Enlaces accesibilidad

Els intents de suïcidi es disparen després del confinament de la covid

  • És el resultat d'un estudi de l'Institut de Recerca de l'Hospital Sant Pau amb dades dels hospitals catalans
  • Els investigadors van analitzar els registres d'intents de suïcidi a Catalunya abans, durant i després del confinament

Per
El confinament de la covid hauria disparat els problemes de salut mental
El confinament de la covid hauria disparat els problemes de salut mental

Els intents de suïcidi van augmentar un 50 % a Catalunya després de la pandèmia de la COVID-19, especialment entre les dones i els adolescents. És el resultat d'un estudi de l'Institut de Recerca de l'Hospital Sant Pau amb dades dels hospitals catalans. 

Els intents de suïcidi van augmentar un 50% després de la pandèmia de covid

Els investigadors van analitzar les dades dels registres d'intents de suïcidi a Catalunya abans, durant i després del confinament

Més conductes de suïcidi

Víctor Serrano-Gimeno, investigador del Grup de Salut Mental de l’Institut de Recerca Sant Pau, assegura que durant la pandèmia van veure que va haver-hi una disminució de les conductes de suïcidi no letals i que "després han augmentat molt significativament en nivells molt superiors, fins a un 50%".

Entre els motius podrien estar l'impacte social, econòmic i d'aïllament que va suposar el confinament estricte. 

Els pensaments o intents suïcides van augmentar un 50% després de la pandèmia | Anna Bañeres

La cap del Grup de Recerca en Salut Mental de l’Institut de Recerca Sant Pau, Maria Portella, diu que "es va prioritzar massa la salut física, el no contagi, però no es va tenir en compte que allò tindria una conseqüència a llarg termini en la salut mental".

Problema de salut pública

Aquest augment va ser principalment entre els adolescents i les dones joves. Però, a més, els investigadors destaquen que molts eren persones sense patologies mentals prèvies.

Narcís Cardoner, investigador del Grup de Recerca en Salut Mental a Sant Pau, explica que "qualsevol persona està exposada amb aquest risc i això deixa de ser un problema exclusiu de salut mental per ser un problema de salut pública".

Per això, insisteixen que cal fer més prevenció i educar per acabar amb l'estigma de la salut mental que impedeix que les persones demanin ajuda.