Enlaces accesibilidad

Resum de notícies a Catalunya del 17 d'abril de 2024 | 32 detinguts en l'operatiu de la Guàrdia Civil contra els Latin Kings

  • El Ministre d'Industria oficialitza l'acord entre Chery i Ebro per produir cotxes a la Zona Franca
  • Mercabarna calcula que es vendran 7 milions de roses per Sant Jordi
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Imatge d'una furgoneta de la Guàrdia Civil entrant a comandància
Imatge d'una furgoneta de la Guàrdia Civil entrant a comandància

L'actualitat d'aquest dimecres passa per la detenció de 32 persones en l'operatiu a càrrec de la Guàrdia Civil a Tarragona i Barcelona contra la banda juvenil Latin King. Per la seva banda, una operació dels Mossos, Policia Nacional i la policia portuguesa contra el blanqueig de capitals ha deixat 20 detinguts.

També és notícia destacada que el ministre d'Indústria i Turisme, Jordi Hereu, ha rebut a una delegació de l'empresa xinesa Chery i d'Ebro-EV Motors, després de l'acord aconseguit entre totes dues per a produir automòbils en l'antiga fàbrica de Nissan a la Zona Franca de Barcelona, la previsió de venda de roses per Sant Jordi per part del Gremi de Gloristes i l'inici de la desfilada Bridal Fashion Week.

Notícies a Catalunya del 17 d'abril de 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:34

    CCOO celebra que l'arribada de Chery permetrà "donar continuïtat" als llocs de treball a la Zona Franca

     

    CCOO ha celebrat que l'arribada de Chery i EV Motors per fabricar vehicles elèctrics a l'antiga fàbrica de Nissan a la Zona Franca de Barcelona permetrà "donar continuïtat" a l'activitat industrial i als llocs de treball que fins al 2020 estava en mans de la multinacional automobilística japonesa. La formació ha valorat positivament un acord que permetrà culminar el procés de "reindustrialització" de les plantes. Un procés que "no hauria estat possible sense la mobilització" de les plantilles davant la decisió de la firma nipona de marxar de Barcelona, Sant Andreu i Montcada. A parer del sindicat, el projecte també permet avançar cap a la mobilitat sostenible i enfortir, de cara a futur, el teixit de proveïdors del sector de l'automòbil.

  • 19:20

    El PSC acusa Junts, PP i Vox de bloquejar una declaració institucional a Barcelona de reconeixement de l'estat palestí

     

    El grup municipal barceloní del PSC ha acusat Junts, PP i Vox de bloquejar una declaració institucional pactada amb Barcelona en Comú i ERC de reconeixement de l'estat palestí. Els socialistes volien presentar el text a la Comissió de Presidència, però els partits s'hi han oposat. Ara el PSC el presentarà al plenari de la setmana que ve, on confia que els tres grups que avui no han permès debatre la qüestió "estiguin a l'altura", en paraules de la tinenta d'Alcaldia Maria Eugènia Gay. "Barcelona té la responsabilitat de participar en l'assoliment d'una pau justa i duradora a l'altre riba del Mediterrani", ha afirmat Gay en un vídeo difós a les xarxes.

  • 19:05

    Illa destaca que la immigració "no posa en risc la nostra identitat, sinó que l'enriqueix"

     

    El cap de llista del PSC, Salvador Illa, ha destacat si "s'acull i s'integra" l'immigrant, aquest "no posa en risc la nostra identitat, sinó que l'enriqueix". El socialista ha assenyalat que cal estar alerta amb els "discursos de la por". D'altra banda, Illa ha criticat la competència fiscal entre comunitats autònomes i ha assegurat que "treballarà" per posar-hi fi. "No pot ser que hi hagi una competència fiscal a la baixa per distorsionar una competència que ha de ser lleial", ha asseverat.

