Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum de notícies a Catalunya, en directe avui 15 de maig | Oriol Junqueras deixarà la presidència d'ERC després de les eleccions europees

  • Mig miler d'estudiants es manifesten a Barcelona contra un alto el foc a Gaza
  • Tercer dia feiner amb afectacions importants a Rodalies, en especial a la R3 i R4
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Oriol Junqueras anuncia que deixarà la presidència d'ERC per reflexionar sobre el seu futur.
Oriol Junqueras anuncia que deixarà la presidència d'ERC per reflexionar sobre el seu futur.

L'actualitat d'aquest dimecres està marcada per la política i l'escenari que s'obre després dels resultats del 12-M. Oriol Junqueras deixarà la presidència d'ERC temporalment, a partir del 9 de juny, per "obrir un procés de reflexió i escolta activa abans de decidir el seu futur".

Nova jornada d'incidències a Rodalies: fins a 6 línies de la xarxa afectades. L'R3 és l'única línia que no arriba fins a Barcelona. Aquest dimecres és el tercer dia amb el pla de transport en vigor després del robatori de coure a la xarxa ferroviària.

Altres temes destacats de la jornada passen per la vaga dels estudiants universitaris en suport a Palestina. Els Mossos han desallotjat els activistes propalestins que havien ocupat la seu d'Acció a Barcelona. El moviment Revolta Pagesa ha anunciat el tall de la frontera al Pertús el pròxim 3 de juny en una acció conjunta amb els agricultors francesos.

Resum de notícies a Catalunya avui 15 de maig de 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 22:49

    Marta Rovira anuncia que no es presentarà a la reelecció com a secretària general d'ERC al congrés de finals d'any

     

     Així ho ha explicat en una carta a les seves xarxes socials, aquest dimecres al vespre, després de l'executiva d'ERC. Rovira considera que el seu cicle i el del president del partit, Oriol Junqueras, ja ha acabat, i reclama un relleu al capdavant del partit. Ja fa mesos que Rovira creu que l'etapa de la cúpula d'ERC ha arribat al final. I el resultat del 12-M ha acabat precipitant la seva decisió. La número dos insisteix que el seu cicle i el de Junqueras ha acabat i reclama un relleu al partit.

  • 22:32

    Junqueras deixarà la presidència d'ERC a partir del 9 de juny per reflexionar "abans de decidir el seu futur"

     

    Així consta en el comunicat que ha enviat el partit després de la reunió de l'executiva d'aquest dimecres, després de gairebé 4 hores i mitja. Junqueras aspirava a presentar-se a la reelecció, i la secretària general, Marta Rovira, apostava per una "transició tranquil·la" que passi per un relleu a la cúpula del partit de tots dos. De moment Junqueras no renuncia totalment a la presidència, però Rovira aconsegueix que deixi el càrrec almenys d'aquí a unes setmanes.

  • 22:25

    Esquerra Republicana celebrarà un Congrés Nacional el proper 30 de novembre
     

    L’Executiva Nacional d’Esquerra Republicana ha acordat, a proposta del president del partit,  la convocatòria d’un Congrés Nacional per tal de fixar la nova estratègia de la formació i buscar la millor manera de recuperar la confiança del país després dels resultats de les eleccions del 12M. La jornada electoral del Congrés se celebrarà el 30 de novembre de 2024 segons ha comunicat el mateix partit després de l'executiva celebrada aquest vespre. 

  • 22:05

    Continua la reunió de l'executiva d'ERC després de 4 hores.

     

    Fonts coneixedores expliquen que la convocatòria d'un congrés extraordinari està damunt la taula.  El president del partit, Oriol Junqueras, es va oferir ahir a continuar liderant ERC. Però la secretària general, Marta Rovira, insisteix en un relleu a la direcció que l'inclogui a tots dos. L'executiva també es reuneix després que el president del Govern en funcions, Pere Aragonès, anunciés dilluns que s'apartarà de la primera línia política. A la reunió hi han assistit Aragonès, Junqueras, Rovira (des de Suïssa), consellers i conselleres del Govern, i la majoria de l'executiva.

