Enlaces accesibilidad

El Banc Sabadell estudia l'oferta de fusió del BBVA

  • Després de l'intent fallit de 2020, el BBVA ha confirmat a la CNMV l'interès per explorar una fusió amb l'entitat de Josep Oliu
  • Els sindicats reclamen garanties laborals i salarials pels 41.600 treballadors de les dues entitats

Per
Imatges de les seus centrals del BBVA i el Banc Sabadell
Imatges de les seus centrals del BBVA i el Banc Sabadell

El consell d’administració del Banc Sabadell es reuneix aquest dilluns per analitzar l’oferta d’absorció del BBVA, segons han indicat fonts financeres. La setmana passada, l’entitat basca va confirmar a través d'una nota a la Comissió Nacional del Mercat de Valors, que torna a la càrrega en l'objectiu de fusionar-se amb el banc presidit per Josep Oliu, que a la pràctica seria una compra de l'entitat nascuda al Vallès.

La proposta implica atorgar una acció de nova emissió per cada 4,83 accions del Sabadell, la qual cosa suposa una prima del 30%. A més, el BBVA ofereix al Sabadell tres seients al seu consell d’administració -un dels quals una vicepresidència- i comptar amb una doble seu corporativa, mantenint així les instal·lacions del banc a Sant Cugat del Vallès.

Com han reaccionat els mercats financers?

Amb certa fredor. Les accions del BBVA han perdut un 6% del valor, i les del Sabadell, tot i que just després de l'anunci s'han disparat fins a un 7% han tancat la sessió més moderada, amb un augment del 3%. Actualment, el Sabadell val a Borsa 9.600 milions d'euros, i el BBVA supera els 60.000.

El segon intent

Aquest és el segon cop que es planteja una fusió entre tots dos bancs. El 2020 van obrir negociacions que es van trencar al cap de tres setmanes per desacord en l'intercanvi d'accions. En cas de fructificar l'operació, l'entitat resultant seria la tercera més gran d'Europa i la segona d'Espanya, molt a prop en capitalització, només dos mil milions, del Banc Santander. 

El BBVA torna a la càrrega per fer-se amb el Banc Sabadell | CLIMENT SABATER

En finalitzar el primer trimestre de l'any, CaixaBank comptava amb 4.161 oficines, mentre que l'eventual banc fusionat registrava 3.084 establiments: 1.881 de BBVA i 1.203 de Banc Sabadell. En nombre d'empleats, CaixaBank va finalitzar el mes passat amb una plantilla de 45.005 treballadors, mentre que els empleats a Espanya de BBVA i Sabadell sumen les 41.634 persones.

Reacció dels sindicats

CCOO Catalunya exigeix garanties per a les plantilles del BBVA i Banc Sabadell si hi ha fusió. "En un context en el qual les dues entitats han obtingut uns resultats de rècord i han remunerat de manera excel·lent els accionistes, per CCOO és imprescindible que, si finalment es materialitza aquesta operació, s'articuli un acord laboral que protegeixi les condicions laborals i l'ocupació de les dues plantilles", afirma a través d'un comunicat.

CCOO exigeix, en concret, garanties de treball, sortides voluntàries si es plantegen excedents, preservació i millora de les condicions salarials i laborals, i un projecte d'empresa amb futura viabilitat. El secretari general del sindicat, Unai Sordo, alerta del "procés d'excessiva concentració bancària" que té conseqüències socials "molt pernicioses" i que provoca la "retirada gradual de sucursals".

El secretari general d'UGT, Pepe Álvarez, defensa a RNE que s'ha de garantir que "hi hagi un accés de totes les persones" i que això "empobrirà la competència" entre les entitats financeres.

Crit d'alerta de la Generalitat

La consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas, ha expressat el seu "respecte" davant la possible operació de fusió del BBVA i el Banc Sabadell, però ha llançat un crit d'alerta: "Els ciutadans i les pimes catalanes necessiten més entitats financeres i no menys", ha afirmat Mas aquest dimarts en declaracions als mitjans. "Catalunya té un sector financer fort i des del Govern treballem per enfortir-lo de fa temps amb l'impuls de diversos projectes i polítiques", ha recordat la titular d'Economia i Hisenda.