Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum de notícies a Catalunya de l'1 de febrer de 2024 | El Govern declara l’emergència per sequera a 6 milions d’habitants

  • La defensa de Carles Puigdemont demana apartar el jutge Aguirre del cas Volhov
  • L'Audiència de Barcelona rebutja que el judici a Dani Alves sigui a porta tancada
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Vista del pantà de Sau
Vista del pantà de Sau

L'actualitat d'aquest dimarts passa per la declaració de l'estat d'emergència per sequera a Catalunya i que afectarà 202 municipis catalans amb sis milions d’habitants. Una fase molt temuda i anunciada, que només podia evitar la pluja que no arriba. La manca de pluges de les darreres setmanes ha fet que els embassaments disminuïssin la seva capacitat més ràpid del previst. 

La defensa de Carles Puigdemont demana apartar al jutge Joaquín Aguirre del "cas Volhov" per les seves declaracions a la televisió pública alemanya. Per la seva banda, el president del Govern, Pedro Sánchez, defensa que amb la llei d'amnistia tots els independentistes seran amnistiats perquè l'independentisme català no és terrorisme.

En clau judicial, l'Audiència de Barcelona ha rebutjat que el judici per l'anomenat Cas Alves se celebri a porta tancada, excepte la declaració de la víctima. 

Danone trasllada als treballadors que pensa tancar la planta de Parets del Vallès abans que acabi l'any.  

Resum de notícies a Catalunya de l'1 de febrer de 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:58

    Zapatero defensa l’amnistia i es declara “ferm defensor de la generositat” i de “tornar a començar”

     

     

    Davant de les 1.200 persones que assisteixen a la Convenció Nacional del PSOE, l’expresident del govern espanyol no ha perdut l’oportunitat d’ironitzar sobre l’ofensiva judicial del PP a les iniciatives que el PSOE mira de tirar endavant. “Acabaran declarant inconstitucional la Constitució”, ha afirmat. En el mateix acte, el secretari d'Organització del PSOE, Santos Cerdán, s'ha preguntat "Quina és la política territorial del PP? Fer servir la policia i els recursos de l'Estat per fabricar informes falsos i perseguir als adversaris polítics?". 

     

  • 19:32

    JxCat celebra les paraules de Sánchez sobre l'amnistia i li emplaça a "blindar" la llei



    El secretari general de JxCat, Jordi Turull, ha celebrat aquest dijous les paraules del president del Govern, Pedro Sánchez, sobre la llei d'amnistia: "No hi ha hagut cap cas de terrorisme. Tots els independentistes han de ser amnistiats. Ara que estem d'acord hem de blindar-ho en la llei". Turull ha respost així a les paraules de Sánchez, que avui ha defensat el text actual sobre l'amnistia perquè és una llei "valenta, reparadora i constitucional", ha dit, que ha de sortir així del Parlament i perquè està convençut que amb ella serien amnistiats tots els independentistes catalans perquè no són terroristes.

  • 19:17

    Barcelona limita el reg a la "supervivència" i només amb aigua no potable

     

    Els serveis de neteja utilitzaran només aigua freàtica en el marc de l'emergència per sequera. Segons ha indicat el consistori, es regaran 150 àmbits amb arbrat a tota la ciutat. Continuen sense aigua les fonts ornamentals de la ciutat. El consistori també indica que els serveis municipals han reduït un 60% l'ús d’aigua potable respecte de la situació de normalitat. 

  • 18:50

    Danone anuncia als sindicats que vol tancar la planta de Parets del Vallès el 31 de desembre d'aquest 2024

     

    També els ha comunicat que buscarà un inversor per mantenir el màxim de llocs de feina. La multinacional francesa ha comunicat als sindicats en la reunió d'aquest dijous que vol tancar l'empresa a finals d'aquest 2024 o a tot tardar el primer trimestre de 2025. Danone també els ha dit en aquesta darrera trobada que ja busca un nou inversor per ocupar la planta i donar feina als 160 treballadors actuals de la factoria. Els treballadors es tornaran a manifestar contra el tancament el 12 de febrer a Barcelona.