  • 20:08

    El PPC no tanca la porta a entendre’s amb el PSC, però avisa que no seran “ingenus”

     

    El líder del PPC, Alejandro Fernández, no ha descartat entendre's amb el PSC en la nova legislatura, però ha advertit els socialistes que a l’hora de negociar analitzaran “fets i no promeses”. “Si t’enganyen un cop la culpa és de qui t’enganya, però si t’enganyen dos cops tens un problema. Això és fer el ‘panoli’ i jo no el faré”, ha dit durant una intervenció a la Junta Directiva del PPC.

  • 19:31

    Continua la reunió de l'executiva d'ERC després dels resultats del 12M i del moviment de Pere Aragonès

     

    La plana principal d'ERC es troba reunida des de les 18:00 h per parlar sobre nous lideratges i propostes després del daltabaix electoral i que Pere Aragonès plegui com a coordinador nacional del partit i renunciï a recollir l'acta de diputat. La reunió ha estat convocada aquest dilluns, abans de la carta d'Oriol Junqueras, on anunciava que es mantenia al capdavant del partit. Mentre el president d'ERC es referma al càrrec, la secretaria general, Marta Rovira, creu que s'ha acabat un cicle i aposta per un relleu a la cúpula del partit.

  • 18:12

    Comença l'executiva d'ERC després del daltabaix electoral i que Junqueras s'hagi ofert a seguir liderant el partit

     

    A les 18 hores ha començat la reunió de l'executiva d'ERC que abordarà els pròxims moviments interns com a conseqüència de la davallada electoral del 12-M. Després que el president de la Generalitat en funcions i candidat, Pere Aragonès, hagi anunciat que s'apartarà de la primera línia política, el president del partit, Oriol Junqueras, s'ha ofert per continuar liderant la formació. En canvi, la secretària general, Marta Rovira, creu que s'ha acabat un cicle i aposta per un relleu que passaria tant per ella com per Junqueras.

  • 17:42

    La fiscalia Superior de Catalunya tomba les denúncies de VOX i Cs contra la presidenta del Parlament, Anna Erra.

     

    L'arxivament també afecta altres dos membres de la mesa per haver admès a tràmit una Iniciativa Legislativa Popular per a declarar la independència. El ministeri públic doncs s'oposa a obrir investigació i rebutja l'informe dels querellants que afirmava que l'admissió a tràmit de la ILP constituïa delicte per ser, segons ells, palmàriament inconstitucional.

  • 17:40

    El PSOE obre un expedient a Javier Lambán, líder dels socialistes aragonesos, per no votar a favor de la llei d'amnistia al Senat.

     

    Javier Lambán va explicar al portaveu del partit socialista a la Cambra Alta, Juan Espadas, la seva decisió d'absentar-se del Senat i no votar la llei d'amnistia. Des de Castella-La Manxa, el també socialista Emiliano García-Page recorda que és contrari a l'amnistia, però cal respectar les normes del partit. El PP aplaudeix la decisió de Lambán i anima altres socialistes que es rebel·lin al Congrés.

  • 17:20

    Neix The Venue Barcelona, un ecosistema d'empreses innovadores de la música, els esports i els grans esdeveniments

     

     

    L'Estadi Olímpic Lluís Companys ha inaugurat el nou espai d'innovació The Venue Barcelona, on ha reunit un centenar d'empreses i entitats per definir els projectes col·laboratius que hi durà a terme. El centre d'empreses, impulsat per Barcelona Serveis Municipals (BSM) se centrarà en reptes com la gestió de l'aigua, la sostenibilitat, la millora d'experiències, la mobilitat o la revenda d'entrades són alguns dels reptes sobre la taula. The Venue Barcelona comptarà amb la col·laboració de corporacions que participaran en el desenvolupament dels projectes impulsats, com Live Nation, que facilitarà la realització de proves de concepte i pilot.

