Enlaces accesibilidad

Resum de notícies a Catalunya del 10 d'abril de 2024 | El ple del Senat exigeix al Congrés la retirada de la llei d'amnistia

  • El Govern confia assegurar la implantació del gegant Chery a la Zona Franca
  • Barcelona s'ofereix a acollir un centre col·laborador del Decenni de l'Oceà de la Unesco
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
El ple del Senat vota la petició perquè el Congrés dels Diputats retiri la llei d'amnistia.
El ple del Senat vota la petició perquè el Congrés dels Diputats retiri la llei d'amnistia.

L'actualitat d'aquest dimecres passa per la mort violenta d'una dona i els dos fills menors, i el suïcidi del pare al Prat de Llobregat, que investiguen els Mossos com violència vicària. En clau política, el ple del Senat vota la petició perquè el Congrés dels Diputats retiri la llei d'amnistia. El DOGC publica les 72 llistes provisionals que es presentaran a les eleccions del 12 de maig.

Altres notícies destacades de la jornada són la marxa a la Xina del conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, per assegurar el desembarcament del gegant automobilístic Chery i la inauguració de la Conferència del Decenni de l’Oceà. També, l'Ajuntament del Ripoll censura el cartell de la festa major perquè surt una dona amb vel islàmic.

Notícies a Catalunya del 10 d'abril de 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:01

    Oleguer Serra, confirma portar 6 mesos instal·lat a Suïssa pel Cas Tsunami

     

    El membre de la Junta Directiva d'Òmnium Cultural Oleguer Serra ha fixat la residència a Suïssa arran de la investigació pel Tsunami Democràtic. Ell és un dels qui estan dins la causa que investiga l'Audiència Nacional (AN). Òmnium ho ha donat a conèixer en un acte de suport que s'ha fet a Perpinyà, i on el president de l'entitat, Xavier Antich, ha subratllat que és l'Estat qui "exilia" Serra "vulnerant drets fonamentals". Antich ha afirmat que la del Tsunami és "una causa política" en què l'AN se serveix del Codi Penal "per criminalitzar l'independentisme i acusar "de terrorisme l'exercici del dret a protesta". El president d'Òmnium ja ha avançat que intensificaran "l'ofensiva internacional per denunciar" aquesta "persecució política".

  • 19:53

    Centenars de persones condemnen el crim del Prat de Llobregat

     

     Centenars de persones s'han concentrat a la plaça de la Vila del Prat de Llobregat per condemnar el triple crim masclista d'aquest dimarts, després que un home hagi matat la parella i els dos fills, un nen i una nena de vuit anys. Després de cometre els assassinats, l'home s'ha suïcidat a l'estació de tren del mateix municipi. L'alcalde del municipi, Lluís Mijoler, defensa que aquests fet "no tenen lloc a la societat" i assegura que tota la ciutat està de dol: "És molt dur i ho estem passant molt malament. Necessitem pair-ho". Des del Departament d'Igualtats i Feminismes, la directora general per a l'erradicació de les violències masclistes, Laia Rosich, fa una crida a "centrar la mirada en com la violència masclista colpeja les criatures".

  • 19:40

    Joves extutelats treuen al mercat vins procedents de vinyes en perill de desaparició

     

    Joves extutelats han participat en l’elaboració d’una gamma de vins fets amb raïm de vinyes en perill de desaparèixer per falta de relleu generacional. Són participants del projecte Coop-era, amb el qual la cooperativa Actua busca una sortida laboral a col·lectius d’exclusió social i alhora treballa per garantir la continuïtat de l’agricultura. Després de tres anys d’iniciar els primers treballs a camps del Penedès, Coop-era treu ara al mercat la primera gamma de vins elaborats amb varietats tradicionals de la zona amb la col·laboració de quatre petits cellers. “És un producte que des del primer moment busca formar persones que no han tingut les oportunitats que mereixien”, destaquen els responsables de Coop-era.

  • 19:33

    Illa demana un "pronunciament clar de tothom" sobre futures aliances amb l'extrema dreta de Vox i Aliança Catalana

     

    El candidat del PSC a les eleccions catalanes, Salvador Illa, ha demanat un "pronunciament clar de tothom" sobre futures aliances amb l'extrema dreta de Vox i Aliança Catalana després del 12-M. El socialista ha fixat una "línia clara vers els discursos de l'odi". "Catalunya és una societat que s'ha construït a base d'acollir i integrar persones que venen de llocs diferents", ha assenyalat. "Els discursos de l'odi no admeten cap transacció", ha insistit l'endemà que Puigdemont afirmés que "no sabia" si acceptaria els vots de la llista d'Orriols. D'altra banda, Illa ha mostrat "respecte" per la decisió de Junts de querellar-se contra tres professionals pel cas Casol, tot i que ha reconegut no tenir "coneixement precís" dels motius.

