Enlaces accesibilidad
Eleccions Catalunya 2024

Diari de campanya | Els líders nacionals dels partits aterren aquest cap de setmana per donar suport als candidats

Per
Diari de Campanya | Eleccions al Parlament de Catalunya del 12 de maig de 2024
Diari de Campanya | Eleccions al Parlament de Catalunya del 12 de maig de 2024

L'actualitat de la novena jornada de les eleccions catalanes del 12-M passa pels pactes i vetos entre partits també marquen l'equador de la campanya. La majoria de partits han celebrat aquest dissabte el matí els actes centrals de la cursa electoral amb la presència dels líders nacionals de les seves formacions com ha estat el cas del PSC, PPC, Vox i Comuns Sumar.

El PSC, tant Illa com Pedro Sánchez, han cridat a la mobilització dels socialistes i assegura que la confiança és el pitjor adversari pel 12-M. ERC han fet bandera de les polítiques del seu executiu reivindiquen el lideratge d'Aragonès a Pineda, el seu poble. En un acte multitudinari a Argelers (França), Junts+ fa una crida a tots el que no li faci el pes la candidatura de Puigdemont, però que no volen que el president de la Generalitat sigui Illa. Acompanyat d'Abascal, el candidat de Vox, Ignacio Garriga, ha endurit el seu discurs contra la immigració des de Salt una de les poblacions amb més estrangers de Catalunya. Des de Girona, la CUP es reivindica com l'única alternativa viable per avançar cap a la independència.

En l'habitual paella popular, Comuns Sumar es presenten com la garantia per evitar l'ampliació de l'aeroport del Prat i carreguen contra Illa. Ciutadans ha defensat que el vot al seu partit és l'únic que servirà per evitar revalidar un tripartit o un nou pacte del Majestic. El PPC s'ha decantat per celebrar l'acte central amb una botifarrada a Badalona on ha reunit a 3.000 persones i Alejandro Fernández acompanyat d'Albiol i Feijóo ha demanat concentrar el vot constitucionalista.

Campanya de les eleccions del 12M: 4 de maig de 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 17:00

    LES CLAUS | L'habitatge, el sector més tocat per l'impacte del turisme. 

     

     

    En els últims anys, a Catalunya s'ha creat un caldo de cultiu poc favorable a aquells catalans que vulguin tenir un sostre on poder dormir tranquil·lament. Són diversos els factors: fons d'inversions que expulsen edificis sencers, la proliferació de pisos turístics, la manca de recursos per moltes famílies, la falta d'oferta d'habitatge públic i la nova construcció insuficient.

    En aquesta tempesta perfecta, contribueixen els fons d'inversions internacionals que en els últims anys estan comprant edificis sencers i expulsant als veïns amb diferents fórmules per a aconseguir major rendibilitat: no renoven els contractes o els exigeixen quantitats inassumibles per a una economia mitjana. Per a les formacions d'esquerra això suposa “especular amb un bé bàsic”. Per als partits de dretes: és “economia del mercat”. I les classes mitjanes, joves i migrants, esdevenen els més perjudicats per la situació.

     
  • 15:30

    AGENDA | Els partits no tenen convocat cap acte de campanya aquest dissabte a la tarda. 

     

     

    Els partits polítics amb representació parlamentària i amb candidatures a les eleccions del pròxim 12 de maig no tenen cap acte organitzat per aquesta tarda. Només el PPC inaugura una seu a Barberà del Vallès a les 19 hores amb la presència del seu candidat, Alejandro Fernández, i l'eurodiputada Dolors Montserrat. 

     
  • 15:10

    BLOC ELECTORAL | Els líders nacionals aterren el cap de setmana a Catalunya per donar suport als candidats. 

     

     

     

    El PSC ha demanat disculpes --no en veu del candidat Salvador Illa-- després de les declaracions de Carnero, que tanca les llistes per a Barcelona, on ha carregat contra Carles Puigdemont i el seu possible viatge dins un maleter l'octubre del 2017.

    Per Puigdemont, les paraules de Carnero són una mostra més de deshumanització contra la seva persona i denuncia que li han fet el mateix que criticava el president del govern, Pedro Sánchez, sobre la seva persona i la seva dona. Un Puigdemont que també demana alçar un mur de contenció a Catalunya a partir del 12 de maig contra Sánchez i Illa. 

    Des d'Esquerra Republicana, més enllà d'exigir una rectificació a Illa, carreguen contra el candidat socialista per atacar el català. La CUP torna a centrar les seves crítiques en els partits sobiranistes.