    Neix The Venue Barcelona, un ecosistema d'startups de la música, els esports i els grans esdeveniments | Agnès Batlle
    rtve Neix The Venue Barcelona, un ecosistema d'startups de la música, els esports i els grans esdeveniments | Agnès Batlle
  • 17:04

    Projecte Home engega un servei de suport a les famílies

     

    Projecte Home ha atès durant el 2023, 1553 persones, un 4,5% més que l'any anterior. Però durant aquest any, l'entitat ha volgut reforçar el suport a les famílies. Per això han posat en marxa el Servei d'Orientació Familiar. El projecte va destinat a familiars de persones amb addiccions que, pel motiu que sigui, no estan en disposició d’iniciar un programa de tractament.

    Projecte Home engega un servei de suport a les famílies | Marga Esparza
    rtve Projecte Home engega un servei de suport a les famílies | Marga Esparza
  • 16:54

    Comencen les votacions del Disc Català de l'Any de Ràdio 4, per escollir el millor disc publicat durant el 2023 i cantat en català

     

    Entre els finalistes hi ha 'Corsé' de Clara Peya,   'Recent t'arriba   la invitació   per..' de Figa Flawas, '5AM' de Julieta, 'Gràcies per Venir' de La Ludwig Band, 'Tas loco' de Mushkaa, 'La boca  aigua' de Renaldo  i Clara , 'Supernova' de Sexenni, ' Toda la vida, un dia' de Sílvia Perez Cruz, 'Homas' d'Stay Homas  i 'L'èpic solete' dels The Tyets.  A partir d'ara i fins el 31 de maig els oients de Ràdio 4 decidireu amb les vostres votacions quin d'aquests  10 treballs s'emporta  el  Disc Català de L'any, el premi degà  de la indústria musical en català i que es lliurarà el pròxim 5 de juliol a l'Antiga Fabrica Damm. 

  • 16:40

    L'advocacia proposa obrir les eleccions d'òrgans esportius a socis i aficionats


    Els col·legis de l'advocacia de Barcelona, Madrid i Múrcia presenten un decàleg per a la transparència en l'esport en què plantegen que socis i aficionats puguin votar en les eleccions a òrgans esportius per a evitar casos com el de l'elecció de Pedro Rocha com a president de la RFEF. Els ponents han assenyalat la necessitat de crear un sistema favorable al vot lliure, sense condicionaments previs, que permeti que els processos electorals deixin de funcionar com un “sindicat vertical”, per a així afavorir la regeneració del futbol espanyol i la credibilitat de les seves institucions.

  • 16:46

    El 48% de les persones amb VIH a Catalunya han patit serofòbia

     

    Fins al 48% de les persones amb VIH a Catalunya han patit discriminació per serofòbia, segons l'enquesta del Comitè 1r de Desembre. L'informe també posa de manifest que bona part de les persones enquestades no han denunciat aquest tipus de situacions. En l’enquesta, hi han participat 174 persones amb VIH majors d’edat i residents a Catalunya. El 34% dels enquestats també ha patit discriminació per LGTBI-fòbia; un 19,5%, per racisme o xenofòbia; un 17%, per situació de drogodependència i un 19%, per altres raons de salut. 

    El 48% de les persones amb VIH a Catalunya han patit serofòbia | Míriam Andreu
    rtve El 48% de les persones amb VIH a Catalunya han patit serofòbia | Míriam Andreu
  • 16:29

    El jutjat de Cerdanyola pregunta als Mossos el lloc exacte del robatori de coure per si no és competència seva

     

    El jutjat d’instrucció número 8 de Cerdanyola del Vallès ha demanat als Mossos d’Esquadra que concretin en quin punt es va produir el robatori de coure a les vies de Rodalies per determinar a quin partit judicial correspon la competència d’investigar els fets. El jutjat va rebre aquest dimarts la denúncia d’Adif perquè el robatori s’hauria produït a Montcada i Reixac, però ara vol confirmar 100% que sigui el lloc inicial de l’incident. 