  • 18:37

    Colau acusa el govern Collboni de no haver actuat per evitar el desnonament de la veïna del Gòtic

     

    Ada Colau ha acusat el govern de Jaume Collboni de no haver actuat per evitar el desnonament de la veïna del Gòtic de 78 anys que aquest dijous ha hagut de deixar el pis on s'allotjava per ordre judicial per un impagament de 177 euros. "És cert que hi ha més desnonaments inhumans a totes les ciutats, i que sovint els ajuntaments no tenen competències suficients per evitar-ho", admet Colau. "El que fa més greu aquest cas és que hi havia una solució possible, però l'actual govern de l'Ajuntament ha decidit canviar els criteris i deixar-la desnonar", ha afegit.

  • 18:26

    TMB haurà d'ingressar més de 810.000 euros a la Seguretat Social per la cotització errònia, durant prop de dues dècades, d’un dels conceptes salarials de la plantilla. 

     

    La inspecció de treball ha sancionat la companyia per una errada de càlcul que va afectar la nòmina de la plantilla entre 2003 i 2021. En total el perjudici arribaria als 25 milions d'euros. TMB, però, tan sols haurà d'aplicar un augment de les cotitzacions pels més de 4.000 treballadors afectats corresponents als darrers 4 exercicis. El motiu és que les reclamacions relacionades amb cotitzacions errònies prescriuen al cap de 4 anys.
     

  • 18:13

    Les matriculacions a Catalunya s’estanquen al gener tot i que pugen un 6,2% les de turismes de baixes emissions

     

    Les matriculacions de vehicles a Catalunya s’han estancat aquest mes de gener, amb 8.253 unitats, un -0,2% respecte al primer mes de l’any passat, segons les dades publicades aquest dijous per ANFAC. Dels vehicles comprats, la majoria han estat de baixes emissions (híbrids, endollables, elèctrics o de gas), amb 4.881 unitats, cosa que implica un augment del 6,2% en comparació amb el gener del 2022. En canvi, cauen un 8,16% les matriculacions catalanes de cotxes de gasolina (3.307) i un 1,77% les dels dièsel, que tanquen el mes en 665.

  • 18:07

    La Conferència Episcopal crea una comissió per quantificar les indemnitzacions a les víctimes d'abusos

     

    La Conferència Episcopal Espanyola ha aprovat la creació d'una "comissió nacional d'arbitratge" encarregada d'estudiar les indemnitzacions a les víctimes d'abusos sexuals a l'església. Aquest mecanisme s'encarregarà d'atendre els casos que ja no tenen recorregut judicial perquè han prescrit o l'acusat ha mort. 

  • 18:03

    Denuncien les condicions d'un centre educatiu de Justícia Juvenil a Palau-solità i Plegamans

     

    Els sindicats dels educadors socials que treballen en centres de justícia juvenil han presentat una denúncia a la inspecció de treball per les condicions precàries del centre educatiu l'Alzina de Justícia Juvenil de Palau-solità i Plegamans. Denuncien mancances de seguretat i personal, una situació diuen extrapolable al conjunt de centres de menors d'arreu de Catalunya.

  • 17:59

    Presó preventiva per l'acusat del crim del jove de 28 anys trobat mig calcinat, dimarts, en el maleter d'un vehicle a Cornellà de Llobregat.


    El cas continua sota secret de sumari, però, segons ha pogut saber Ràdio4, el mòbil d'aquesta mort violenta seria una discussió laboral. Així ho ha decretat el jutge de guàrdia de Cornellà on ahir migdia va comparèixer el presumpte homicida.
    Fonts policials expliquen que la víctima i l'acusat, de 29 anys, treballaven plegats. De fet, el difunt era el superior del seu suposat botxí. Una baralla relacionada amb un conflicte de feina hauria estat, creuen els investigadors de la divisió d'investigació criminal dels Mossos, el fatídic detonant.
     

