Enlaces accesibilidad

Escriptors i lectors es retroben amb gran entusiasme per Sant Jordi

Per
Els llibreters esperen repetir les xifres de l’any passat, amb 1,87 milions de llibres venuts
Els llibreters esperen repetir les xifres de l’any passat, amb 1,87 milions de llibres venuts

Llagues cues a les paradetes de llibres de Sant Jordi per conèixer els autors preferits. Tant escriptors com lectors viuen amb especial il·lusió aquesta diada tan esperada. Només a Barcelona hi ha 214 espais de signatures.

Sant Jordi, diada de retrobament entre autors i lectors | Montse Soto

Els llibreters viuen amb optimisme la diada de Sant Jordi amb xifres similars a les de l'any passat: gairebé dos milions de llibres venuts i 24 milions d'euros facturats. Sobre les tendències dels lectors, el Gremi de Llibreters ha publicat els títols més repetits.

Escriptors i lectors es troben

Des de primera hora del matí, els lectors, des dels més joves fins als més grans, s'han apropat als espais habilitats per aconseguir la signatura dels seus escriptors preferits. Una diada màgica que els autors també viuen amb "ganes, energia i il·lusió", ja que poden conéixer la gent i establir contacte amb ells.

En algunes paradetes s'han format llargues cues de persones carregades amb diversos exemplars sota el braç, a l'espera de poder afegir una firma del seu autor predilecte a la primera pàgina, fer-se una foto amb ell o ella, donar-li la mà o, fins i tot en algun cas, una abraçada.

Escriptors i lectors celebren plegats la diada de Sant Jordi

Un dels autors que no ha deixat d'atendre lectors ha estat Pol Guasch, que enguany presentava el seu nou llibre 'Ofert a les mans, el paradís crema' (Anagrama). L'escriptora Carme Riera signava diversos exemplars d''Una ombra blanca', i Sílvia Soler, signava contenta 'Estimada Gris'. Aquests han estat tres dels autors que aquest 23 d'abril han pogut conéixer de primera mà part del seu públic.

Signatura d'actors, humoristes i periodistes

També actors, humoristes i periodistes han estat presents a la diada signant els seus llibres. Sílvia Abril, Paz Padilla, Ángel Martín o Sandra Sabatés, que per un dia han fet el salt de la televisió per anar a Barcelona a signar les seves obres més recents davant un públic expectant.

L'actriu i presentadora Sílvia Abril signant llibres per Sant Jordi

L'actriu i presentadora Sílvia Abril signant llibres per Sant Jordi

Un dels que més expectació ha generat ha estat la presentadora i actriu Paz Padilla amb el seu llibre ‘Madre!’. També Sílvia Abril, autora de 'Pérdidas de risa. Historias de una mujer imperfecta', i Judit Crehuet i Sandra Sabatés, que han signat al centre de Barcelona exemplars de la novel·la gràfica 'No me cuentes cuentos'.

Autors internacionals

Diversos autors internacionals han tornat a participar emocionats de la festa de Sant Jordi. L'escriptor argentí establert a Nova York Hernán Díaz ho compara directament amb una "rave literària" i diu que és corprenedor veure Barcelona "presa per lectors fervents", gairebé com "un somni fet realitat".

Una altra debutant en un Sant Jordi és la sud-coreana Won-Pyun Sohn, autora de l'èxit de vendes 'Ametlla', que es mostra igualment meravellada. "No sabia que fos tan gran", assegura impressionada amb la multitud de gent als carrers malgrat ser un dia laborable.

Els llibres més venuts

El Gremi de Llibreters de Catalunya ha fet una estimació de la tendència dels llibres més venuts de la diada a partir de les dades obtingudes de les llibreries agremiades. El 54% de les vendes han estat de títols en català i el 46% en castellà, amb un increment que s’haurà de confirmar una vegada computada la venda global.

En ficció en català, destaquen “Història d'un piano”, Ramon Gener; “Un animal salvatge”, Joël Dicker; “Aprendre a esquivar les bales”, Xavi Coral; “Ocàs i fascinació”, Eva Baltasar; i “Blackwater I. La riuada”, Michael McDowell. En no ficció català, “La teva salut comença aquí”, Xevi Verdaguer; “Tor: Foc encès”, Carles Porta; “Cremo!”, Maria Nicolau; “Ments preclares”, Quim Monzó; i “Tres mesos de vacances”, Neus Rossell.

En ficció en castellà, “La grieta del silencio”, Javier Castillo; “Un animal salvaje”, Joël Dicker; “Tres enigmas para la Organización”, Eduardo Mendoza; “En agosto nos vemos”, Gabriel García Márquez; i “Blackwater I. La riada”, Michael McDowell. En no ficció castellà: “Recupera tu mente, reconquista tu vida”, Marian Rojas Estapé; “Hábitos atómicos”, James Clear; “Anatomía del mal”, Jprdi Wild; “El problema de ser demasiado bueno”, Xavier Guix; i “Tu salud empieza aquí”, Xevi Verdaguer.

Quant als llibres infantils i juvenils en català, destaquen “Jo primer”, Míriam Tirado; “La misteriosa i sorprenent casa de l'avi”, Meritxell Martí Orriols; “El porno NO mola”, Anna Salvia i Cristina Torrón - Menstruita; “La llegenda de Sant Jordi de roba”, Marta García Pérez; i “La llegenda de Sant Jordi”, Natàlia Juan. En castellà, “Alas de sangre”, Rebecca Yarros; “Fabricante de lágrimas”, Erin Doom; “Alas de hierro”, Rebecca Yarros; “El jugador número 12”, Kings League; i “Todos los lugares que mantuvimos en secreto”, Inma Rubiales.