  • 16:17

    Carlos Hipólito presenta 'Burro', una tragicomèdia que gira al voltant de l'ase

     

    L'actor Carlos Hipólito presenta 'Burro'. Una tragicomèdia amb música en directe inspirada en les obres mestres de la literatura que giren al voltant de l'ase. L'espectacle vol donar veu a una espècie maltractada i menyspreada per la societat al llarg de la història. Es podrà veure al Teatre Romea de Barcelona fins al 2 de juny.  

  • 16:12

    ERC reuneix la seva executiva de forma extraordinària a les 18h després del pas fet per Junqueras

     

    ERC celebrarà aquest dimecres a la tarda una executiva extraordinària després que el líder del partit, Oriol Junqueras, s'ha proposat per continuar-lo liderant des del lloc que determini la militància. L'executiva té lloc l'endemà de les manifestacions de Junqueras, un cop el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va renunciar a ser al Parlament, i davant el debat obert en el si de la formació per a la incorporació de cares noves.

    ERC convoca una executiva extraordinaria després del pas endavant de Junqueras
    rtve ERC convoca una executiva extraordinaria després del pas endavant de Junqueras
  • 16:09

    El canal d'Urgell ajorna el quart reg previst perquè consideren que el desgel i les pluges no són suficients

     

    El canal d'Urgell ajorna la previsió d'incloure un quart reg a la campanya, ja que considera que l'aigua del desgel i les darreres pluges no són suficients per assegurar-lo. La setmana passada des de la comunitat de regants es va anunciar aquest quart hidro, però han fet marxa enrere i la junta de govern es reunirà els pròxims dies per avaluar la "disponibilitat real" i decidir l'assignació efectiva d'aquest quart reg. 

  • 15:57

    Detenen dos joves per agressió sexual i robatori violent a l’Hospitalet de Llobregat

     

    Els Mossos d’Esquadra han detingut a l’Hospitalet de Llobregat dos joves, de 20 anys i un altre menor d’edat, acusats d’agressió sexual i de robatori amb força. Els fets van passar la matinada del diumenge 12 de maig, al voltant de les 2.30 h. Una patrulla de paisà va sentir uns crits presumiblement femenins procedents d’un carrer proper i, quan s’hi van apropar, van veure tres homes interactuant amb dues dones. Els individus van intentar fugir, però només un es va escapolir. Els altres dos van ser interceptats, mentre les víctimes relataven que a una d’elles li havien fet una estrebada per robar-li el mòbil i a l’altra li havien fet un petó a la boca sense consentiment. Els Mossos busquen ara el tercer home.

  • 15:40

    Projecte Home fa un 4,5% d'atencions en 2023

     

    La cocaïna i l'alcohol són les principals substàncies addictives que provoquen l'ingrés en els programes de tractament de Projecte Home a Catalunya. Les dones són les addictes que més triguen a demanar ajuda. És complicat també per a les famílies, sobretot dels joves, per això l'entitat ha engegat un programa per oferir-los acompanyament.

  • 15:30

    Mor la vicepresidenta tercera de la Diputació de Tarragona, Imma Costa

     

    La vicepresidenta tercera de la Diputació de Tarragona i regidora de l'Ajuntament del Montmell, Imma Costa, ha mort aquest dimecres, segons ha informat la mateixa diputació. Nascuda el 1962, ocupava el càrrec en representació del PSC i era diputada delegada de l'Àrea de Promoció Social i Cultural. Anteriorment, havia estat alcaldessa del seu municipi entre el 2003 i el 2019 i era diputada provincial des del 2011. L'administració supramunicipal ha decretat dos dies de dol oficial, durant els quals se suspendran les celebracions oficials i les banderes onejaran a mig pal en els edificis i dependències.

