Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Ramon Espadaler: "Estem tots abocats a pactar i a dialogar"

Per
Cafè d'idees - Ramon Espadaler: "Estem tots abocats a pactar i a dialogar"

El secretari general d'Units per Avançar, Ramon Espadaler, defensa que els partits estan abocats a pactar després de les eleccions al Parlament del 12 de maig: "Hi ha una dada objectiva, el mapa polític està fragmentat. Ser taxatiu és una mica absurd. El que em sembla més honest és fixar uns límits a la ultradreta", ha dit recordant les seves línies vermelles, Vox i Aliança Catalana.

D'aquesta manera, aposta per dialogar: "Estem oberts a parlar amb tothom sobre programa, objectius, continguts. Un temps massa llarg que hem estat molt monotemàtics". I considera l'independentisme demostra un "projecte fallit": "Parlem de la sequera, Pisa, sequera, aeroport. La campanya és una oportunitat per parlar. Tenim traçat una línia de parlar dels problemes de la gent", defensa.

En una entrevista amb Gemma Nierga al Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4, creu que el 'procés' ha portat Catalunya a un extrem per part dels partits independentistes, i que el PP "voldria posar el pèndol l'altre extrem". Espadaler reclama poder acordar polítiques per abordar problemes de seguretat com les ocupacions, la multireincidència o l'increment de les agressions sexuals: "Situem el pèndol en l'espai de centralitat. Des d'aquí pots pactar moltes coses amb molta gent. Amb persones independentistes fins a la medul·la, hem de ser capaços de pactar polítiques de seguretat", ha argumentat.

Espadaler explica que plantegen una rebaixa fiscal i repte als partits que ho proposen que expliquin quins serveis retallaran: "No farem demagògia, qui proposi una rebaixa d'impostos ha d'explicar què retallarà".

Celebra que s'hagin entès novament amb el PSC per a les eleccions catalanes i defensa els bons resultats que ha donat l'aliança. Remarca que el seu punt d'unió és l'economia social de mercat: "Tant mercat com sigui possible, però tant estat com calgui". Tot i això, confirma que no aniran plegats a les eleccions europees.

Espadaler: "El problema és la criminalitat no la policia"

En aquest sentit, creu que el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha fet "coses ben fetes i errors greus". Celebra els acords amb el ministre de l'interior, Fernando Grande-Marlaska, com l'ampliació del cos dels Mossos d'Esquadra. Però li retreu la "servitud amb les polítiques de la CUP" que va portar a la creació d'una comissió al Parlament: "Ha deslegitimat la policia i l'ha posat sota sospita. El problema és la criminalitat i no la policia", ha etzibat.

D'altra banda, el líder d'Units per Avançar critica la convocatòria per un segon Major del cos dels Mossos d'Esquadra perquè s'ha convocat coincidint amb les eleccions: "Creiem que no és bo en temps de descompte, ni pel cos ni per la persona que acabi ocupant aquesta plaça. Fins i tot ho publiquen l'endemà d'anunciar les eleccions", ha lamentat.

Veu "altament improbable" un model de finançament singular

Amb relació a la proposta d'un nou finançament per Catalunya, veu "camí per fer" per obtenir una proposta justa però "dins l'ordinalitat": "Nosaltres tenim una proposta nítida. S'ha fet res els darrers deu anys? No s'han assegut ni a les taules. Fa deu anys que Catalunya no ha fet ni una sola proposta", ha argumentat. Per això, demana que qui proposi una rebaixa d'impostos digui d'on es retallarà. En qualsevol cas, veu "altament improbable" que es pugui pactar un model de finançament "singularitzat" després de tot el que ha passat en el 'procés': "Pretendre ara una relació de bilateralitat és altament improbable hi hagi qui hi hagi a l'altre costat de la taula".