  • 18:58

    Clara Queraltó reclama "un món referencial en català" a les xarxes per combatre el retrocés de la llengua

     

    L'escriptora Clara Queraltó ha reclamat la creació "d'un món referencial en català" a les xarxes socials com a eina per combatre el retrocés de la llengua. L'autora ho ha dit durant el Pròleg de Sant Jordi, l'acte institucional que obre les celebracions prèvies del dia dels llibres i les roses. Queraltó, que comparteix l'escriptura amb la docència, s'ha sentit amb "l'obligació" de recordar que "hi ha una batalla que perdem" que és la del català a les aules.

  • 18:34

    Girona començarà a fer el porta a porta al maig en barris amb predomini de cases

     

    L'Ajuntament de Girona canviarà el model de recollida de residus a partir del maig amb l'aplicació del model porta a porta en barris on predominen les cases unifamiliars. La mesura serà una combinació del porta a porta en les parts amb més cases i els contenidors intel·ligents en zones més poblades. A partir del desembre del 2024 i l'abril del 2025 es començaran a instal·lar aquests contenidors als carrers amb més densitat de població. L'objectiu és incrementar el nivell de recollida selectiva de la ciutat, que el 2022 es va situar al 52%.

  • 18:19

    Les cases de colònies tindran les piscines obertes i plenes aquest estiu

     

    La Fundació Catalana de l’Esplai (Fundesplai) ha assegurat aquest dimecres que les cases de colònies que gestiona tindran les piscines en funcionament aquest estiu. Ho ha dit el seu president, Josep Gassó, que preveu que les normatives municipals i de la Generalitat tingui en compte que el lleure educatiu és “imprescindible” per als infants i joves i que les piscines a l’aire lliure són “clau” en les estades d’estiu. Per això, confien que els municipis garanteixin la certificació de refugi climàtic a les piscines d’aquests establiments, i esperen que la normativa genèrica s’adapti a aquests casos. De fet, moltes cases ja tenen les piscines tapades durant tot l’any per evitar l’evaporació i embrutiment de l’aigua.

  • 17:43

    Una avaria per un incendi en unes instal·lacions de fibra deixa sense telèfon i internet usuaris de Ponent

     

    Una avaria per un incendi en unes instal·lacions de la xarxa de fibra òptica ha deixat sense telefonia fixa i internet a clients de la demarcació de Lleida en diferents municipis. Protecció Civil ha activat el pla Procicat en fase de prealerta arran de la incidència. Una de les ciutats afectades és Mollerussa, on l'Ajuntament ha informat que un tall en el cable de la central Lleida-Garrigues ha deixat sense internet el municipi. L'avaria afecta principalment usuaris de Movistar i això provoca que entre d'altres, no funcioni ni la central de la Policia Local ni la de l'Ajuntament.

  • 17:05

    El Sindicat de Llogateres detecta una manca d'informació institucional sobre la regulació dels topalls dels lloguers

     

    Ja fa un mes que es va començar a aplicar la limitació dels preus dels lloguers a Catalunya. Durant aquest temps, el Sindicat de Llogateres ha percebut una manca d'informació institucional i l'intent dels arrendataris d'aprofitar-se dels lloguers temporals. El Sindicat defensa l'actual legislació i, tot i alguns intents dels propietaris, per ara no ha detectat que hi hagi lloguers de temporada que s'hagin fet passar com a habituals ni que s'hagin prorrogat contractes ja existents per mantenir el preu del lloguer per no haver-lo de baixar.

    Míriam Andreu
    rtve Míriam Andreu
  • 16:49

    12M | ERC i Junts es tiren els plats pel cap i Ciutadans impugna la candidatura de Puigdemont

     

    El clàssic retret entre independentistes no falla. ERC i Junts es disputen qui ho és més, qui fa més per la unitat i aconsegueix més fruits. Els de Puigdemont es reivindiquen amb l'eslògan "Catalunya necessita lideratge".  Ciutadans entra a l'atac, amb un recurs per evitar que l'expresident pugui concórrer com a candidat. També Pere Aragonès ha presentat cartell i l'ataca Salvador Illa per la seva aposta pel trilingüisme. Els partits d'esquerres són amb els que primer s'asseuria el candidat del PSC, però remarca per fer un govern fort. Illa carrega contra el govern pel decret de sequera. 