  • 15:20

    Així estaven els embassaments fa tres mesos i així estan ara

     

    Les pluges de les darreres setmanes a tot el territori català ja s'han fet notar i aquest dimecres es troben al 25,86 % del total. De fet, alguns d'aquests embassaments, els que patien més la sequera i manca de pluges, fins i tot, assoleixen xifres similars a les de fa un any. Els pantans que més aigua han recuperat aquests darrers dies són l'embassament de Sau o el de la Baells.

     
  • 14:32

    Els estudiants catalans fan una jornada de vaga per reclamar un alto el foc a Gaza

     

    Convocats pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), els estudiants demanen a governs i centres universitaris que trenquin relacions amb Israel. I ho fan després de dies d'acampada a la Universitat de Barcelona a la qual s'han adherit altres centres i amb una manifestació que ha sortit des de la plaça Universitat fins a la Delegació del Govern.

    Vaga d'estudiants catalans per reclamar un alto el foc a Gaza | Helena Oset
    rtve Vaga d'estudiants catalans per reclamar un alto el foc a Gaza | Helena Oset
  • 14:15

    L'R3 continua sense arribar a Barcelona per la greu incidència a Rodalies

     

    Continuen les afectacions a quatre línies de Rodalies, que continuen arrossegant problemes i es mantenen els serveis alternatius. L'R3 és la que concentra més afectacions pels usuaris. Funciona entre Puigcerdà i Montcada, però allà els usuaris han d’acabar el trajecte i agafar els busos habilitats per Renfe fins a Fabra i Puig, on connecten amb la Línia 1. 

  • 14:03

    Augmenta un 40% el lloguer de vehicles i de mobilitat compartida per les incidències a Rodalies

     

    Fecavem ha detectat una pujada del 40% de productes com el lloguer de vehicles per hores o de mobilitat compartida arran de les afectacions a Rodalies pel robatori de coure a Montcada Bifurcació. L'organisme destaca que la demanda és "semblant" a la que es va registrar per Setmana Santa o en períodes "d'auge turístic com el Sónar o el Primavera Sound". La patronal situa aquesta pujada especialment al Barcelonès, el Maresme, el Baix Llobregat i el Vallès Occidental i Oriental.

  • 14:00

    500 estudiants tallen la Gran Via de Barcelona en defensa de Palestina

     

    Al voltant de 500 estudiants tallen la Gran Via de Barcelona, en el marc de la vaga estudiantil per exigir al Govern central que trenqui relacions amb Israel. Des de les 12 del matí els estudiants universitaris es manifesten pel centre en defensa de Palestina. La manifestació es troba ara davant de la Delegació del Govern.

  • 13:45

    Falsa alarma a l'aeroport del Part per un encenedor en forma de granada dins d'un paquet

     

    Falsa alarma a l'aeroport del Prat per un encenedor en forma de granada que hi havia a l'interior d'un paquet a la zona de Correus. Els fets han tingut lloc cap al migdia, quan a la zona de paqueteria s'ha vist a través de l'escàner que hi havia un paquet amb un objecte amb forma de granada. Això ha fet activar el protocol per si era un explosiu i també el grup de desactivació d'explosius de la Guàrdia Civil. En obrir el paquet s'ha comprovat que es tractava d'un encenedor en forma de granada. L'incident ha quedat resol en 20 minuts.

  • 13:02

    Gairebé la meitat dels estudiants no supera les proves per a accedir als graus d'educació
     

    El 43% dels estudiants que es van presentar a les Proves d'Aptitud Personal (PAP) per a accedir als graus d'educació en les universitats públiques catalanes no les ha superades. El 13 d'abril es van presentar als exàmens 4.754 aspirants a mestre per a començar els graus universitaris en el pròxim curs 2024-25, dels quals només 2.707 van ser aptes. Dels que provenien de Batxillerat, un 60% han passat les proves, mentre que els procedents del Grau Superior d'FP, només les han aprovat el 30,3%.

