Enlaces accesibilidad

A Espanya ja hi ha 21.000 menors medicats per problemes de salut mental

  • A Alemanya el consum de psicofàrmacs o ansiolítics és 10 vegades inferior que a Espanya
  • El psiquiatre Josep Moya visita 'Xavifòrnia' per parlar del rol de la medicació en la salut dels adolescents

Per

Xavifòrnia - 21.000 menors medicats per salut mental

La xifra de menors de 18 anys que prenen psicofàrmacs ha anat en augment els últims anys. A Catalunya, el 2022 eren 21.000 els joves que es medicaven. El psiquiatre Josep Moya visita 'Xavifòrnia' per parlar del rol que ha de tenir la medicació i la teràpia en la salut mental dels adolescents.

Segons el doctor, vivim en una societat que no suporta el dolor físic ni tampoc el dolor emocional. "Quan estem una mica neguitosos ràpidament volem calmar la nostra ansietat", comenta. En el cas dels infants, a vegades les famílies no poden suportar el malestar que pugui manifestar el seu fill o filla i el porten el pediatre o el metge que acaba subministrant-los algun medicament.

A Espanya consumeixen psicofàrmacs 90 de cada 1.000 persones, a Portugal en són més de 120. A Itàlia, 55 i a Alemanya només 9. És a dir, que a Alemanya el consum de psicofàrmacs o ansiolítics és 10 vegades inferior a Espanya. Segons el doctor això té a veure exclusivament amb els hàbits de vida.

Consumo excesivo de medicamentos

Consumo excesivo de medicamentos

Trastorns més comuns

El Trastorn d'Espectre Autista i el Trastorn per Dèficit d'Atenció i Hiperactivitat prevalen entre els infants. Cada vegada n'hi ha més nens i nenes diagnosticats i "és bastant fàcil que darrere d'aquest diagnòstic hi hagi una prescripció d'un psicofàrmac", assegura l'expert. El doctor recorda que les condicions socials, culturals i econòmiques generen importants malestars emocionals. "Hi ha tota una maquinària que converteix aquests malestars en trastorns", afirma.

Cuidar la salut mental

Millorar la salut mental en els joves implica abordar diversos aspectes de les seves vides i entorns. Promoure la comprensió de la salut mental i reduir l'estigma associat pot fomentar un ambient on els joves se sentin més còmodes buscant ajuda quan la necessiten. Garantir que tinguin accés a serveis de salut mental assequibles i de qualitat és fonamental. Igualment, ensenyar habilitats d'afrontament i resiliència pot ajudar els més petits a controlar l'estrès i els desafiaments de la vida de manera més efectiva.