  • 16:35

    Interior adjudica la compra de 575 sensors de risc químic per l'entorn del polígon petroquímic de Tarragona

     

    El Departament d'Interior ha adjudicat la compra de 575 sensors de risc químic que es col·locaran al voltant del polígon petroquímic de Tarragona, en el marc del Plaseqta. En concret seran en més de 200 punts en un perímetre de 46,5 quilòmetres. El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ho ha anunciat aquest dimecres des de Tarragona i ha manifestat que entraran en servei el primer trimestre del 2025. L'adjudicació s'ha fet per un import d'1,5 milions d'euros.

  • 16:13

    La Barcelona Bridal Fashion Week s'alia amb La Fura dels Baus per apropar la moda nupcial catalana a la ciutat

     

    La Barcelona Bridal Fashion Week (BBFW) ha donat el tret de sortida de l'edició d'enguany amb la inauguració d'una instal·lació artística creada per La Fura dels Baus amb la intenció de portar la moda nupcial catalana als carrers de la ciutat. Sota el nom 'Barcelona goes Bridal!', la companyia ha instal·lat una estructura mòbil a l'avinguda Maria Cristina, de sis metres d'alçada, amb una trentena de vestits de firmes catalanes penjats. La directora del BBFW, Albasarí Caro, ha afirmat que la intenció rere la instal·lació és "apropar el saló a la ciutat", així com "posar el focus" en el talent català.

  • 16:11

    La Cambra del Llibre cobrarà una taxa als paradistes de Sant Jordi que vulguin instal·lar-se a l'"espai professional"

     

    Aquest Sant Jordi, per primera vegada la Cambra del Llibre cobrarà una taxa als paradistes que vulguin instal·lar-se al que es considera "espai professional". Per exemple, les Rambles o la superilla literària. Una mesura que ha tingut una rebuda desigual entre els afectats.

  • 15:45

    Apareix un cadàver en avançat estat de descomposició al riu Ebre a l'altura de Campredó

     

    Aquest dimarts al migdia ha aparegut el cos sense vida d'una persona al riu Ebre. El cadàver ha estat localitzat al poble de Campredó, a Tortosa, a la zona coneguda com a Font del Quinto. L'alcalde Damià Grau ha explicat que, sobre quarts de dues del migdia, l'han avisat que s'havia desplegat un fort dispositiu per part dels diversos cossos de seguretat i emergències a tocar del riu. Fonts policials confirmen que el cos que s'ha tret de l'aigua està en un avançat de descomposició i caldrà esperar abans de poder identificar la víctima i determinar les causes de la mort.

  • 14:41

    La Mariola i el centre històric de Balaguer, inclosos al pla de barris de la Generalitat

     

    La Generalitat presenta 'Barris amb Futur', un pla transformador que aposta per la millora de zones degradades, tant en l'àmbit urbanístic com social. A la demarcació de Lleida s'ha escollit el barri de la Mariola i també el centre històric de Balaguer.

    Joana Sendra
    rtve Joana Sendra
  • 14:35

    La Fiscalia sol·licita l'arxivament de la investigació a l'exdirectora del CNI Paz Esteban en la causa oberta per l'espionatge al mòbil del president Pere Aragonès.

     

    El ministeri públic argumenta que els documents desclassificats per Moncloa van determinar que les burxades al terminal del llavors vicepresident es van delimitar entre juliol de 2019 i gener de 2020, però sempre amb l'aval del tribunal Suprem, que fiscalitza l'activitat del CNI. Tal com ha avançat l'agència EFE i han concretat fonts de fiscalia s'adhereix així al recurs que presentat per l'Advocacia de l'Estat és representació de l'exresponsable d'intel·ligència.

    El jutge que instrueix el cas va decidir fa dues setmanes mantenir investigada a Paz Esteban per a concretar si va haver-hi aval judicial en totes les intervencions al telèfon d'Aragonès. Recordem que un informe pericial encarregat pel seu defensa situaria la suposada primera incursió el juliol de 2018.