  • 12:37

    Les entrades del Concurs de Castells de Tarragona es posaran a la venda el 24 de juliol

     

    El certamen, que reunirà les 42 millors colles, se celebrarà en tres dies, el 29 de setembre a Torredembarra, i el 5 i 6 d'octubre a la Tarraco Arena Plaça de Tarragona. La jornada de Torredembarra serà d'accés gratuït; la del dia 5 costarà sis euros i la de diumenge en valdrà quinze a la primera graderia i dotze a la segona. Per la jornada de dissabte es posaran a la venda 5.000 entrades, ampliables a 1.000 més si s'esgoten. Diumenge està previst obrir la segona graderia de la TAP ja des del principi, amb la qual cosa hi haurà 6.000 tiquets disponibles. 

  • 12:31

    Els investigadors coincideixen que res feia pensar que la mare de la Yaiza patís un trastorn mental

     

    Els investigadors que van portar el cas de Yaiza, la nena de quatre anys que va morir a mans de la seva mare a Sant Joan Despí el mes de maig de 2021, asseguren que no van trobar “cap indici” que fes pensar que la mare patís cap mena de trastorn mental. Durant la tercera jornada del judici, el que era el cap de la unitat territorial d’investigació ha explicat que la dona va trucar el dia abans a l’escola de la nena i a l’hospital on treballava per avisar que no hi anirien i que segons el seu entorn el seu comportament va ser l’habitual els dies previs als fets. 

  • 12:25

    Illa veu la victòria del 12M com "un primer gran pas" per a una Catalunya "sense bàndols"


    El líder del PSC ha enviat una carta dirigida a la militància en què ha afirmat que la victòria socialista del 12M és "un primer gran pas que permet la possibilitat d'obrir una nova etapa" a Catalunya, "sense bàndols ni blocs". Illa subratlla que el triomf en les eleccions del passat diumenge és "un reconeixement a les polítiques del Govern d'Espanya i a l'aposta ferma del seu president, Pedro Sánchez, pel diàleg i la convivència".

  • 12:22

    Elena replica a Tardà i afirma que ERC no està "ara" en l'escenari d'investir a Illa



    El conseller d'Interior en funcions, ha replicat a l'exdirigent d'ERC Joan Tardà , que en declaracions al Cafè d'Idees ha demanat que el seu partit faciliti la investidura del socialista Salvador Illa. Elena assegura que els republicans no estan "ara" en aquest escenari i que és el PSC qui ha de prendre la iniciativa. 

  • 12:18

    Denuncien repressió dels poders polítics per aturar les accions solidàries en suport a Palestina

     

    La plataforma 'Prou complicitat amb Israel' ha acusat la Generalitat i altres poders polítics públics de no trencar relacions econòmiques ni institucionals amb l'estat d'Israel. Denuncien una repressió dirigida a les accions solidàries propalestines i acusen el Govern d'haver "invertit recursos públics en investigar, detenir i judicialitzar nou persones" per manifestar-se en suport a la causa. L'ha dit la seva portaveu aquest dimecres a roda de premsa davant de la seu d'Acció, on després hi ha hagut càrregues policials per fer fora una vintena d'activistes.

  • 12:00

    Els Mossos desallotgen els activistes de la plataforma 'Prou Complicitat amb Israel' d'Acció

     

    La policia intervé mentre un grup feia una actuació per denunciar les condicions dels palestins. Els agents dels Mossos d'Esquadra han procedit a desallotjar elgrup de manifestants de la plataforma ‘Prou Complicitat amb Israel’ que havien ocupat aquest dimecres la seu d'Acció, l’agència per la competitivitat de l’empresa del Govern, per exigir que tanqui la seva oficina a Tel-Aviv. Els manifestants havien entrat a l’edifici, al Passeig de Gràcia, i han fet una crida a més persones a unir-se a la protesta.