  • 19:20

    Puigdemont veu cada cop "més a prop" el seu retorn a Catalunya

     

    L'expresident Carles Puigdemont assegura que veu cada cop "més a prop" el seu retorn a Catalunya amb la celebració de les eleccions catalanes i els avenços perquè s'apliqui de forma definitiva la llei d'amnistia. En una atenció als mitjans des del Parlament Europeu de Brussel·les, el dirigent de Junts ha subratllat que en aquests comicis catalans va "a totes" i que "no hi ha un pla B". Al seu torn, l'eurodiputat de Junts, Toni Comín -que aquest dimarts ha estat escollit a les primàries del grup per liderar la formació a les europees- ha celebrat el suport que ha rebut i ha volgut mostrar el seu compromís per "complementar" la veu del país davant la UE, tot desitjant que el nou Govern estigui liderat per Puigdemont.

  • 18:54

    La directora general de l'UNESCO inaugura el Centre per a les Ciències Humanes i Socials al Caixaforum al Palau Macaya

     

    Audrey Azoulay ha destacat que l'objectiu és convertir-se en una incubadora mundial de ciència i coneixement organitzant "cada vegada més trobades dels grans pensadors" tant a Barcelona com a París, a la seu de la Unesco. Azoulay, d'origen jueu, i que forma part d'una família molt influent al Marroc, ha advertit que tot i que sembla que ara mateix la pau a Gaza sembla molt lluny, s'ha de continuar invertint "per les coses que ens uneixen". En aquest sentit, ha destacat la importància de Barcelona, "capital de la recerca, la cultura i l'educació" per "treballar per la pau de demà". 

  • 18:52

    La signatura de l'acord amb Chery per fabricar vehicles elèctrics a la Zona Franca està prevista per al 19 d'abril

     

    El grup automobilístic Chery preveu signar l'acord per fabricar vehicles elèctrics a la Zona Franca el pròxim divendres 19 d'abril. A falta dels últims detalls per oficialitzar el pacte, la logística de la signatura ja s’està preparant i es preveu un acte “històric” amb la presència del president del govern espanyol, Pedro Sánchez; i alts càrrecs de la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona. Fonts coneixedores de la negociació remarquen que l'acord és imminent, però que queden alguns serrells per tancar. Precisament aquest dimecres a la tarda el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, viatja a la Xina, a la regió de Wuhu, per reunir-se amb directius del grup automobilístic

  • 18:45

    Els pediatres aconsellen una dosi de reforç de la vacuna de tos ferina per evitar repunts

     

    Catalunya ha registrat un augment molt acusat de casos de tos ferina. Des de principi d'any s'han notificat gairebé 8.000 casos d'aquesta infecció respiratòria molt contagiosa. Una xifra molt superior al mig miler que es va registrar en tot l'any passat, i què ha posat en alerta als pediatres. Demanen modificar el calendari de vacunació per a reforçar la protecció.

    Anna Bañeres
    rtve Anna Bañeres
  • 18:30

    Iván Morales endinsa el Teatre Lliure en una missa evangèlica amb l'adaptació teatral 'El día del Watusi'

     

    El multipremiat actor Enric Auquer fa el seu debut teatral com a protagonista amb la trilogia completa de 'El dia del Watusi', l'adaptació de la novel·la de Francisco Casavella, dirigida per Ivan Morales i que aquest dimecres s'estrena al Lliure de Gràcia. Un retrat de la Barcelona postfranquista des de les barraques de Montjuïc.