    I Carlos Carrizosa, candidat de Ciutadans, diu que Salvador Illa és un submís als atacs dels partits independentistes. Són declaracions a aquesta casa. I des de Lleida --i acompanyat del líder de Vox, Santiago Abascal-- el candidat Ignacio Garriga reitera les seves crítiques contra l’independentisme i la immigració il·legal. 

    Els líders nacionals aterren el cap de setmana a Catalunya per donar suport als candidats
    rtve Els líders nacionals aterren el cap de setmana a Catalunya per donar suport als candidats
  • 14:38

    BLOC ELECTORAL | Dissabte d'equador de campanya electoral amb la presència de líders nacionals. 

     

     

    El PSC crida a la mobilització dels socialistes i assegura que la confiança és el pitjor adversari pel 12-M. ERC fa bandera de les polítiques del seu executiu reivindiquen el lideratge d'Aragonès a Pineda, el seu poble. Junts fa una crida a tots el que no li faci el pes la candidatura de Puigdemont, però que no volen que el president de la Generalitat sigui Illa. Acompanyat d'Abascal, el candidat de Vox, Ignacio Garriga, endureix el seu discurs contra la immigració des de Salt. Des de Girona, la CUP es reivindica com l'única alternativa viable per avançar cap a la independència.

    Comuns Sumar es presenten com la garantia per evitar l'ampliació de l'aeroport del Prat i carreguen contra Illa. Ciutadans defensa que el vot al seu partit és l'únic que servirà per evitar revalidar un tripartit o un nou pacte del Majestic. El PPC, des de Badalona, demana concentrar el vot constitucionalista.

    Dissabte d'equador de campanya electoral amb la presència de líders nacionals
    rtve Dissabte d'equador de campanya electoral amb la presència de líders nacionals
  • 13:56

    CUP | Des de Girona, la CUP es reivindica com l'única alternativa viable per avançar cap a la independència

     

     

    La CUP ha demanat "trencar amb la falsa normalitat" que volen el PSC, Junts i ERC i apostar per "l'agenda independentista". Aquest ha estat el principal missatge que han llençat els anticapitalistes des de Girona en l'acte central de campanya, on han apujat el to contra Illa i Puigdemont. "Lamentablement, els seus models de país no tenen diferències", ha defensat l'exdiputat Albert Botran.

  • 13:56

    Cs | Carrizosa apel·la el 2017 per no caure en el "derrotisme" i avisa que sense Cs tornen els "vampirs" de l'independentisme. 

     

     

     Cs ha celebrat aquest dissabte el seu acte central de campanya al Port del Fòrum, en el que ha estat, de moment, l'únic míting com a tal de la formació. El seu candidat, Carlos Carrizosa, ha intentat agitar l'electorat per garantir la representació de Cs al futur Parlament. Ha apel·lat als votants de 2017 que els van convertir en primer força i demana als abstencionistes no caure en el "derrotisme" de les enquestes.

  • 13:50

    PPC | Fernández promet des de Badalona "tolerància zero" amb els ocupes i els delinqüents multireincidents. 

     

     

    3.000 persones segons els organitzadors han participat en l'acte central del PPC a Badalona i que acabarà amb una botifarrada. El candidat del PPC, Alejandro Fernández, ha escollit Badalona, governada per Xavier García Albiol, per posar èmfasi en el seu discurs contra l'ocupació.

    Ha promès "tolerància zero" amb els ocupes i els delinqüents multireincidents. "Aquesta ha estat la recepta d'Albiol i jo em comprometo a fer el mateix a Catalunya".  Fernández ha estat acompanyat d'Albiol i del president de PP, Alberto Núñez Feijóo, a l'acte central de campanya celebrat a Badalona.

  • 13:40

    Sánchez: "Presidents de dretes a Moncloa i Palau van portar Catalunya a la fallida i dos socialistes la farem avançar". 

     

     

    El president del govern espanyol i líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha fet una crida a votar el cap de llista socialista, Salvador Illa, a les eleccions del 12-M per aconseguir "una victòria àmplia" que garanteixi "estabilitat i prosperitat" a Catalunya. "Dos presidents de dretes a la Moncloa i al Palau de la Generalitat van portar Catalunya a la fallida i dos presidents socialistes serem els que la farem avançar", ha subratllat el cap de l'executiu espanyol durant un míting del PSC a Montmeló, que ha reunit unes 2.000 persones segons l'organització. Sánchez ha remarcat que a Catalunya "s'ha patit una dècada perduda en oportunitats, drets i cohesió social".