  • 11:26

    Desenes d'activistes propalestins ocupen la seu d'Acció per reclamar el trencament amb Israel

     

    Activistes del moviment de solidaritat amb Palestina i del moviment per l'habitatge han ocupat pacíficament la seu d'Acció, agència pública adscrita al Departament d'Empresa i Treball de la Generalitat, per a exigir la fi de relacions amb Israel. 

  • 11:00

    Agricultors espanyols i francesos convoquen talls a la frontera el 3 de juny

     

    Associacions d'agricultors espanyols i francesos han convocat talls en tots dos costats de la frontera el dilluns 3 de juny, abans de les eleccions europees del dia 9, ha explicat el portaveu de Revolta Pagesa Arnau Rubio en roda de premsa aquest dimecres des del punt fronterer del Pertús, a Girona. La protesta afectarà el conjunt de la frontera, des d'Irun a La Jonquera, a partir de les 10 hores i que, de moment, tenen permís per a interrompre la circulació durant 24 hores. Estan cridats a participar agricultors i ramaders del conjunt de l'Estat espanyol i del francès, els qui acudiran al lloc de la protesta en autocar, així com a associacions, cooperatives, sindicats, empreses i consumidors.

  • 10:40

    Detingudes 54 persones en desarticular un grup "majorista de droga" entre Espanya i Europa
     



    La Policia Nacional, en una operació conjunta amb Europol, ha detingut a 54 persones d'una organització criminal espanyola que exercia com a "majorista de droga" entre Espanya i Europa. 31 dels detinguts han estat a Barcelona, Girona, Tarragona, Granada i Màlaga. Els traficants contactaven amb grups criminals estrangers als quals proveïen drogues per a la venda en els seus països i blanquejaven els beneficis mitjançant inversions immobiliàries. L'organització era un 'clan-based crime', organitzats per llaços de sang per a assegurar-se la seva lleialtat. Produïa la droga principalment en zones de Girona i Granada, abans heroïna i posteriorment marihuana.

  • 10:20

    Bustinduy diu que "hi ha números" per a un govern progressista a Catalunya i veu la coalició una "bona solució"
     

     

    El ministre de Drets Socials assegura que "ens quedem amb el missatge que hi ha números per a un govern progressista que avanci en l'agenda social. És l'opció per la qual apostem". En una entrevista en 'L'Hora de la 1', de TVE ha avançat que Comuns Sumar està cridat a jugar en la vertebració d'aquesta majoria progressista, "que és l'única que té els números per a formar un govern".

  • 10:00

    Tercer dia feiner de complicacions a Rodalies

     

    Després del robatori de coure de diumenge a l'estació de Montcada-Bifurcació, algunes línies han recuperat el servei, però l'R3, per exemple, continua sense arribar a Barcelona. A banda, els usuaris de l'R7 han de fer el trajecte fins a la Universitat Autònoma de Barcelona en autobús.

     

  • 9:50

    ERC opta per evitar una repetició electoral. 

     

     

    Esquerra Republicana de Catalunya assenyala que no hi haurà repetició electoral. Si es produís aquesta situació, ERC hauria de buscar un nou cap de llista. De fet, Aragonès, ja va anunciar dilluns que abandonaria la "primera línia política", i que mantindria la presidència del Govern fins a una nova investidura.

    D'altra banda, el partit dubta que el president d'ERC, Oriol Junqueras, estigui amnistiat a la tardor, quan es convocaria la cita electoral.

     
  • 9:30

    Estudiants de la UB i la UAB barren els accessos a les universitats. 