     

  • 14:31

    En l'anomenat Crim de la Guàrdia Urbana, Rosa Peral, condemnada a 25 anys per l'assassinat de la seva parella, estudia demanar una revisió de la sentència. 

     

     

    Ho ha dit la seva advocada. Això després que el coautor del crim, Albert López, hagi confessat, suposadament, la seva participació en els fets. Suposadament perquè, si bé ahir diverses fonts properes a ell confirmaven la confessió, avui el seu advocat ho ha negat rotundament.
     

    Crim de la Guàrdia Urbana: Rosa Peral estudia demanar revisió de sentència
    rtve Crim de la Guàrdia Urbana: Rosa Peral estudia demanar revisió de sentència
  • 14:09

    La Bridal Fashion Week obre portes en la seva edició més internacional

     

    Fins al 20 d'abril la Barcelona Bridal Fashion Week celebra la seva edició més internacional i una de les més grans dels darrers anys, amb l’objectiu de mostrar al món les millors creacions i tendències en moda nupcial. Sota el nom 'Barcelona goes Bridal!', la companyia ha instal·lat una estructura mòbil a l'avinguda Maria Cristina, de sis metres d'alçada, amb una trentena de vestits de firmes catalanes penjats. La directora del BBFW, Albasarí Caro, ha afirmat que la intenció rere la instal·lació és "apropar el saló a la ciutat", així com "posar el focus" en el talent català. L'edició d'enguany, que s'allargarà fins al dia 21 d'abril, reunirà més de 400 firmes de 35 països, un 14% més que l'última edició.

    Maria Garcia Coll
    rtve Maria Garcia Coll
  • 13:53

    20 detinguts d'una organització criminal internacional dedicada al blanqueig de capitals.

     

     

    Els Mossos i la Policia Nacional, en coordinació amb la Policia Judiciària portuguesa, Europol i Sirene; han desmantellat una organització criminal dedicada al blanqueig de capitals procedents del tràfic de drogues arreu d'Europa. La banda operava a Catalunya, Madrid i Andalusia a l'estat, així com a Portugal i Veneçuela.  Hi ha 20 detinguts i 200 testaferros comptabilitzats.

    20 detinguts durant una operació policial per desarticular una organització criminal internacional dedicada al blanqueig de capitals
    rtve 20 detinguts durant una operació policial per desarticular una organització criminal internacional dedicada al blanqueig de capitals
     
  • 13:52

    L'oposició tomba el full de ruta del govern de Collboni i rebutja la tramitació del PAM

     

    La Comissió de Presidència ha rebutjat aquest dimecres l'aprovació inicial del Programa d'actuació municipal (PAM) 2023-2027. Es tracta del full de ruta del mandat presentat pel govern a inicis de setmana i que la primera tinenta d'alcaldia Laia Bonet confiava que s'aprovés. Abans de la votació, Bonet ha defensat la necessitat de permetre'n la tramitació per obrir el debat entre la ciutadania a través d'un procés participatiu i el període d'informació pública per "enriquir" el programa. El PAM, però, s'ha rebutjat, ja que només ha obtingut el suport del PSC. BComú i ERC s'han abstingut mentre que TriasxBCN, PP i Vox hi ha votat en contra.

    Maite Boada
    rtve Maite Boada
  • 13:47

    Vilagrà, sobre les piscines: "Nosaltres no podem dir als ajuntaments quins han de ser els seus refugis climàtics"

     

    La vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà, assenyala que des de la Generalitat no poden dir als ajuntaments quins han de ser els seus refugis climàtics, en relació amb les queixes que ha generat la proposta d'obrir algunes piscines privades per a aquesta utilitat. Vilagrà destaca que es tracta d'una mesura "consensuada" amb els consistoris i que "respecta l'autonomia municipal". 

