Enlaces accesibilidad

Salut estén el pla contra l'obesitat infantil a 28 centres d'atenció primària

  • Una prova pilot a la Mina aconsegueix reduir del 26,4% al 25,4% en el percentatge d'infants amb excés de greix
  • Els nens i nenes amb obesitat tenen un 70% de probabilitats de seguir tenint-la en l'etapa adulta

Per
L'obesitat infantil és 8 vegades més alta en un barri de nivell socioeconòmic baix que en un de benestant a Catalunya.
L'obesitat infantil és 8 vegades més alta en un barri de nivell socioeconòmic baix que en un de benestant a Catalunya.

Un de cada tres infants a Catalunya té excés de pes. Però parlant de l'obesitat en concret, de mitjana, suposa el 12,6% dels nens i nenes entre 6 i 12 anys. És davant d'aquesta realitat, per la qual el Departament de Salut ha presentat un programa que s'estendrà a 28 equips d'atenció primària en zones amb índex elevats d’obesitat i vulnerabilitat social.

L'objectiu: un pla per combatre l'obesitat, disminuint el consum de begudes ensucrades, el menjar processat i de l'ús de la pantalla, alhora que busca fomentar el menjar saludable i l'esport.

Salut amplia a 28 centres d'atenció primària el pla per combatre l'obesitat infantil | Ferran Cuixart

El setembre començaran la intervenció comunitària i l’assistencial. Es designarà una persona que coordinarà el projecte a cada CAP i un nutricionista, que intervindrà com a mínim dues tardes la setmana. El pla també implica un referent de benestar emocional i altres professionals de salut comunitària.

Primerament, es va fer una prova pilot a la Mina, a Sant Adrià de Besòs, que ha confirmat l'efectivitat del programa per la reducció del 26,4% al 25,4% en el percentatge d'infants amb excés de greix. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, assegura que, si els resultats són positius, s'estendrà el pla a més equips del territori.

L'entorn és important

La intervenció des del CAP va des d’abans de l’embaràs de la mare i fins a l’adolescència. Però, també es fa en el mateix barri. El pla pretén aliar-se amb entitats i altres actius per identificar determinants de l’obesitat i trobar recursos per fer-hi front.

Falten fruiteries, peixateries? On pot fer la gent activitat física? Aquest diagnòstic compartit és necessari per intentar canviar l’entorn on la gent viu, treballa i estudia”, apunta Cabezas.

Prevenir malalties greus

Els infants amb obesitat tenen un 70% de probabilitats de ser adults amb aquesta malaltia, que a la llarga causa diabetis mellitus de tipus 2, malalties cardiovasculars, càncer i artrosis, entre altres patologies.

"No es tracta de qüestions estètiques, sinó de salut. L’obesitat infantil provocarà en l’adult malalties que són prevenibles”, adverteix el conseller Manel Balcells.

De fet, un estudi liderat per investigadors de l'Hospital del Mar i de l'Institut de Salut Global de Barcelona revela que determinades zones del cervell dels infants amb obesitat presenten alteracions si es comparen amb els que tenen un pes normal o sobrepès. Unes alteracions que vinculen l'obesitat amb el trastorn obsessivocompulsiu.

Vida sedentària

Els responsables de Salut atribueixen els índexs d’obesitat a diversos factors, com el consum d’aliments processats, rics en greix, sal i sucre; també la poca activitat, que en part provoca l'ús excessiu dels telèfons mòbil.

Segons un estudi de la Universitat de Barcelona, tenir horaris desordenats, amb poques hores de son, o passar el dia davant d'una pantalla augmenta el risc de sobrepès i obesitat infantil.