    Agnès Batlle
    rtve Agnès Batlle
  • 18:22

    El Senat, amb majoria absoluta del PP, posa en marxa el xoc amb el Congrés per la llei d'amnistia

     

    El ple del Senat, controlat pel PP amb majoria absoluta, ha aprovat aquest dimecres posar en marxa el "conflicte entre òrgans constitucionals" amb el Congrés per la llei d'amnistia. Aquest moviment, sense precedents en la relació d'ambdues cambres, pot acabar en mans del Tribunal Constitucional (TC), que hauria de dirimir si s'ha produït una invasió d'atribucions. Els populars han activat aquest pas en considerar que la proposta acordada entre el PSOE i l'independentisme per eliminar les causes relacionades amb el procés suposa una "reforma encoberta de la Constitució". Avui, el senador popular Antonio Silván ha defensat aquest pas afirmant que l'amnistia no és "matèria de llei" sinó "de Constitució".

  • 18:11

    El raper Morad és traslladat a un mòdul de Brians amb altres presos per delictes de trànsit

     

    El raper català Morad ha estat traslladat a un mòdul residencial de la presó de Brians 2, a Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat), on passarà les pròximes setmanes. En aquest mòdul, el 7-8, on hi ha reclusos amb delictes de trànsit, com ell, i altres en tercer grau o que gaudeixen de permisos, segons fonts penitenciàries. Morad va ingressar voluntàriament a la presó dilluns per complir sis mesos de presó per un delicte contra la seguretat viària. Amb el trasllat a un mòdul residencial podrà començar a participar en els tractaments per aquest tipus de delicte. Ara la junta de tractament té un màxim de dos mesos per decidir si Morad és classificat en segon grau, el règim ordinari, o directament en tercer grau.

  • 17:55

    L'hospital Sant Joan de Déu posa en marxa un programa per incentivar als més joves a parlar de la seva salut mental.

     

    "Preguntar cura" és la campanya que ha posat en marxa Sant Joan de Déu per millorar la salut mental dels joves. Per això, al Centre Comercial Diagonal Mar podrem visitar, fins dissabte, l'habitació d'un adolescent on els joves es poden sentir identificats i còmodes per parlar sobre les seves preocupacions o rebre informació. Un de cada 4 joves diuen haver experimentat de forma molt freqüent símptomes relacionats amb la salut mental, com tristesa, por davant el futur o atacs d'ansietat

    Nou programa de Sant Joan de Déu perquè els joves parlin de la seva salut mental | Marga Esparza
    rtve Nou programa de Sant Joan de Déu perquè els joves parlin de la seva salut mental | Marga Esparza
  • 17:40

    El Govern eleva un 15%, fins a 1,6 milions d'euros, l'ajut a agències de l'ONU a Palestina

     

    El Govern elevarà fins a 1,6 milions d'euros les ajudes a agències de l'Organització de les Nacions Unides (ONU) a Palestina aquest 2024 malgrat el bloqueig dels pressupostos. La xifra suposa un increment del 15% en termes interanuals i posa de manifest el "compromís" de l'executiu català amb "el multilateralisme i el sistema de Nacions Unides", segons ha assenyalat aquest dimarts la consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret. A banda d'aquesta declaració, la dirigent republicana ha anunciat la posada en marxa al llarg d'aquest any d'un programa per contribuir a la participació de joves aturats menors de 35 anys en projectes de cooperació.

  • 17:22

    Detingut el presumpte autor de l'incendi forestal d'aquest dimarts al Perelló

     

    Els Mossos d'Esquadra han detingut un home de 29 anys com a presumpte autor de l'incendi forestal originat aquest dimarts al Perelló (Baix Ebre). Segons fonts policials, l'incendi va ser causat per un vehicle avariat i amb moltes deficiències tècniques que cremava al costat d’una zona boscosa. A més, circulava amb unes plaques de matrícula que no li corresponien i que el conductor hauria tret i amagat quan va veure que el cotxe començava a cremar. Els agents consideren que l'home podria haver estacionat el cotxe en una zona més segura i que tot i disposar del telèfon mòbil, no va alertar de l'incendi. Per tot, l'han detingut per imprudència greu i per circular amb unes plaques de matrícula falsificades.

  • 16:56

    Detingudes onze persones a Torredembarra en l'operació contra una trama d'explotació de treballadors estrangers

     

    La Guàrdia Civil i la policia espanyola han detingut onze persones en una operació contra una suposada trama organitzada per explotar treballadors estrangers. Aquest és el balanç de l'actuació policial feta aquest dilluns quan es van practicar una desena d'escorcolls, majoritàriament, en establiments de restauració i domicilis de Torredembarra, així com a la ciutat de Tarragona. La primera arrestada va ser una dona que estaria relacionada amb la gestió d'almenys tres restaurants, situats al passeig marítim de Torredembarra. Els agents dels cossos policials van fer entrades en aquests locals i es van emportar documentació.