  • 17:47

    Els sindicats agrícoles francesos anuncien la fi dels bloquejos després que l'Elisi anunciï ajudes per 150 MEUR

     

    Els principals sindicats agrícoles francesos han anunciat la fi dels bloqueigs a les carreretes després que l'Elisi hagi proposat aquest dijous un paquet d'ajudes per 150 milions d'euros al sector. "Vist l'anunciat, fem una crida a la nostra xarxa a suspendre els bloqueigs i iniciar una nova forma de mobilització en prefectures i ministeris", ha declarat el president de Joves Agricultors, Arnaud Gaillot. En la mateixa línia, el portaveu de la FNSEA, Arnaud Rousseau, ha apuntat que el moviment agrícola "s'està transformant", tot i que altres organitzacions veuen insuficients les mesures i aposten per mantenir l'aturada.

  • 17:13

    Dispositiu especial de seguretat pel Carnaval de Sitges

     

    Quan falta tot just una setmana perquè Sitges doni el tret de sortida als Carnavals el municipi ha celebrat la Junta de Seguretat Local. El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha explicat que el dispositiu policial posarà, enguany, el focus en l’alerta antiterrorista.  Els cossos de seguretat també faran especial èmfasi en el control d’armes blanques i la prevenció de les violències sexuals. Entre cossos de seguretat i d’emergències es desplegaran en aquest municipi del Garraf un miler d’efectius des del pròxim dijous 8 de febrer i fins dimecres 14. 

  • 16:15

    Com estalviar aigua a casa en plena sequera?

     

    La fase d'emergència per sequera suposa que ja som al límit d'una situació extrema de manca d'aigua. I ens hem d'estrènyer més el cinturó del consum d'aigua. Però, sabem quan és 200 litres per persona al dia? Una aixeta oberta raja, de mitjana, 10 litres per minut. Per tant, el principal és tancar l'aixeta quan no l'estem fent servir. Quan ens dutxem o rentem les dents, és important no deixar córrer l'aigua. I evitar omplir les banyeres. També a la cuina s'ha de procurar gastar-ne menys a l'hora de cuinar.

  • 15:36

    La Cambra eleva una dècima la previsió del creixement del PIB català el 2023, fins al 2,4%

     

    La Cambra de Comerç de Barcelona ha elevat una dècima la previsió de creixement del PIB català, fins al 2,4%, per a l'any passat mentre que manté en l'1,8% les estimacions per aquest 2024, d'acord amb l'Informe trimestral de conjuntura. Les previsions de l'ens cameral apunten un any que anirà de "menys a més" pel canvi de política monetària i gràcies al bon comportament de la inflació, que s'anirà moderant, d'acord amb el cap del Gabinet d’Estudis Econòmics, Joan Ramon Rovira.

  • 15:10

    Reobren l'AP-7 en sentit nord a l'Alt Empordà després que els agricultors francesos aixequin el bloqueig al Voló

     

     Aquí, els manifestants han agafat els tractors amb intenció d'anar a Perpinyà. L'autopista ha estat tallada més de quatre hores quan, després de fer una marxa lenta amb un centenar de tractors, els agricultors l'han bloquejada. La protesta a la Catalunya del Nord, convocada pels sindicats FDSEA, Joves Agricultors i el de Vinicultors s'emmarca dins l'onada de mobilitzacions que ha afectat tota França. A l'Alt Empordà, això ha obligat a desviar el trànsit a Figueres i ha creat un tap de cotxes i camions a l'AP-7. A hores d'ara, hi ha encara més de 8 quilòmetres de retencions fins a la frontera.   

  • 13:24

    Milers de tractors bloquegen el barri europeu a Brussel·les per denunciar el malestar dels agricultors

     

    Milers de tractors han bloquejat aquest dijous el barri europeu a Brussel·les per denunciar el malestar dels agricultors. Segons la policia de Brussel·les almenys 1.300 tractors i centenars de pagesos s'han concentrat prop de la cimera de líders europeus. Arribats de França, Alemanya, Espanya i Itàlia, els manifestants han cremat neumàtics i han enderrocat una estàtua a la plaça de Luxemburg, just davant del Parlament Europeu. Des de fa setmanes creixen les protestes dels agricultors arreu d'Europa pels costos de producció i el temor que les polítiques climàtiques de la UE repercuteixin en el sector.

