Enlaces accesibilidad
L'entrevista

García-Margallo preveu una modificació de l'Estatut: "Faran un Maragall 2"

Per
Cafè d'idees - García-Margallo preveu una modificació de l'Estatut: "Faran un Maragall 2"

L'eurodiputat del PP José Manuel García-Margallo descarta un referèndum pactat entre el Govern d'Espanya i els independentistes catalans, i preveu que podrien acordar una modificació de l'Estatut "en què s'introdueixin aquelles normes que la Constitució va derogar". "Faran un Maragall 2. Un Estatut es referenda", ha dit. Insisteix que a Espanya hi ha dos moviments antisistema, el separatisme i els indignats per la crisi del 2008, que volen derruir el règim del 78 i convertir-lo en república. 

L'exministre d'Afers Exteriors de l'executiu espanyol argumenta que es vol acabar amb "les veritats mare" que va fixar Cánovas del Castillo l'any 1876 com ara la unitat d'Espanya. Acusa el PSOE de mutar i culpa als socialistes de la polarització a Espanya i la situació amb Catalunya: "El punt de partida és el Pacte del Tinell. Quan Rodríguez Zapatero accepta qualsevol proposta del Parlament i que amb el PP no es parlarà mai. Divideix Espanya en blocs", ha argumentat.

En una entrevista amb Gemma Nierga al Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4, considera que la llei d'amnistia és clarament inconstitucional perquè la Constitució no permet amnisties generals i esborra la pena i els delites: "Si fan un Estatut, trobaran una majoria al Constitucional. El canvi no cap a la Constitució i què fan? El corc del sistema, anar-lo podrint des de dins". Creu que les dues Espanyes s'estan ressuscitant "deliberadament" i que l'escenari actual és "guerracivilista". D'altra banda, alerta que Espanya està en una situació "molt crítica" encara que el Govern digui que l'economia va "meravellosament bé".

García-Margallo creu que les dues Espanyes s'estan ressuscitant "deliberadament" i que l'escenari actual és "guerracivilista"

"Estan passant coses extraordinàriament greus"

García-Margallo ha presentat també el seu llibre España, terra incognita que és la continuació de España en su laberinto". Hi utilitza la metàfora de la granota amb l'aigua calenta per denunciar que la societat espanyola no sap què passa. "Estan passant coses extraordinàriament greus. Un canvi de règim amb l'amnistia", defensa l'exministre.

L'exministre popular critica que s'aplaudeixi a Pedro Sánchez per pactar amb l'independentisme català i els "hereus d'ETA" mentre es retreu al Partit Popular els seus pactes amb Vox. "Si fem un cordó sanitari, el fem amb tots els que estiguin fora del sistema", ha defensat.

Denuncia una "ocupació" de les institucions del PSOE

José Manuel García-Margallo denuncia una "ocupació de les institucions" per part del PSOE i posa d'exemple la fiscalia, el Banc d'Espanya o del CIS. Alerta que ara estan començant a fer-ho en les empreses públiques, que "és el que fan els populistes a tot arreu". Reconeix que quan el Partit Popular ha estat al poder, també hi ha hagut casos semblants: "Exactament el mateix no. S'ha de mantenir 'un poquito de por favor'. Els partits nomenen gent afí, però amb tot hi ha graus", ha defensat.

"Israel ha de respectar el dret humanitari"

L'exministre d'Afers Exteriors defensa un augment de la despesa militar i complir el compromís de destinar-hi un 2% del PIB per tenir una política comuna de defensa a tota la UE. Qualifica d'insuportable la situació a la franja de Gaza que ha provocat Israel, tot que l'Estat hebreu té dret a defensar-se i a prevenir que el tornin a atacar: "Sense dubte. Però inclús en el dret de guerra, cal respectar el dret humanitari i la proporcionalitat".

Amb relació a la guerra entre Rússia i Ucraïna, García-Margallo creu que no acabarà mai: "Putin no pot retirar-se de Crimea, és com Astúries per nosaltres. I Zelenski no pot acceptar un alto el foc. Acabarà amb una divisió com les dues Corees", ha argumentat. "A la UE volen fer d'Ucraïna el segon exèrcit de la zona. Rússia ja ha canviat de bàndol", ha afegit.