     

    Un grup d'estudiant de la Universitat de Barcelona fan una barricada per impedir l'accés a l'edifici històric de Barcelona. Així se sumen al dia de vaga convocada a favor de Palestina i per fer pressió al deganat de la universitat per tallar relacions entre el centre educatiu i Israel. 

    Estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han bloquejat accessos als Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) al campus universitari amb motiu de la vaga estudiantil en defensa de Palestina. Segons informa el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), una vuitantena de persones han passat la nit acampades a la Plaça Cívica del campus i a primera hora del matí han tallat els accessos cap als trens amb taules i cadires.

     
  • 9:10

    ENTREVISTA CAFÈ D'IDEES | Joan Tardà creu que ERC no hauria de bloquejar la investidura d'Illa. 

     

     

    L'exportaveu del grup d’ERC al Congrés, Joan Tardà, demana a Esquerra Republicana de Catalunya que no bloquegi la investidura del socialista Salvador Illa, guanyador de les eleccions: "Hauria de fer una oposició de caràcter col·laboratiu. Hi ha possibilitats que anem construint un camí conjuntament". En aquest sentit, l'exportaveu republicà al Congrés descarta l'opció d'un escenari de repetició electoral perquè consideraria "actuar amb el budell i no amb el cervell" que ERC permetés segones eleccions: "Seria per tallar-nos les venes".

  • 8:30

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimecres 15 de maig d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.

  • 8:20

    Nova jornada d'incidències a Rodalies: fins a 6 línies de la xarxa afectades. 

     

     

    Un altre robatori de coure va afectar les línies R13 i R14 en el tram entre Tarragona i Lleida. L'R3, l'única que encara no arriba a Barcelona, va estar tallada entre Vic i Ripoll durant diverses hores. Malgrat això, Renfe recuperava ahir el pas pels túnels de Barcelona en el marc del restabliment progressiu del servei. Aquest dimecres serà el tercer dia amb el pla de transport en vigor.
     

  • 8:15

    Puigdemont reclama el seu dret a presentar-se a la investidura. 

     

     

    Per la seva banda, Carles Puigdemont reivindica el dret a intentar la seva investidura, i assegura que és incoherent i estrany que els socialistes ho critiquin. Puigdemont no entén que el critiquin els que sempre s'han beneficiat, diu, d'aquest joc. En una publicació a la xarxa 'X' els recorda que l'any 2006 Artur Mas va guanyar i no va governar, i que de la mateixa manera, Jaume Collboni i Pedro Sánchez estan a l'Ajuntament de Barcelona i a la Moncloa després de perdre unes eleccions. 
     

     
  • 8:10

    Els Comuns reclamen al PSC un pacte d'esquerres. 

     

     

    En aquest sentit, els Comuns reclamen al PSC que descarti un pacte amb Puigdemont o amb el Partit Popular. El seu portaveu, Joan Mena, demana a Salvador Illa que busqui formar un govern progressista i d'esquerres. Considera que és la via més estable per Catalunya i s'obre a explorar diferents fórmules per assolir-ho.

     
  • 8:05

    El PSC obert a negociar amb tothom, excepte l'extrema dreta, per la mesa i la presidència del Parlament. 

     

     

    Abans de començar el ball de negociacions per la investidura i la formació del govern, els partits s'han de posar d'acord sobre la presidència del Parlament i la composició de la Mesa. Unes converses que, com a tard, s'han de tancar abans del 10 de juny, data límit per constituir-se el nou Parlament. El PSC vol arrencar les converses aquesta mateixa setmana. I s'obren a parlar amb tothom, excepte amb l'extrema-dreta. Els pactes per la mesa i la presidència de la cambra donaran pistes dels possibles acords per la investidura. En aquest escenari, la número dos dels socialistes, Alícia Romero, demana a ERC pragmatisme i responsabilitat.
     

     
  • 8:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat a Catalunya del dimecres 15 de maig de 2024.

     

     

    Aquí pots consultar els titulars més destacats d'ahir.