Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Joan Tardà creu que ERC no hauria de bloquejar la investidura d'Illa

Per
Cafè d'idees - Joan Tardà demana que ERC no bloquegi la investidura d'Illa

L'exportaveu del grup d’ERC al Congrés, Joan Tardà, demana als republicans que no bloguegin la investidura del candidat del PSC, Salvador Illa, guanyador de les eleccions al Parlament del 12 de maig. "Hauria de fer una oposició de caràcter col·laboratiu. Hi ha possibilitats que anem construint un camí conjuntament", ha defensat. En aquest sentit, també consideraria "actuar amb el budell i no amb el cervell" que Esquerra permetés segones eleccions: "Seria per tallar-nos les venes".

En una entrevista amb Gemma Nierga al Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4, no revela la fórmula que hauria de seguir ERC per facilitar aquesta investidura, però assegura que s'ha de deixar flirtejar pels socialistes. Creu que ERC i PSC han de reconèixer que estan "condemnats a competir" i alhora a "col·laborar": "Hem de construir una solució. Encara estem a les beceroles", ha reivindicat. El republicà s'arriba a referir a Salvador Illa president in pectore.

Descarta Puigdemont: "No podem construir projectes de tribu"

Joan Tardà rebutja fer president al candidat de Junts+, Carles Puigdemont: "No podem construir projectes de tribu i per a la tribu", ha etzibat. Sosté que Catalunya ha de poder implicar en la catalanitat els 8 milions de persones: "No hi ha pàtria ni republicana ni independència si no som capaços d'incloure aquests milions de ciutadans".

En aquesta línia, defensa que aquest independentisme ha de canviar d'estratègia i reconèixer com un error l'unilateralisme: "El procés no ha acabat, va mutant. Ara tenim un repte, construir una solució que les classes populars s'hi sentin representades". Tarda defensa un referèndum que no proposi escollir "entre un 'sí' i un 'no'" i diu que pot proposar entre dos 'sí'.

Junqueras i el lideratge a ERC

En clau interna de partit, demana a la direcció d'ERC que no prengui decisions de pressa i que convoqui un Congrés. No s'imagina cap altra via: "Em sabria molt de greu (que no ho fes). Els hi diria de tot si la direcció amb presses ara intentés resoldre una qüestió que mereixen la convocatòria d'un Congrés". Tardà demana debatre internament "correccions" a l'estratègia de la negociació: "Res d'unilateralitats i sí acumulació de forces i fronts amplis".

El republicà defensa que Oriol Junqueras és un gran capital d'ERC i ara com ara té un "gran suport" de la militància. Si vol seguir, "ha d'aspirar que la militància li digui endavant": "Dependrà del debat ideològic, les persones són importants, però no han de tapar el projecte col·lectiu". En qualsevol cas, creu que s'ha guanyat el dret que les bases republicanes l'avalin novament al capdavant de la formació.

Tardà reclama una ERC capaç d'innovar, de recuperar el tremp republicà i de fer-ho compatible "amb la voluntat de ser determinant a les màximes instàncies del poder".

Reconeix que Junqueras té un gran reconeixement a les enquestes i que sigui víctima de la repressió fa valdre el que s'ha fet, però incorporant també els errors comesos. "Això tampoc no és com un comodí per continuar al davant d'una organització. Si Oriol Junqueras es presenta i és revalidat al Congrés serà perquè la gent consideri que és vàlid pel futur no pels mèrits del passat, ningú pot viure només del passat", ha argumentat.

Junts "no van suportar que la presidència la tingués ERC"

Sobre els mals resultats electorals del 12-M d'ERC, el polític republicà reconeix que han pagat una "penyora" per haver "reorientat l'estratègia" i s'han adonat que no són prou per tornar-ho a fer. "Primer punxar-nos el globus nosaltres mateixos, després anar pel món explicant l'estratègia. Després haver de tirar endavant el govern sols en un moment tan difícil. En un moment en què necessitàvem una complicitat que no teníem", assegura.

Tardà també ha carregat contra Junts per muntar "un cop d'estat" dins del Govern, en referència al moviment del vicepresident Jordi Puigneró que va provocar el trencament de l'executiu independentista. "Quan per primera vegada els fills de les minyones i dels masovers tenien el govern de la Generalitat, li estaven muntant un cop d'estat. No van suportar que la presidència la tingués ERC", ha argumentat.