  • 13:25

    Vox | Ignacio Garriga endureix el seu discurs contra la immigració des de Salt. 

     

     

    Vox ha desembarcat aquest dissabte a Salt per desplegar el seu discurs en contra de la immigració que, assegura, genera "inseguretat" i dificulta l'accés als serveis socials. El líder de Vox, Santiago Abascal, ha afirmat davant la "immigració il·legal massiva" calen "deportacions massives".

    El candidat de Vox a la presidència de la Generalitat, Ignacio Garriga, ha apuntat en la mateixa direcció acusant les formacions independentistes de preferir "una Catalunya islàmica a una Catalunya espanyola".

     
  • 13:15

    Comuns Sumar | Comuns Sumar es presenten com la garantia per evitar l'ampliació de l'aeroport del Prat i carreguen contra Illa

     

     

    La candidata de Comuns Sumar a presidenta de la Generalitat, Jéssica Albiach, ha assegurat aquest dissabte que el primer secretari del PSC, Salvador Illa, "no sembla el líder d'un partit socialdemòcrata de l'any 2024" sinó "el líder d'una cimentera o d'una asfaltadora dels anys 80".

     
  • 13:00

    ERC | ERC fa bandera de les polítiques del seu executiu reivindiquen el lideratge d'Aragonès a Pineda.

     

    El candidat d'Esquerra Republicana, Pere Aragonès, des de Pineda de Mar, a casa seva, El president de la Generalitat i candidat a la reelecció, Pere Aragonès, s'ha proclamat hereu dels llegats de Francesc Macià, Lluís Companys, Josep Irla i Josep Tarradellas.

    "Si voteu els de les retallades, tornaran les retallades. Si voteu els de la Moncloa, ens manaran des de la Moncloa", ha dit Aragonès d'un govern sense ell a la presidència. El líder republicà ha demanat Aragonès en un vot segur i ferm i no deixar el 12-M en  mans de la casualitat. Avisa que si no poden venir 10 anys de decadència. 

    Els republicans també carreguen contra el PSC. Laura Vilagrà carrega contra Salvador Illa a qui acusa de ser el candidat de Ciutadans. 

     
  • 12:25

    ENQUESTES | El PSC guanyaria, però Junts i ERC tindrien la clau de la governabilitat. 

     

     

    En l'equador de la campanya de les eleccions a Catalunya que tindran lloc el pròxim 12 de maig, els sondejos auguren una victòria clara del PSC, que, malgrat ser la força més votada, dependria d'altres partits per a governar. La clau perquè Salvador Illa arribi a la Generalitat passa per aconseguir socis, i la paraula decisiva la tindrien els partits independentistes. El desenllaç de l'enfrontament entre ERC i *Junts s'inclina pel partit de Carles Puigdemont, de nou candidat a 'president', que hauria avançat als republicans, segons la mitjana de sondejos de l'equip de DadesRTVE.

     
  • 11:20

    Alejo Vidal-Quadras en un acte del PPC: "De Vox no se'n parla, i als nacionalismes ni aigua". 

     

     

    L'expresident del PPC i fundador de Vox, Alejo Vidal-Quadras, ha fet públic el seu suport a la candidatura del PPC encapçalada per Alejandro Fernández al Parlament. Vidal-Quadras ha centrat bona part del discurs a carregar contra el PSC assegurant que "és un col·laborador necessari dels colpistes" i ha descrit a Salvador Illa com un candidat "incolor, inodor, insípid i translúcid".

    Quadras ha regalat un eslògan a Fernández: "De Vox no se'n parla, i als nacionalismes ni aigua". El candidat dels populars s'ha presentat com el "deixeble" de Quadras i ha agraït el seu suport criticant el "nacionalisme", on hi ha encabit "des del PSC fins a Aliança Catalana. "És nociu i perillós", ha etzibat.

     
  • 10:50

    AGENDA  | La CUP celebra l'acte electoral a Girona. 

     

    Acte electoral de la CUP amb la cap de llista per al 12-M, Laia Estrada, i el candidat per Girona, Dani Cornellà. També hi seran Laure Vega, Albert Botran i Lluc Salellas, entre altres.

     
  • 10:40

    AGENDA | Acte de Comuns Sumar amb la candidata a la Generalitat, Jéssica Albiach, i el ministre de Cultura, Ernest Urtasun A L Prat de Llobregat. 

     
  • 10:30

    AGENDA |  A les 11.30 hores Ciutadans organitza el seu acte central al Barcelona Beach Club on participarà el seu candidat al 12-M, Carlos Carrizosa. 