  • 16:44

    L'Ajuntament del Prat decreta tres dies de dol pel feminicidi a la ciutat

     

    L’alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Mijoler, ha mostrat la seva “consternació” davant el feminicidi ocorregut a la ciutat aquest dimarts a la tarda. Mijoler ha asseverat que aquest crim “és un acte execrable que no ha de tenir lloc a cap ciutat del món”. L’alcalde ha decretat tres dies de dol, de manera que fins divendres queden suspesos tots els actes públics lúdics. Mijoler ha fet una crida a “respectar” la intimitat de la família i el seu entorn, i ha apuntat que a l’Ajuntament no li constava cap denúncia per violència en el marc familiar ni tampoc cap atenció de Serveis Socials.

  • 16:29

    Un dels mossos jutjats per agressió durant el toc de queda diu que van actuar d'acord amb "la resistència" del detingut

     

    Un dels mossos jutjats per agredir un jove al Raval de Barcelona el novembre del 2020 durant el toc de queda ha defensar que "l'ús i la quantitat d'agents es va adequar a la resistència que va mostrar el detingut". Aquest és el primer dels quatre agents processats que declara davant el jutge en el judici que aquesta setmana se celebra a l'Audiència de Barcelona. El policia ha assegurat que la víctima va tenir una "actitud molt agressiva" i "no parava de queixar-se". Ha dit que no va veure que el jove tingués ferides a la cara però ha reconegut que les sessions són una conseqüència habitual de les reduccions policials.

  • 16:13

    Renfe convoca una oferta d'ocupació pública per incorporar 650 nous treballadors

     

    Renfe ha convocat una oferta d'ocupació pública per incorporar 650 treballadors, segons ha informat la companyia en un comunicat. En concret, es preveuen 330 places d'operador comercial amb l'objectiu de "renovar" la plantilla que treballa de cara al públic i 320 treballadors de tallers en especialitats d'electrònica, ajustador – muntador i maquinària. Renfe ha ressaltat que es tracta de la primera convocatòria en què exigirà en les proves d'accés coneixements específics d'experiència de client. L'operadora també ha avançat que més endavant obrirà 40 places de personal de manteniment que procedeixi de la Formació Professional Dual.

  • 16:00

    El saxofonista noruec Marius Nesset, a L’Auditori de Barcelona

     

    El saxofonista noruec Marius Nesset porta a L’Auditori el seu jazz enèrgic i imaginatiu. Sons atmosfèrics, melodies paisatgistes, plenes de buits i la pirotècnia és el que desplega Nesset als seus concerts. El seu ritme i esperit trenca estereotips lacònics nòrdics. Frank Zappa i Michael Brecker són dues de les seves influències reconegudes.

  • 15:48

    L'acidificació, un dels fenòmens que pateix especialment el mar Mediterrani.

     

    Un dels problemes que pateix especialment el mar Mediterrani és l'acidificació. Un fenomen vinculat a la contaminació, que es produeix a tot el món, i que es tractarà aquests dies en aquesta cimera mundial. A l'informatiu n'hem parlat amb dues investigadores del CSIC.

  • 15:34

    Jordi Lafebre torna amb el còmic 'Sóc el seu silenci'

     

    Jordi Lafebre (Barcelona, 1979) publica el seu segon projecte literari en solitari, 'Soc el seu silenci' (Norma Editorial), un thriller que combina el misteri i l'humor protagonitzat per una psiquiatra, l'Eva, que es veu involucrada en un assassinat. El volum té Barcelona com a teló de fons, però endinsa la trama en una família de classe alta del Penedès. Al llarg d'un centenar de pàgines, Lafebre perfila una gran varietat de personatges "densos" que teixeixen trames "complicades". El còmic arriba a les llibreries en català i castellà.

  • 15:25

    Dos filòlegs recullen mots i expressions garrotxines en un llibre amb l'objectiu de preservar-les

     

    Encosonir-se, botzinar i enllefernar i són paraules que s'utilitzen a la Garrotxa, però que cada cop fan servir menys els joves. Dos filòlegs han recollit en un llibre mots i expressions garrotxines per preservar-les.

  • 14:40

    L'Audiència de Barcelona que desestima els recursos de les acusacions contra la llibertat sota fiança de Daniel Alves. Per tant, la seva situació no canviarà. 