  • 13:20

    Generalitat tractarà el dilluns amb Ribera la possibilitat de transferir aigua a Barcelona



    El conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, es reunirà el dilluns a Barcelona amb la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, amb la qual tractarà la declaració d'emergència per sequera a Catalunya i la seva “col·laboració” per a portar aigua a Barcelona si s'aguditza la situació. Segons Mascort, tant ell com l'administració central coincidirien que "si cal portar l'aigua no és tan rellevant d'on ve sinó el fet que si fa falta aigua, l'aigua vindrà".

  • 13:15

    Les empreses catalanes superen les expectatives a l'ISE

     

    L'Integrated Systems Europe (ISE), el saló audiovisual més gran del món, ha superat totes les expectatives de les empreses catalanes que han rebut "més visitants que mai" amb "interaccions de moltíssima qualitat" a la fira, que se celebrarà fins divendres. "Les sensacions són espectaculars. És un regal per la nostra ciutat i la nostra indústria que aquesta Fira hagi aterrat a Catalunya", ha destacat el president del Clúster Audiovisual de Catalunya, Miquel Rutllant.

  • 13:08

    Quines són les restriccions per la sequera?

     

    Entre mesures que entraran en vigor amb la nova fase, hi ha la reducció de la dotació d’aigua per habitant i dia a 200 litres, la restricció d’un 80% als usos agrícoles, d’un 25% en els usos industrials i d’un 25% en els recreatius. Les piscines privades, d’hotels i balnearis tampoc no es podran reomplir, però es permetran les esportives amb algunes limitacions. Una altra mesura és que els creuers que pertanyen a l'Associació Internacional de Línies de Creuers no carregaran aigua al Port de Barcelona.

  • 13:06

    Puigdemont demana apartar el jutge Aguirre del "cas Volhov"

     

    L'advocat de Carles Puigdemont ha demanat apartar al jutge Joaquin Aguirre del "cas Volov" per les seves declaracions sobre la causa a la televisió pública alemanya. Veu acreditada la seva manca d'imparcialitat i titlla la seva actuació de "grollera i esperpèntica". El magistrat que investiga les presumptes ingerències russes en el “procés” independentista, va concedir una entrevista sobre un cas que ell mateix instrueix i desgrana, segons l'advocat, la seva tesi persecutòria. 

  • 12:58

    Agricultors francesos tallen l'últim peatge francès abans de La Jonquera 
     

     

    Agricultors francesos han tallat aquest dijous al migdia el trànsit d'entrada a França per la A-9 en Le Boulou, l'últim peatge francès abans de la frontera de La Jonquera. Això ha provocat una llarga cua de camions procedents d'Espanya perquè els tractors els bloquegen el pas, sense incidents passades les 12.30. La cort afecta a la A-9 (continuació de l'AP-7 espanyola) en direcció França, per la qual cosa sí que poden passar els vehicles per a entrar a Espanya.

  • 12:55

    L'exconseller d'Interior Miquel Sàmper demana la baixa de Junts

     

    Samper ha enviat una carta a la direcció de Junts per comunicar que es dona de baixa per discrepàncies amb les últimes decisions del partit, concretament, en relació a la llei d'amnistia. La baixa confirmada de Samper se suma a la crisi al partit per l'expulsió de la diputada Casol que s'estrenarà al ple com a no adscrita i deixa el grup amb 31 escons i la denúncia d'assetjament de Madaula encara de baixa mèdica que altera la majoria a la mesa del parlament. 
     

  • 12:30

    L'Audiència de Barcelona rebutjat que el judici pel Cas Alves se celebri a porta tancada, excepte la declaració de la víctima.

     

    Les sessions començaran dilluns a les 10¿h del matí, quan l'exfutbolista Dani Alves seurà al banc dels acusats per la presumpta violació d'una jove a la discoteca Sutton el desembre de 2022. La fiscalia havia demanat que la totalitat de les sessions fossin a porta tancada, però el tribunal finalment ha acordat que els mitjans de comunicació puguin seguir el judici. Així i tot, ha acordat una sèrie de mesures per preservar la identitat de la víctima, de qui no es podrà enregistrar ni la seva imatge ni so. La jove declararà també protegida amb un paravent per evitar confrontació visual amb l'acusat.