  • 13:24

    L'oposició tomba el full de ruta de Collboni per a aquest mandat
     


    El Programa d'Actuació Municipal (PAM) 2023-2027 proposat pel govern de l'alcalde Jaume Collboni no ha aconseguit superar el primer tràmit per a la seva aprovació, aquest dimecres en la Comissió de Presidència. Ha comptat amb el suport dels 10 representants del PSC; els vots en contra dels regidors de PP, Vox i Junts, que sumen 17 i l'abstenció dels 9  regidors de BComú i els cinc d'ERC.  La proposta de PAM preveu crear 4.000 nous pisos assequibles i modificar la reserva del 30%, inclou la unió del tramvia per l'avinguda Diagonal i la creació de la Renda Barcelona amb ajudes per a mitigar situacions de vulnerabilitat econòmica, entre altres qüestions.

  • 13:11

    La Perla 29 reflexiona al voltant de les relacions humanes amb el clàssic de Tennessee Williams 'El zoo de vidre'

     

    La Perla 29 ha presentat aquest dimarts el muntatge 'El zoo de vidre', una de les obres mestres del dramaturg Tennessee Williams. Sota la direcció de Martina Cabanas, l'espectacle es podrà veure a partir d'aquest dijous fins al 19 de maig al Teatre La Biblioteca de Barcelona.

  • 13:00

    Meg Ryan, Premi d'Honor dels guardons RNE Sant Jordi de Cinematografía

     

    RNE ha reconegut Meg Ryan amb el Premi d'Honor Sant Jordi de Cinematografia. L'actriu nord-americana rebrà la distinció durant la gala de lliurament de la 68ª edició dels guardons, que tindrà lloc el 24 d'abril al Teatre Coliseum de Barcelona.

  • 12:48

    Víctor Torres proposa la comissaria Laietana com a "lloc de memòria"

     

    El ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica anuncia que la comissaria de la Policia Nacional de Via Laietana serà designada "lloc de memòria" i es podrà destinar al que es decideixi entre tots. També ha anunciat el judici de Lluís Companys i Salvador Puig Antich, que anirà al pròxim Consell de Ministres de dimarts. 

  • 12:33

    Els advocats catalans s’oposen a centralitzar els jutjats de violència contra la dona



    Els col·legis d’advocats catalans han manifestat la seva oposició a la centralització i unificació d’alguns jutjats de violència contra la dona en determinades ciutats, com proposa el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya.

    Segons el Consell de Col·legis de l’Advocacia Catalana (CICAC), valoren que pot disuadir i fer desistir de seguir el procediment judicial a moltes víctimes que s'hagin de desplaçar més quilòmetres.

    En canvi, Justícia esgrimeix que la unificació en jutjats especialitzats permetria donar una millor atenció a aquestes dones.

     
  • 12:25

    12M | Pere Aragonès promet la gratuïtat de tota l'etapa d'escola bressol si torna a ser president

     

     

    El president de la Generalitat i candidat d'ERC a la reelecció ha anunciat que l'escola bressol fins als 3 anys serà de franc al llarg de la legislatura si revalida el càrrec. En una conferència de Fórum Europa, ha recordat que durant la seva presidència han impulsat la gratuïtat de l'I2. "És un pas imprescindible per garantir la igualtat d'oportunitats", ha dit.

     

  • 12:15

    Primer Sant Jordi en dia laborable postpandèmia: serà multitudinari i amb més roses venudes

     

    La diada de Sant Jordi 2024 a Barcelona es preveu multitudinària i amb més roses venudes que l'any passat. Així ho asseguren els floristes de Mercabarna-flor, que xifren en 7 milions les roses que es vendran enguany, un 20% més que el 2023. Es podran comprar roses d'un centenar de varietats diferents, però les protagonistes continuaran sent la Freedom i la Red Naomi.

  • 12:00

    El Govern obre el termini perquè plataformes demanin ajudes per a incloure contingut en català
     


    La Conselleria de Cultura destinarà 6,9 milions a subvencions de doblatge i subtitulació per a la incorporació del català en llargmetratges i sèries tant en plataformes digitals com en suport físic (DVD, Blu-*ray, Blu-ray 4K), ha informat en un comunicat. Les plataformes podran sol·licitar-les fins al 31 d'octubre de 2024. Per primera vegada també inclouen el doblatge i la subtitulació de productes de no-ficció, com a documentals o 'realities'.  