  • 14:15

    Jutgen un acusat a 16 anys de presó per violar dos nois a Porqueres, un d'ells amb discapacitat

     

    L'Audiència de Girona ha jutjat aquest dimecres un acusat que s'enfronta a 16 anys de presó per violar dos nois a Porqueres (Pla de l'Estany) la matinada del 16 d'octubre del 2021. La fiscalia i les acusacions particulars sostenen que el processat i les víctimes van coincidir en un bar, que, successivament, va aconseguir que sortissin a l'exterior fent servir una excusa i, un cop allà, els va agredir sexualment. Un dels denunciants té una discapacitat del 45%. Al judici, que s'ha fet a la secció tercera, l'acusat ha declarat al final i ha admès que va tenir relacions amb un d'ells, però que va ser sexe "totalment consentit". Segons la seva versió, l'altre noi s'ho inventa i no hi va tenir cap contacte íntim. La defensa demana l'absolució.

  • 14:09

    Vaga del sector del transport de carretera a Barcelona

     

    Aquest dimecres, la CGT ha convocat a Barcelona una vaga en el sector del transport de viatgers i mercaderies. Prop d'un miler de treballadors es manifesten a la capital catalana per demanar la jubilació als 60 anys. Asseguren que posen la vida dels viatgers en perill i també d'ells mateixos, els conductors.

    Miguel Pelayo
    rtve Miguel Pelayo
  • 13:46

    El Govern confia assegurar la implantació del gegant Chery a la Zona Franca

     

    El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, marxa a la Xina per assegurar el desembarcament a l'antiga planta de Nissan del gegant automobilístic Chery. El conseller d'Empresa s'ha mostrat confiat que pugui materialitzar-se en els pròxims dies l'arribada encara que ha demanat ser "cauts". El fabricant xinès és la peça que falta per consolidar la reindustrialització, que el mateix conseller ha reconegut que "té dificultats per arrencar".

    El Govern confia assegurar la implantació del gegant Chery a la Zona Franca | Climent Sabater
    rtve El Govern confia assegurar la implantació del gegant Chery a la Zona Franca | Climent Sabater
  • 13:28

    Ivonne Navarro, l'artista del cartell vetat a Ripoll, impotent per "la censura" que ha rebut la seva obra

     

    "En xoc i acabant de pair-ho". Així és com l'autora del cartell censurat de la festa major de Ripoll, Ivonne Navarro, se sent arran de la polèmica. L'equip de govern, en mans de l'extrema dreta Aliança Catalana, l'ha vetat perquè inclou una noia amb vel. "Sento impotència i ràbia perquè avui en dia la censura continua passant i també estic aclaparada per tot plegat", explica. Un dels moments més "xocants" va ser quan la mateixa alcaldessa, Sílvia Orriols, li va trucar per explicar-li que havia de canviar o eliminar el personatge. "Li vaig que dir que no, que en tot cas escollissin un altre cartell", recorda. Per l'artista, el dibuix evoca la diversitat de Ripoll i la "intenció inclusiva" de la festa major.

    Gemma Esteba
    rtve Gemma Esteba
  • 13:20

    Jéssica Albiach denuncia els "incompliments" d'Aragonès en la rehabilitació d'habitatges:

     

    La líder dels comuns ha denunciat des del barri del Besòs de Barcelona els "incompliments" del Govern de Pere Aragonès en matèria de rehabilitació d'habitatges mentre hi ha edificis que "s'estan ensorrant". Albiach ha lamentat que durant els últims tres anys, l'executiu d'Aragonès "no ha posat ni un sol euro" a la rehabilitació d'edificis a Barcelona. 

  • 13:14

    CCOO reclama més recursos i un protocol per agressions a docents per capgirar la "mala" salut mental del col·lectiu

     

    Un 40% del personal educatiu té ansietat o depressió i un 60% pateix estrès, segons un informe presentat per Comissions Obreres, que ho relaciona amb la manca de recursos a les aules. El Baròmetre Internacional de la Salut i del Benestar del Personal de l'Educació, que s'ha dut a terme a 11 països, també assenyala que una quarta part dels 3.000 professionals enquestats a l'Estat espanyol ha patit algun tipus de violència.