  • 12:10

    Desnonen la Blanca, la veïna de 78 anys del Gòtic denunciada per un suposat impagament de 88 euros

     

    Aquest dijous ha estat desnonada Blanca Espinosa, una veïna del barri del Gòtic de 78 anys, que va ser denunciada per un suposat impagament de 88 euros i han intentat desnonar cinc vegades. El 22 de novembre va esquivar el desnonament gràcies a la pressió veïnal, dia en què ella, l’Ajuntament i la propietat van acordar unes setmanes per negociar quedar-se al pis on fa 55 anys que hi viu. Els mesos han passat i no ha arribat cap pacte ni se l’espera. L'impagament ve per unes obres que va fer l'arrendatària que, segons Espinosa, estan pagades. La propietària de l'habitatge, Susana Martínez Castejón, és també posseïdora d'altres sis immobles i tres locals i, a més a més, és arrendatària d'un altre pis en el mateix bloc del qual ha tractat de fer fora a la Blanca, que lloga per temporada.

  • 11:58

    Balcells aclareix que els CAP no perdran els pediatres amb el nou model d'atenció pediàtrica

     

    El conseller de Salut, Manel Balcells, aclareix que amb el nou model d'atenció pediàtrica, els pediatres ja no dependran del CAP. Però deixa clar que no els perdran: "On hi hagi un pediatre que estigui visitant, continuarà visitant allà".

  • 11:28

    Interrompuda la circulació de trens entre Tortosa i l'Hospitalet de l'Infant per incidència al sistema de senyalització

     

    La circulació de trens es troba interrompuda entre Tortosa i l'Hospitalet de l'Infant per una incidència en el sistema de senyalització, segons han informat Adif i Renfe. Aquesta afecta els trens de l'R16 i del corredor mediterrani que circulen entre Castelló i Tarragona. Personal d'Adif està treballant per solucionar la incidència al més aviat possible. Renfe està gestionant servei alternatiu per carretera i informant a través dels seus canals de comunicació i atenció al client.

  • 11:23

    Dos estudis situen la prescripció diferida d'antibiòtics com una estratègia eficient en casos d'incertesa

     

    La prescripció diferida d'antibiòtics és lleugerament més eficient que la prescripció immediata i la no prescripció antibiòtica. És percebuda com una eina útil pels professionals en situacions d'incertesa, com quan el metge dubta si la infecció és vírica o bacteriana. Així ho indiquen dos nous estudis publicats per investigadors de l'Institut de Recerca Sant Pau i el Centre Cochrane Iberoamericà. Un dels estudis està centrat en la població pediàtrica i l'altre explora les percepcions i actituds dels professionals d'atenció primària sobre els antibiòtics i la prescripció diferida com a tractament per a pacients adults amb infeccions respiratòries.

  • 11:18

    Feijóo denuncia a la UE "l'ofensiva massiva" contra els jutges i els "contactes" de l'independentisme amb Rússia

     

    El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha denunciat des de Brussel·les "l'ofensiva massiva del Congrés dels Diputats contra els jutges tolerada pel govern espanyol" i els "contactes" de l'independentisme amb Rússia. Ha assegurat que el president PP europeu Manfred Webber, amb qui s'ha reunit aquest dijous, "comparteix" la seva "alarma" per la "situació d'estat de dret a Espanya". Pel que fa a la reunió de dimecres entre Félix Bolaños i Esteban González Pons amb el comissari de Justícia, Didier Reynders, el dirigent del PP ha insistit a reclamar que la renovació del Consell General del Poder Judicial i la reforma del sistema d'elecció es pactin alhora.

  • 11:13

    Illa trasllada a Aragonès "la disposició del PSC" per ajudar a fer front a la sequera

     

    El líder del PSC, Salvador Illa, ha traslladat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, "la disposició" dels socialistes per ajudar a fer front a la sequera. "És el moment de la responsabilitat i la col·laboració entre administracions. El PSC serà a la solució", ha afirmat Illa en una piulada a X. El cap de l'oposició ha explicat que aquest matí ha mantingut una trucada telefònica amb el president per fer-li arribar la seva predisposició. Precisament aquest dijous s'espera que el Govern declari l'emergència per sequera al sistema Ter-Llobregat. Aquest matí hi ha prevista una reunió de la Comissió Interdepartamental de Sequera.

