Enlaces accesibilidad

100 anys de S'agaró: una mirada al passat amb l'arxiu de TVE Catalunya

  • Enguany se celebra el centenari de S'Agaró, al Baix Empordà, un indret destacat amb història i molt per recordar
  • Recuperem les imatges de l'Arxiu històric de TVE Catalunya i recordem com ha anat canviant la Costa Brava

Per
S'Agaró, una mirada al passat
S'Agaró, una mirada al passat

S'Agaró viu enguany les festes i actes de commemoració dels seus 100 anys. L'efemèride recorda els inicis de la urbanització d'edificis bells i amb unes vistes impressionants a la Mediterrània.

Tota la Costa Brava és un dels punts que rep més turisme de Catalunya, i S'Agaró sempre ha estat una destinació per a visitants amb més poder adquisitiu, fruit dels interessos empresarials. S'Agaró és part indestriable de l'explosió del turisme, la construcció excessiva, les filmacions de Hollywood. La burgesia de Girona i Barcelona maldava per construir-s'hi la casa de vacances a partir del primer nucli, dissenyat com una ciutat noucentista, i que ara està envoltat per altres edificacions i urbanitzacions.

Els inicis: visitants il·lustres

Els terrenys entre la badia de Sant Pol i la platja de Sa Conca, al nord de Sant Feliu de Guíxols, pertanyien a la família Ensesa des del 1916. La zona no tenia ni nom. Al cap d'anys, la van anomenar S’Agaró, pel rierol Agaró, que passava a prop. Pare, fill i net, porten el mateix nom, Josep Encesa. Quan el fill anima el pare a edificar-hi, té la idea de fer-hi una ciutat jardí. Comença el que serà un indret turístic important entre personalitats d'arreu.

La quarta generació de la família és encara avui en dia propietària de l'Hostal de la Gavina. El 1997, Josep Encesa Montsalvatge (1918-2003) va recordar aquells visitants il·lustres en un enregistrament dels Serveis Informatius de TVE Catalunya. Hi feien estada personatges com el polític britànic Lord Selwyn-Lloyd, l'actor anglès Peter Sellers o el Premi Nobel mexicà Octavio Paz.

S'Agaró, plató de cinema

Els anys 50, les costes catalanes també esclaten per a Hollywood. Els seus grans noms, com Orson Welles i Ava Garner, fan de les platges de la Costa Brava indrets idonis per filmar: els nord-americans estaven encantats amb la troballa: preus barats, bon clima, bon tracte, el millor menjar. I a S'Agaró, establiments confortables i ben decorats. De les pel·lícules que s'hi van rodar ens en parla la sèrie Catalunya retalls.

La mateixa sèrie ens va oferir un altre capítol, Un mar de missatges, on es fa un recorregut visual fantàstic per les costes catalanes, de nord a sud, començant es clar, per la Costa Brava.

La Costa Brava, destinació de vacances

Les imatges són reconeixibles pels de la comarca o pels hi han anat sovint: la Costa Brava era un indret ple de pescadors. Banyistes i pintors hi van arribar molt més tard.

Els anys dels primers turistes a la Costa Brava van difondre el seu nom arreu d'Europa. El NODO hi va fer cap en moltes ocasions. Filmacions com aquestes es veien als cinemes de tot Espanya, i feien delir tothom quan la calor picava de valent!

Les activitats d'estiu animaven els esportistes i els visitants. Als anys 50 ja eren molt populars les regates a la badia de S'Agaró.

Campeonato de patines a vela en S'Agaró
Paisajes y regatas en S'Agaró

No podem obviar que la febre turística, que els constructors i empresaris van rebre amb massa alegria, va malmetre els espais naturals de la Selva i l'Empordà. Els espectadors ho van denunciar l'any 1991 a l'espai Línia 900, que va avaluar la situació al reportatge Costa Brava, entre la destrucció i l'esperança. S'Agaró també hi apareix.

L'any de commemoració S’100. Sentit i Sentiment és una iniciativa de l’Associació S’Agaró 100 i l’Ajuntament de Castell d’Aro–Platja d’Aro.