  • 13:08

    Detingut un home que s'havia tancat amb un nadó en un domicili a Terrassa

     

    Els Mossos d'Esquadra van detenir dimarts a la tarda un home que s'havia tancat en un domicili amb el seu fill, un nadó, i a qui acusen d'un delicte de maltractament en l'àmbit de la llar. L'home estava armat amb un ganivet i es va atrinxerar al domicili, al barri de la Maurina, per causes que no han transcendit. Els agents van haver d'entrar al pis utilitzant la força per reduir-lo i detenir-lo, i separar-lo de l'infant, que no hauria resultat ferit. A més del delicte de violència domèstica, se l'acusa de resistència i desobediència.

  • 13:06

    El síndic de Barcelona demana a l'Ajuntament continuar avançant en la retirada de simbologia feixista

     

    La Sindicatura de Greuges de Barcelona ha demanat a l'Ajuntament continuar avançant en la retirada de simbologia feixista. La Sindicatura ha traslladat dues recomanacions més a la regidoria de Promoció Econòmica, Treball, Feminismes i Memòria Democràtica perquè faci públic el cens de plaques i altres referències a retirar i que valori la conveniència d'establir un canal perquè la ciutadania pugui comunicar simbologia feixista que detecti.

  • 12:57

    Veïns de l'Horta de Lleida es reuneixen amb l'Ajuntament contra l'AVE low cost

     

    A l'Horta de Lleida ja són més d'una cinquantena les cases a tocar de la via d'alta velocitat, que tenen esquerdes. Unes esquerdes que els veïns atribueixen als trens d'alta velocitat low cost, que circulen per la via de l'AVE. També les fortes vibracions que pateixen a les vivendes. Els veïns exigeixen solucions i aquesta tarda es reuniran amb l'alcalde de Lleida i el subdelegat del govern central. A poblacions properes a la via d'alta velocitat com Artesa de Lleida,  també han detectat esquerdes a les cases.

    Pepa Sangenís
    rtve Pepa Sangenís
  • 12:42

    El salari de referència a l'àrea metropolitana de Barcelona s'enfila fins als 1.516 euros mensuals

     

    El salari de referència de l'àrea metropolitana de Barcelona puja i se situa en uns 1.516 euros mensuals de mitjana. Així ho determina el càlcul que han fet les consultores Daleph i Ksnet per a l'AMB per fer visibles les variacions dels preus dels béns i serveis que configuren la cistella de necessitats bàsiques i reflectir com afecta l'evolució de l’economia en els costos de vida de la població. L'informe detalla que les despeses relacionades amb l’habitatge, com la quota del lloguer o de la hipoteca i les factures de serveis, suposen un 45% del pressupost de necessitats bàsiques. A més, es reflecteix que el 43 % de les llars es troben per sota d'aquest pressupost.

  • 12:32

    L'equip de govern de Ripoll censura el cartell de la festa major perquè hi surt una noia amb vel

     

    L'equip de govern de Ripoll, governat per Aliança Catalana, ha censurat el cartell de la festa major de Ripoll, escollit durant la Fira de les 40 hores, tal com es fa cada any. Es tracta d'una proposta colorista protagonitzada per persones i personatges de tota mena. El que no ha agradat a l'equip de Sílvia Orriols és que a la part de baix hi apareix una noia amb vel, tal com ha expressat ella mateixa per xarxes. Com que l'autora s'ha negat a treure-ho, finalment l'escollit serà el que el jurat va decidir deixar en segona posició. Tots els partits de l'oposició han condemnat el fet titllant-lo "censura", "despropòsit" i "barrabassada". El cartell elegit finalment és protagonitzat per Sant Eudald, patró de la vila, el gall i els gegants.

  • 12:25

    Més de la meitat de les compres d’immobles de Catalunya el 2023 es van fer sense hipoteca

     

    Els notaris catalans van detectar durant el 2023 un increment de la proporció de compra-venda d’immobles sense hipoteca, probablement a causa de l’augment dels tipus d’interès. Més de la meitat de compres, un 51,2%, es fan sense crèdit hipotecari. Així, mentre que les hipoteques van baixar un 23% respecte al 2022 i es van situar en 61.941, la compra-venda d’immobles va baixar un 10%, fins a quedar-se en 130.934, el 14% de tot Espanya. En concret es van vendre uns 96.000 habitatges, dels quals 78.000 eren pisos i 18.000 cases unifamiliars.

