Enlaces accesibilidad

Lluís Cabrera, president del Taller de Músics: "Falta ser crític davant dels poders que manen"

  • Lluís Cabrera, fundador i president del Taller de Músics, visita 'Punts de Vista' per parlar del recorregut de l'entitat al llarg dels seus 45 anys d'història
  • La institució va rebre la Medalla d'Or al Mèrit en les Belles Arts 2022, entregada pel Ministeri de Cultura

Per
Punts de Vista - Entrevista a Lluís Cabrera, president del Taller de Músics

El Taller de Músics és tota una institució amb 45 anys de trajectòria en l'aprenentatge del jazz, el flamenc i les músiques populars. Fa unes setmanes, Lluís Cabrera, fundador i president de l'entitat, va recollir a Cadis en nom de l'entitat la Medalla d'Or al Mèrit en les Belles Arts 2022, atorgada pel Ministeri de Cultura.

A 'Punts de Vista', programa disponible a RTVE Play, Lluís Cabrera fa balanç del recorregut al llarg dels anys del Taller de Músics i recorda algunes de les figures que hi han passat. Tanmateix, el fundador considera que els músics estan massa centrats: "Falta una mica de bogeria, aventura, provocació... I, sobretot, ser crític davant dels poders que manen".

El Taller de Músics va néixer el 1979 a partir de la unió de músics de diferents procedències musicals i geogràfiques. Pel que fa a la difusió del jazz, el flamenc i les músiques popular, Cabrera sosté que "a l'Estat espanyol vam ser pioners en aquest camí". A més, assegura que no s'ha de confondre el mitjà amb el fi. "Es pot estudiar música clàssica, flamenc o jazz per arribar a ser un gran intèrpret, o bé, per gaudir més, per la felicitat d'un mateix".

La seva amistat amb Enrique Morente

Encara somio amb Enrique Morente

La llista d'artistes que han passat pel Taller de Músics és interminable, però en l'ADN del jazz i del flamenc hi ha dues figures rellevants: Tete Montoliu i Enrique Morente, amb qui va mantenir una gran amistat. "Encara somio amb ell, la seva pèrdua (fa 14 anys) m'ha afectat moltíssim", reconeix.

Quan tenia 16 anys, Lluís Cabrera va viatjar a Madrid amb l'objectiu de conèixer Enrique Morente i demanar-li si podia batejar la seva penya flamenca amb el seu nom. Allà va néixer la Peña Flamenca Enrique Morente i una amistat que va perdurar al llarg de les dècades.

Junts han dut a terme projectes, aventures i gires per tot arreu "sense saber anglès, però ens enteníem amb tothom". A més, el president del Taller de Músics explica que sempre que viatjaven a un país fora d'Espanya, sempre procuraven tenir a prop una església: "Ell deia que el flamenc neix del so de les campanes".

El llegat i el record d'Enrique Morente és molt gran. És per això que Lluís Cabrera manifesta amb un somriure que, de les dues medalles que els van donar a l'entrega del Ministeri de Cultura, una és per Morente, l'altra, pel Taller de Músics, i que ell es quedaria amb el pin.