Enlaces accesibilidad

Ambient festiu a tot Catalunya per la diada de Sant Jordi

  • Carrers plens de gom a gom a les grans ciutats catalanes
  • És la primera vegada que la festivitat cau en dia laborable i va en camí de ser multitudinària

Per
Així s'ha viscut la diada de Sant Jordi arreu de Catalunya.
Així s'ha viscut la diada de Sant Jordi arreu de Catalunya.

Des de primera hora del matí, el territori català ha estat més transitat que de costum. La diada de Sant Jordi ha portat els més matiners i els que anaven de camí a la feina a passejar-se pels carrers més cèntrics i donar una ullada a l'estol infinit de paradetes de flors i llibres.

Però l'ambient, festiu, tot i que en dia laborable, ha anat a més. Els carrers s'han omplert de gom a gom a mig matí i les primeres previsions indiquen que serà una jornada multitudinària arreu de Catalunya.

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha fet un balanç i ha titllat la jornada d'excepcional. A banda, ha lloat l'organització que ha permès que "tot surti tan i tan bé", i ha instat a la població catalana a posar-se "sabates còmodes i a caminar".

Un dia especial també per a les parelles, que viuen la festivitat de primera mà. Moltes d'elles consideren que Sant Jordi és el dia més bonic de tot l'any. N'hi ha que es fan regals mutus i visiten la zona en l'estona lliure.

Barcelona, amb carrers plens

La superilla literària de Barcelona, allà on es munten les parades de floristes i llibreteres, aquest any es troba entre l’avinguda de la Diagonal i la Gran Via, i entre els carrers Balmes i Pau Claris. Però també, com acostuma a fer-se, a la Rambla i a Gran de Gràcia. Més espai, però són plens igual.

En total, a la capital catalana hi ha 425 parades de roses i llibres i 3.356 metres d'oferta en zones professionals.

Les paradetes de la superilla literària, a ple rendiment.

Les paradetes de la superilla literària, a ple rendiment.

A Lleida destaquen els autors locals

A Lleida l'activitat es concentra sobretot a la Rambla de Ferran i a l'avinguda Francesc Macià, però també es viu en altres punts, com l'Eix Comercial i la plaça Ricard Vinyes, amb parades d'entitats socials i culturals de la ciutat.

El temps variable fa veure gent passejant amb màniga curta, jaqueta o inclús abric. Amb tot, llibreters i floristes, del total de 187 parades, esperen que l'afluència de persones i el ritme de vendes s'intensifiqui a la tarda.

Força formigueig de públic, també al Museu MORERA, un nou atractiu a la ciutat. Avui ha obert les portes als visitants.

La rambla de Tarragona, el centre neuràlgic

A Tarragona, la rambla continua sent el centre neuràlgic de la diada de Sant Jordi. Hi ha unes 140 parades, 13 de les quals són de floristes professionals que reivindiquen la rosa d'autor, l'artesana.

L'afluència de gent és constant. Floristes i llibreters ho atribueixen al fet que la diada ha tornat a celebrar-se en dia laborable: "Pels pobles i les ciutats de fora Barcelona ens beneficia que la diada caigui entre setmana, perquè la gent treballa i no marxa".

Uns arguments que també comparteixen des de la llibreria La Capona, on confien que a la tarda el bullici sigui major. De fet, el seu director, Oriol Picas, ha afirmat que la previsió és que les vendes siguin millors que els últims anys.

A Girona, les parades tornen al centre de la ciutat

A Girona, els carrers del Barri Vell s'han omplert de gent amb ganes de diada de Sant Jordi. Enguany destaca el retorn de les parades a la plaça Catalunya i la Rambla. Llibreters i floristes no s'esperaven tanta gent.

Ha estat un matí de molta rosa vermella. A les parades de llibres, en la part interior de la plaça, tothom buscava el regal ideal.