  • 11:47

    Conformitat entre les parts en el judici per violar una menor a Manresa el 2019

     

    Fiscalia, l'advocada de la víctima i la defensa dels acusats han arribat a un acord de conformitat aquest dimecres, quan s'havia de celebrar el judici a l'Audiència de Barcelona. L'Audiència ha condemnat els dos acusats de violar una menor a Manresa l'any 2019 a 4 anys de presó i a 3,5 anys respectivament. El tribunal ha interposat també una indemnització de 40.000 euros pels danys morals causats a la víctima -20.000 euros per a cadascun-. Als dos processats se'ls ha aplicat dos atenuants: dilacions indegudes i reparació del dany, i pel segon, a més, alteració psíquica. 

  • 11:32

    La Taqa confirma les converses amb els màxims accionistes de Naturgy

     

    La companyia energètica d'Abu Dhabi ha comunicat a la CNMV que està "mantenint converses amb CVC i GIP -que sumen entorn d'un 40% de Naturgy- en relació amb la possible adquisició de les seves accions en Naturgy". Aclareix que no ha aconseguit de moment "cap acord". En el comunicat també confirma que està en converses amb CriteriaCaixa, el primer accionista de Naturgy, que té un 26,7% del capital, "amb relació a un possible pacte de cooperació". La gasista d'origen català es manté suspesa a la borsa. 

  • 11:05

    Tres menors detinguts a Reus per robar collarets a dones grans al carrer

     

    Els Mossos d'Esquadra han detingut la matinada d'aquest dimecres tres nois menors d'edat a Reus com a presumptes autors de tres robatoris a la via pública. Els joves, que es coneixien entre ells, havien robat tres collarets a tres dones d'edat avançada mitjançant estrebades. Una de les víctimes va resultar ferida lleu. 

  • 10:55

    La CNMV suspèn cautelarment la cotització de Naturgy a l'espera d'una "informació rellevant" sobre la companyia

     

     

    El regulador ha pres la decisió amb efectes immediats l'endemà que Criteria Caixa confirmés converses "preliminars" amb un "potencial grup inversor".

  • 10:12

    Rebenten els vidres de més d'una vintena de cotxes en una sola nit a Lloret de Mar

     

    23 cotxes van aparèixer aquest diumenge amb els vidres rebentats a Lloret de Mar. Els Mossos d'Esquadra han obert una investigació per intentar esbrinar qui hi ha al darrere. Els fets haurien passat la nit de dissabte a la zona de l'avinguda Puig del Castellet i l'aparcament del Centre d'Atenció Primària (CAP), que està al costat. 

  • 9:58

    32 detinguts en una operació de la Guàrdia Civil contra bandes a Reus i punts de Barcelona

     

    La Guàrdia Civil ha detingut 32 persones en l'operació Kamaleones contra bandes d'origen llatinoamericà a Reus i punts de l'àrea de Barcelona. Es tracta del grup violent juvenil Latin Kings. S'ha fet 11 entrades en domicilis de la província de Barcelona i dues a la província de Tarragona. 

    Un altre dels punts on s'han fet escorcolls és a l'Hospitalet de Llobregat. L'actuació continua en marxa, faltaria realitzar un registre a Granollers per la qual s'ha demanat autorització al Jutge d'instrucció, ja que aquest registre no estava previst d'inici.

  • 9:40

    El 80% de les roses venudes durant la diada de Sant Jordi seran vermelles


     
    Mercabarna Flor preveu vendre 7 milións més de roses durant aquest Sant Jordi, un 20 % més respecte de l'any passat. Assenyalen que el 80% de les roses venudes durant la diada seran vermelles. "És el primer després de pandèmia que cau en dia laborable", destaca Miquel Batlle, president de l'Associació d'Empresaris Majoristes de Mercabarna-flor. 

  • 9:20

    Ramon Espadaler: "Estem tots abocats a pactar i a dialogar".