  • 12:20

    La Diputació de Barcelona elabora un estudi per conèixer la disponibilitat d'aigua al Bages

     

    La Diputació de Barcelona ha elaborat un estudi per conèixer la disponibilitat dels recursos hídrics que el Bages per poder abastir d'aigua potable a la població. L'estudi analitza la situació de tots els municipis i caracteritza l'estat de cada població en termes d'abastament amb el símil d'un semàfor -verd, taronja i vermell- i es plantegen propostes d'actuació a curt o mig-llarg termini. Entre aquestes hi ha la construcció de noves captacions, millores de rendiment, redacció de plans directors, entre d'altres. El document destaca que en molts municipis el balanç hídric és positiu a nivell anual però negatiu a nivell diari.

  • 12:16

    El Port de Barcelona preveu rebre 806 creuers aquest 2024 i reduir un 6% l’arribada de vaixells més grans

     

    El Port de Barcelona té previst rebre 806 creuers aquest 2024 i que es produeixi una rebaixa d'un 6% de les escales de vaixells més grans, els que superen els 5.000 passatgers. Segons ha detallat en un comunicat, el 54% del total d'embarcacions que vindran al Port tenen menys de 10 anys d’antiguitat, entre les quals una dotzena que s’estrenaran per primera vegada a la capital catalana com ara el Seven Seas Splendor, Odyssey of the Seas, Sun Princess i Emerald Sakara, entre d’altres. L’Autoritat Portuària de Barcelona concreta que el 22% dels vaixells que faran escala estaran preparats per funcionar amb gas natural liquat (GNL), unitats que pertanyen als grups MSC i Carnival.

  • 12:10

    La UNESCO crida a incorporar la protecció de les aigües en l'educació

     

    La directora general de la UNESCO, Audrey Azoulay, ha inaugurat la Conferència del Decenni de l'Oceà amb una crida a incorporar la protecció dels oceans en l’educació i a garantir que la preservació dels ecosistemes marins sigui una realitat “en la pràctica i no en la teoria”. "Hem d'ampliar els esforços per fomentar la consciència sobre els oceans i necessitem reforçar l'educació sobre aquests perquè tenim un llarg camí per recórrer: menys d'un de cada dos currículums escolars mencionen la protecció oceànica", ha afirmat en la inauguració. Al seu torn, l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha anunciat que la ciutat es presentarà com a candidata per acollir un centre col·laborador del Decenni de l’Oceà dedicat a l’economia blava.

  • 11:46

    Rufián retreu a Puigdemont que no tanqui la porta a pactes amb el feixisme d'Aliança Catalana

     

    El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha advertit en una intervenció al Congrés que "el feixisme és feixisme, encara que tingui una estelada com un camió al darrere, i la nostra obligació és denunciar-ho i dir que mai pactarem amb el feixisme". En aquest sentit, ha recordat Puigdemont que "les eleccions catalanes del 12-M graviten sobre el país i la manera com es governa, i "no sobre el que li passarà a una persona"  perquè "per això que algú es posi una sèrie de Netflix o un culebró d'Antena3".

  • 11:20

    Verge convoca de manera "urgent" del grup d'anàlisi de feminicidis i anuncia la creació d'un grup d'expertes independents. 

     

     

    La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha anunciat aquest dimecres la convocatòria "urgent" per divendres del grup d'anàlisi de feminicidis. En una atenció a mitjans des de Brussel·les, on es troba per assistir a una conferència a l'Eurocambra sobre pobresa menstrual, Verge ha condemnat el crim al Prat de Llobregat. "És un dol de país", ha dit. La consellera també ha anunciat la creació d'un grup d'expertes independents per "identificar millores en les eines de valoració de risc", especialment per prevenir la violència vicària.

     
  • 10:53

    Toni Comín serà el candidat de Junts a les eleccions europees 

     

    Comín ha rebut el suport del 77% dels vots de la militància del partit en una votació interna, davant del 9% dels sufragis recollits per Joan Josep Florensa, conseller nacional i president de l'agrupació local de Gandesa. Comín, que partia com a favorit, ja va postular-se per liderar la llista de Junts poc abans que Carles Puigdemont anunciés la seva candidatura a les eleccions catalanes del 12-M.

  • 10:31

    Els dos acusats de violar una menor a Manresa l'any 2019 s'enfronten a 25 anys de presó

     

    L'Audiència de Barcelona jutjarà el 17 d'abril els dos joves, de 24 i 27 anys, acusats de violar una menor a Manresa. Els fets van passar de matinada el 17 de novembre de l'any 2019, a l'interior d'un cotxe a la zona de Les Bases. Segons l'escrit del fiscal, els dos acusats, que coneixien la víctima, es van apropar a la menor i li van oferir una beguda. Després, la van convidar a pujar al cotxe per continuar la conversa.

