Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Camil Ros veu "punts d'entesa" entre PSC, ERC, Junts i comuns per un Govern

Per
Cafè d'idees - Ros veu "punts d'entesa" entre PSC, ERC, Junts i comuns per un Govern

Camil Ros veu "punts d'acord perquè hi pugui haver Govern" entre PSC, ERC, Junts i comuns i reivindica el tripartit que hi va haver: "Altres vegades han pactat els pressupostos i polítiques i tenen punts d'acord. El període de governs d'esquerres no va ser dolent, al contrari". El secretari general de la UGT a Catalunya considera difícil que la fórmula estricta del govern tripartit de Pasqual Maragall i José Montilla sigui possible avui, però remarca que les retallades van afectar les polítiques del tripartit i que aquest va pactar la reforma de l'Estatut "que després va rebentar el PP": "La fórmula de les polítiques del tripartit van ser bones".

Ros lamenta que no s'hagin aprovat el pressupost de la Generalitat "per alguna cosa que no era als pressupostos" en referència al projecte de Hard Rock i considera que es van rebutjar pels comuns per "tàctica política". "Els que es van passar més de frenada van ser els comuns. Hi va haver alguns mals càlculs", ha remarcat "en un moment que teníem un pressupost en el qual hi havia més ingressos". Creu que amb la convocatòria d'eleccions pel 12 de maig quedarà un 2024 inhàbil.

En una entrevista amb Gemma Nierga al Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4, creu que com que no hi haurà pressupost pel 2024, el Govern farà "pedaços" i no es podran fer "les 4 coses grosses" per revertir les retallades del 2008-2010. "Si arribem a nous acords no es podran implementar. Teníem negociacions. Tot això quedarà aturat", ha lamentat el sindicalista.

Camil Ros creu que el Govern farà "pedaços" després de no aprovar els pressupostos com el suplement de crèdit de 1.850 milions: "Teníem negociacions. Tot això quedarà aturat"

"La CEOE està més en el diàleg social que Foment"

El líder de la UGT a Catalunya carrega contra el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, per haver demanat que Catalunya deixi de ser un "infern fiscal": "La patronal té un problema. Volen menys impostos i demanen més. Sánchez Llibre és un lobby d'actes i festejos, i és l'únic que fa", ha sostingut. Reivindica Catalunya necessita més recursos públics per avançar en l'estat del benestar i com a conseqüència, s'hauran de pagar més impostos: "Les carreteres que necessiten les empreses, volem les noves tecnologies. No quadra. Sánchez llibre està a l'infern i ell té una temperatura molt alta. Una altra gent no, perquè no pot pagar la llum", ha dit.

En aquest sentit, acusa el president de Foment d'haver encallat l'acord interprofessional a Catalunya i diu que la CEOE "està més en el diàleg social". Ros afegeix que de cara al primer de maig promouran "treballar menys, millor i cobrar millor": "La jornada de 40 hores és de fa cent anys. Les noves tecnologies han d'anar a servei de no treballar tant". Defensa "anar el més enllà" en la reducció de jornada laboral i descarta que calgui el suport de la patronal.

Vol un acord de finançament: "Que el bategin com vulguin"

En un altre sentit, Camil Ros reclama un acord de finançament nou per Catalunya que consolidi l'estat del benestar: "No hem de fer un sistema estricte per Catalunya. Cal mirar quants diners necessita l'Estat. Fem una fiscalitat per tenir l'estat del benestar". Ros diu que Catalunya necessita més recursos per competències com la llengua, la cultura o la policia que no tenen altres territoris de l'estat, però també ha de contribuir a l'Estat: "El que vull és un acord. Que el bategin com vulguin", ha dit sobre si prefereix millorar el sistema de finançament o tenir-ne un de singular.

D'altra banda, remarca que la paraula referèndum "quasi no surt" en els discursos dels partits independentistes: "El debat entre l'independentisme és qui governa millor o qui negocia millor, no qui ho fa més ràpid". En aquest sentit, demana poder votar sobre el futur polític de Catalunya: "No hem de situar blancs o negres, no és sí o no".

Presons: "Les reunions no han anat gens bé"

El secretari general de la UGT a Catalunya reclama a la consellera de Justícia que sigui més conscient de la situació de seguretat a les presons i afirma que les reunions que han fet fins ara "no han anat gens bé". Ros retreu a la consellera Gemma Ubasart algunes declaracions i avisa que si les reunions no avancen, es dona la raó als que reclamen la seva dimissió: "La nostra voluntat és arribar a un acord, però si les reunions no serveixen de res, dones la raó als que no la volen. I algunes declaracions públiques se les hauria d'estalviar".