  • 11:00

    Els pagesos francesos tallen l'AP-7 entre Pont de Molins i la Jonquera en direcció França

     

    Les protestes dels agricultors francesos es mantenen aquest dijous, amb desenes de bloquejos en autopistes i carreteres en els quals les forces de l'ordre tenen la consigna de no intervenir, excepte si hi ha violència. Aquest dijous han tallat l'AP-7 entre Pont de Molins i la Jonquera en una mobilització que ha començat en territori francès amb un comboi de 200 tractors. La Prefectura del departament dels Pirineus Orientals ha advertit en el seu compte de X que el peatge de Perpinyà Sud està tancat i aconsella deixar l'autopista en la sortida 41, l'anterior. Entre les vies tallades està l'autopista A7 a la vall del Roine en diversos punts al sud de Lió i, en particular hi ha també vuit dels principals eixos d'accés a París.

  • 11:00

    L’alerta antiterrorista, les armes blanques i les violències sexuals, focus policial del Carnaval de Sitges

     

    El dispositiu policial del Carnaval de Sitges posarà enguany el focus en l’alerta antiterrorista, el control de l’ús d’armes blanques i la prevenció de les violències sexuals. El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha ressaltat que el dispositiu del Carnaval de Sitges és “molt i molt extraordinari” en comparació a altres festes perquè hi conflueixen totes les unitats dels Mossos d’Esquadra en pocs dies. Entre cossos de seguretat i d’emergències, es desplegaran un miler d’efectius des de dijous gras fins Dimecres de Cendra. S’espera que diumenge sigui la jornada amb més visitants, en detriment de dimarts, que històricament havia estat el dia més fort.

  • 10:55

    Els creuers no carregaran aigua al Port de Barcelona mentre duri la fase d'emergència per la sequera

     

    Els creuers que pertanyen a l'Associació Internacional de Línies de Creuers (CLIA) no carregaran aigua al Port de Barcelona mentre duri la fase d'emergència per la sequera. El 98% dels passatgers de creuer que rep el Port de Barcelona arriben a bord de companyies que formen part de CLIA. Segons han explicat la patronal i el port, en els darrers anys les navilieres han fet importants inversions adreçades per reduir el consum d'aigua i a potenciar la seva reutilització i producció d'aigua a través d'evaporadors i plantes d'osmosi inversa. En aquest sentit, la patronal afirma que els vaixells poden produir més del 90% de l'aigua dolça que necessiten. 

  • 10:40

    Moren dotze persones durant el gener de 2024 a les carreteres catalanes

     

    Un total de 12 persones han perdut la vida en 12 accidents de trànsit entre l'1 de gener i el 31 de gener 2024 a la xarxa viària interurbana catalana. Segons el Servei Català de Trànsit, les dades suposen una lleu reducció respecte al mateix període de l'any passat, quan es van registrar 14 víctimes mortals en 12 sinistres. A més, s'han comptabilitzat 33 ferits greus, 18 menys que el 2023. Pel que fa al col·lectiu de vulnerables, de les 12 víctimes mortals, una era vianant, quatre motoristes, sis anaven amb turismes i un amb furgoneta.

  • 10:30

    Les persones amb càncer tenen un 34% més de probabilitats de perdre la feina que la població general

     

    Les persones amb càncer tenen un 34% més de probabilitats de perdre la feina en comparació amb la població general, segons dades de l’Observatori del Càncer. En concret, un 28,4% asseguren haver perdut o deixat la feina després de la malaltia. D'altra banda, la reducció del 25% de la nòmina en les incapacitats temporals, sumat al llarg període d’aquestes per la malaltia, fa que molts pacients estiguin en una situació econòmica vulnerable. El càncer provoca un cost econòmic superior als 10.000 euros al 41% de les famílies durant la malaltia. Això les pot portar a una situació de risc d’exclusió social.

  • 10:15

    Sumar creu que Junts va cometre un "error greu". 