     

     

    El secretari general d'Units per Avançar, Ramon Espadaler, defensa que els partits estan abocats a pactar després del 12-M. Aposta per dialogar: "Estem oberts a parlar amb tothom sobre programa, objectius, continguts. Un temps massa llarg que hem estat molt monotemàtics". I considera l'independentisme demostra un "projecte fallit": "Parlem de la sequera, Pisa, sequera, aeroport. La campanya és una oportunitat per parlar... tenim traçat una línia de parlar dels problemes de la gent", defensa.

     

     

  • 8:30

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimecres 17 d'abril d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.

  • 8:25

    La fiscalia reclama 3 milions d'euros als líders del procés.

     

     

    La fiscalia del Tribunal de Comptes manté la petició de 3 milions d'euros als líders del procés. Estan acusades una trentena de persones, entre ells Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Artur Mas, per presumptament haver desviat fons públics per l'1 d'octubre i la promoció exterior de la Generalitat.  

  • 8:20

    Els candidats analitzen possibles pactes electorals

     

    Nou dies per l'inici d'una campanya en què de moment els candidats estan parlant molt de possibles pactes postelectorals. I això és el que ha criticat Pere Aragonès, que ha reclamat centrar-se en les propostes. En canvi, en declaracions a la xarxa, Josep Rull. I a TV3 Alícia Romero, sí que han comentat possibles escenaris de l'aritmètica parlamentària. També n'ha parlat Jéssica Albiach i el mateix ha fet Laia Estrada de la CUP a la Ser.  Pel que fa al PP Santi  Rodríguez veia difícil al nostre programa cap acord amb Carles Puigdemont. Mentre que VOX i Ciutadans han criticat els populars.

  • 8:15

    L'asiàtica Chery tanca un acord per instal·lar-se a Catalunya.

     

     

    L'empresa xinesa Chery arribarà a Barcelona per fabricar cotxes elèctrics. L'acord amb EBRO se signarà aquest divendres. L'automobilística s'instal·larà a les antigues naus de Nissan a la Zona Franca. La previsió és que es comenci a fabricar el primer model de cotxes l'últim quadrimestre d'aquest any. Així, CHERY serà la primera empresa xinesa de cotxes elèctrics a Europa. Amb aquest acord es reactivarà l'antiga fàbrica de Nissan a Catalunya gairebé tres anys després del seu tancament. Una decisió que ha estat celebrada per part del conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent. 
     

     
  • 8:10

    Límit al consum d'aigua als turistes i dessalinitzadores. 

     

     

    També voldrem conèixer l'opinió del president de la federació de municipis, l'Eduard Rivas amb qui la generalitat també ha negociat el decret que, ara sí que afecta també el sector turístic.   A partir d'ara es restringeix el consum d'aigua a les places hoteleres. Es limita a 115 litres com a màxim en situació d'excepcionalitat i a 90 en cas d'emergència 2. En el cas de les piscines, es permetrà l'ús de dessalinitzadores als hotels, sempre que facin la inversió, tal com van proposar els hotelers de Lloret. Es necessitarà l'aprovació de l'administració i complir amb una sèrie de requisits, com ara, demostrar que la despesa d'aigua és inferior a l'habitual.

     
  • 8:05

    Alguns municipis es mostren contraris a convertir piscines privades en refugis climàtics. 

     

     

    Des del món local han tingut reaccions contraposades a l'establiment d'un cens de refugis climàtics. I és que el Govern delega en els Ajuntaments decidir quines piscines públiques i privades es podran reomplir ni fixa cap criteri de preu, aforament o seguretat que puguin seguir els consistoris. El què sí valoren de maner positiva és que es rebaixin les sancions per sequera i que es puguin pagar cada tres mesos. Així ho valorava Jaume Oliveras vice-president primer de l'Associació Catalana de Municipis.

     
  • 8:00

    Bon dia! Segueix aquí l'actualitat d'aquest dimecres 17 d'abril de 2024

     

     

    Consulta aquí les notícies més destacades d’ahir.