  • 10:20

    AGENDA | Junts+ celebra l'acte central a Argelers. 

     

    Acte de campanya del candidat de Junts+, Carles Puigdemont, amb Laura Borràs, Mònica Sales, Salvador Vergés i Jeannine Abella a Argelers (França). 

     
  • 10:10

    AGENDA | Pineda acull l'acte central d'Esquerra. 

     

     


    Acte de la campanya d'ERC a Pineda per les eleccions del 12-M amb el cap de llista, Pere Aragonès; la número dos, Laura Vilagrà; el president del partit, Oriol Junqueras; i la secretària general, Marta Rovira

     
  • 10:00

    AGENDA | VOX celebra el seu acte central de campanya a Salt. 

     

    Santiago Abascal i Ignacio Garriga en la plaça de la Llibertat de Girona, a Salt, a partir de les 12.00 hores començarà el míting. 

     

     

     
  • 09:50

    AGENDA | El PPC celebra el seu acte central a Badalona. 

     

    A les 12 hores, les 'populars' catalans celebren el seu acte de campanya a Badalona amb una botifarrada a Llefià, Badalona. Alberto Núñez Feijóo, Alejandro Fernández, Xavier Garcia Albiol hi assistiran. Abans a les 10.30 Alejandro Fernández participa en un acte amb Aleix Vidal Quadras en Centre Cívic Pere Pruna.

  • 09:40

    AGENDA | El PSC celebra el seu acte central a Montmeló. 

     

    A les 12 hores, Montmeló acull l'acte central de la campanya dels socialistes catalans. Està previst que intervingui el president del Govern, Pedro Sánchez, Salvador Illa i Pere Rodríguez, alcalde Montmeló.

     
  • 09:30

    Els vetos creuats contra el PSC posen més difícil la governabilitat.

     

     

    Els possibles pactes postelectorals continuen marcant una campanya catalana que ja passa el seu equador, després que ahir al vespre el candidat del PSC, Salvador Illa, obrís la porta a un acord amb Junts+, fet que ha matisat ara. Cueja en les declaracions dels partits el debat del dia anterior al debat de RTVE, on van tenir gran pes els pactes, encara que també l'amnistia o les infraestructures.

    Aquest divendres també han recalat en campanya els líders del PP, Alberto Núñez Feijóo i de Vox, Santiago Abascal. El primer ha aprofitat la seva presència a Catalunya per a anunciar que l'eurodiputada catalana Dolors Montserrat serà la candidata a les eleccions europees del juny vinent. Un altre tema d'actualitat aliè a la campanya, l'eliminació del Premi Nacional de Tauromàquia per part del Ministeri de Cultura, també s'ha colat en els discursos de diversos líders.

  • 09:15

    BLOC ELECTORAL | Les polèmiques declaracions de Carnero sobre Puigdemont eclipsen l'equador de la campanya. 

     

     

    El PSC ha demanat disculpes, no en veu del candidat Salvador Illa, després de les declaracions de Carnero, que tanca les llistes per a Barcelona, on ha carregat contra Carles Puigdemont i el seu possible viatge dins un maleter l'octubre del 2017.

    Per Puigdemont, les paraules de Carnero són una mostra més de DES humanització contra la seva persona i denuncia que li han fet el mateix que criticava el president del govern, Pedro Sánchez, sobre la seva persona i la seva dona. Un Puigdemont que també demana alçar un mur de contenció a Catalunya a partir del 12 de maig contra Sánchez i Illa. 

    Des d'Esquerra Republicana, més enllà d'exigir una rectificació a Illa, carreguen contra el candidat socialista per atacar el català. La CUP torna a centrar les seves crítiques en els partits sobiranistes.

    I Carlos Carrizosa, candidat de Ciutadans, diu que Salvador Illa és un submís als atacs dels partits independentistes. Són declaracions a aquesta casa. 

    I des de Lleida, i acompanyat del líder de Vox, Santiago Abascal, el candidat Ignacio Garriga reitera les seves crítiques contra l’independentisme i la immigració il·legal.

    Les polèmiques declaracions de Carnero sobre Puigdemont eclipsen l'equador de la campanya
    rtve Les polèmiques declaracions de Carnero sobre Puigdemont eclipsen l'equador de la campanya

     

     
  • 09:00

    Bon dia! Segueix aquí l'actualitat de la campanya a les eleccions catalanes del 04 de maig de 2024.

     

     

    Aquí pots consultar els titulars més destacats d'ahir de la campanya electoral pel 12M.