     

     

    El portaveu de Sumar al Congrés, Íñigo Errejón, ha afirmat aquest dijous en una entrevista a La Hora de la 1 que Junts va cometre "un error greu" que "ningú entén" votant en contra de la llei d'amnistia. Segons Errejón, Junts "ha de reconsiderar la seva posició", i fer una "mirada més llarga" que la dels "interessos partidistes i de sigles".

  • 10:10

    Els pagesos de Manresa, al "límit" per la sequera

     

    Manresa té al seu terme municipal unes 400 hectàrees de regadiu i moltes famílies viuen de l'activitat de l'horta. Els pagesos, però, fa temps que es queixen de la "mala gestió" que s'està fent de l'aigua i asseguren que les noves mesures de restricció que s'aplicaran amb la declaració d'emergència al sistema Ter-Llobregat els abocaran a una situació "límit". Enric Casasayas, de l'explotació Les Arnaules, recorda que tenen una concessió pel regadiu de 800 litres per segon, però que l'any passat els hi van reduir a 60.

  • 09:45

    Sàmper deixa Junts per discrepàncies després amb el partit

     

    L'exconseller d'Interior Miquel Sàmper ha enviat una carta a la direcció de Junts per comunicar que es dona de baixa per discrepàncies amb les últimes decisions del partit, segons ha avançat La Vanguardia. I es produeix just després que el 'no' de Junts a l'amnistia hagi bloquejat la llei al Congrés per forçar seguir negociant.

  • 10:20

    Falten 2.000 infermeres per a cobrir el servei a les comarques de Tarragona i l'Ebre

     

    Segons dades de l'Organització Mundial de la Salut la ràtio actual és de 524 infermeres per 100.000 habitants a les comarques tarragonines i ebrenques mentre que la mitjana europea se situa en 827. Després de l'acord per desconvocar la vaga indefinida, des de l'ens segueixen reclamant que se'ls reconegui administrativament la categoria de graduades. També demanen més incentius per revertir el poc personal a les zones rurals del Priorat. Terra Alta o la Conca de Barberà.

  • 9:20

    José Manuel García-Margallo, sobre la llei d'amnistia: "La justícia europea intervindrà". 

     

     

    L'eurodiputat del Partit Popular, José Manuel García-Margallo, assenyala que a la Unió Europea "preocupa molt" una hipotètica "interferència de Rússia" en el 'procés': "La justícia europea intervindrà en l'amnistia". En aquest sentit, l'eurodiputat dels populars veu "molt versemblant" que Putin hagi volgut desestabilitzar la UE donant suport al 'procés'. García-Margallo assenyala els 3 esculls que té la llei d'amnistia a la legislació europea: la definició de terrorisme, la malversació i la participació de Rússia.

  • 8:30

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dijous 1 de febrer d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.

  • 8:20

    El decret d'emergència comportarà diverses restriccions. 

     

     

    Unes mesures que també inclouen la prohibició del reg de jardins i zones verdes i el reg limitat als clubs esportius federats. Només es podrà fer amb aigua freàtica o regenerada. Preveu la prohibició total de reomplir-les, excepte les de les entitats esportives i instal·lacions sanitàries o terapèutiques. És per això que entre particulars, comunitats i negocis, cada cop més s'aposta per omplir les piscines amb aigua de mar. L'aigua es transporta des del punt de captació directament a la piscina amb camions cisterna i un cop es buidi, s'ha d'abocar a la xarxa de plujanes. 
     

     
  • 8:15

    El Govern declararà aquest dijous l’emergència al sistema Ter-Llobregat: afectarà 202 municipis de 14 comarques. 

     

     

    A partir de demà, quan previsiblement es publiqui al DOGC, un total de sis milions de persones de ciutats com Barcelona, la seva àrea metropolitana i Girona tindran limitat a 200 llibres el consum d'aigua per persona i dia. L'agricultura patirà una reducció del 80%, un 50% la ramaderia i un 25% els usos industrials i recreatius

     
  • 8:10

    Bon dia! Segueix aquí l'actualitat d'aquest dijous 1 de febrer de 2024.  

     

     

    Consulta aquí les notícies més destacades d’ahir.