat
- Quines plantes poden conviure amb les nostres mascotes?
Va de Verd s’apropa al Baix Llobregat per conèixer de primera mà el cultiu de la famosa carxofa Prat. Germán Domínguez, productor de la zona i conegut a Instagram com El nano farinetes, exposa les diferències entre la varietat blanca de Tudela i una varietat híbrida conreada a conseqüència del canvi climàtic i les altes temperatures.
La varietat blanca de Tudela es cultiva amb esqueix i presenta unes característiques físiques totalment diferents de l'híbrida, la qual creix a partir de llavors. A través dels consells del moly s’observa que cultivar carxofes és més fàcil del que sembla. Ara bé, les condicions ideals de la carxofa Prat només es troben al Baix Llobregat.
Germán Domínguez, agricultor del Baix Llobregat, sosté una carxofa a la mà.
De la mitologia grega al Baix Llobregat
Tot i que la carxofa és originària del nord d’Àfrica, era més que coneguda pels grecs i pels romans. De fet, la llegenda explica que Zeus es va enamorar d’una donzella anomenada Cynara, la qual va convertir en deessa i la va portar amb ell a viure a l’Olimp. Tanmateix, Cynara trobava molt a faltar la seva família, de manera que va decidir tornar a la seva antiga llar. Aquesta decisió va enfadar molt al déu grec… tant, que va convertir la donzella en una carxofa. És precisament d’aquesta història d’on prové el nom científic de la carxofa: Cynara.
Al Baix Llobregat, el cultiu de la carxofa no agafa importància fins al segle XIX, quan l’agricultura passa de conreu de secà a regadiu. En un principi, aquests vegetals es destinaven a mercat local i barceloní, fins que l’any 1919 van començar les primeres exportacions. Avui dia, la carxofa del Prat és el cultiu més preuat del Llobregat.
La reina del cultiu del Llobregat
Amb més de 100 anys d’història, els pagesos de la zona treballen per recuperar de forma òptima el cultiu de la carxofa Prat. Les soques que planten els agricultors directament a la terra provenen de la varietat blanca de Tudela, una ciutat de Navarra. Se sol dur a terme a principis de juliol perquè puguin arrelar-se bé a la terra abans de créixer amb força a partir de setembre.
Així és com s’inicia una producció agrícola de qualitat on el clima de la zona deltaica juga un paper clau, gràcies a la salinitat i humitat del sòl. Les muntanyes de Collserola, el Garraf i Montbaix-Montpedrós actuen de barrera natural per evitar possibles fluctuacions climàtiques, mentre que la proximitat marítima ajuda a mantenir una temperatura més estable.
El resultat dels factors climatològics és un sabor de qualitat amb uns valors nutricionals increïbles que classifiquen la carxofa Prat com a la reina dels cultius del Baix Llobregat. De fet, s’està treballant perquè obtingui el distintiu europeu de qualitat d’Indicació Geogràfica Protegida (IGP).
Quant saps sobre les carxofes? Posa't a prova amb el joc de preguntes i respostes d'RTVE Play Participa!
Més per descobrir
Accedeix a l'episodi complet per poder veure de primera mà tots els detalls del programa!
Va de Verd