  • 10:17

    Detingut un menor per assetjar més de 20 víctimes, algunes menors, a través de les xarxes socials
     

    La Policia Nacional ha detingut un jove menor d'edat per assetjar més de vint víctimes, algunes d'elles també menor d'edat, a través de les xarxes socials. L'arrestat va suplantar la identitat d'un noi de Barcelona i va fer servir fotografies seves per crear falsos perfils des dels quals operava. Contactava amb les noies a través d'una coneguda plataforma i després les extorsionava sexualment mitjançant un altre canal.

    A més, havia demanat a diferents persones que s'obrissin perfils per ell. La investigació es va iniciar arran de diverses denúncies registrades a diferents províncies de tot l'Estat. 

  • 10:00

    El ple del Senat exigirà aquesta tarda al Congrés dels Diputats la retirada de la llei d'amnistia.

     

    La Cambra Alta, amb majoria del Partit Popular, considera inconstitucional l'amnistia. El Congrés tindrà ara 30 dies per emetre una resposta o rebutjar la petició, en aquest cas el conflicte de competències entre les dues cambres arribaria al Tribunal Constitucional.  Aquest dilluns, el Senat va donar llum verda a un nou informe contrari a l'amnistia, després de la Comissió General de les Comunitats Autònomes. Tot i aquest nou escenari, no es preveu que la tramitació de la proposició de llei s'allargui més enllà dels dos mesos previstos. 

  • 09:40

    Detenen un jove pel tiroteig de l'1 d'abril a la Mina en què va resultar ferida una dona. 

     


    Els Mossos han desplegat un ampli dispositiu aquest dimarts per arrestar l'home de 24 anys relacionat amb un incident amb arma de foc de l'1 d'abril, en el que una dona va resultar ferida a Sant Adrià de Besòs. L'1 d'abril el cos policial va tenir coneixement que una persona havia estat ferida per arma de foc i en traslladar-se fins al lloc dels fets van constatar que s'havien produït diversos trets.

    Fruit de la investigació, la policia va identificar una persona presumptament relacionada amb l'agressió i aquest dimarts s'ha dut a terme un dispositiu policial per a detenir-la. La investigació continua oberta. 

     
  • 9:20

    Camil Ros veu "punts d'entesa" entre PSC, ERC, Junts i comuns per un Govern.

     

     

    El secretari general de la UGT a Catalunya, Camil Ros, veu "punts d'acord" entre PSC, ERC, Junts i comuns perquè hi pugui haver Govern i reivindica el tripartit que hi va haver: "El període de governs d'esquerres no va ser dolent, el contrari".

     

     
  • 9:00

    El pare dels bessons trobat morts de forma violenta i parella  de la mare dels menors és l'home que es va suïcidar ahir a les vies del tren del Prat de Llobregat. 

     

     

    El pare dels dos bessons de 8 anys trobat morts de forma violenta, igual que la seva parella i mare dels petits, s'hauria tret la vida en llançar-se a les vies del tren passades les 4 de la tarda. Després, la policia descobreix que la dona i els dos fills menors d'edat havien estat assassinats.

  • 8:20

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimecres 10 d'abril d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.

     
  • 8:20

    Foment del Treball exigeix que Catalunya deixi de ser un "infern fiscal"

     

     

    Foment ha presentat el llibre verd de la fiscalitat de Catalunya. Són 80 propostes entre les quals destaquen la supressió de l'impost de patrimoni,  la reducció de l'Impost de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats o la reducció dels tipus marginals de l'IRPF. Sánchez Llibre ha posat l'èmfasi en els tributs propis que converteixen Catalunya, ha dit, en un "infern fiscal". 

  • 8:15

    El Govern aprova un suplement de crèdit de 1.850 milions d'euros. 

     

     

    El Govern aprova un suplement de crèdit de 1.850 milions d'euros per a despeses urgents i necessàries que estaven previstes als pressupostos fallits de 2024. Es garanteix un augment de despesa a salut i ensenyament o el compliment d’acords derivats de convenis i mandats legals com l’augment de sou del 2% per als treballadors públics, les millores de condicions dels sanitaris, o l’increment de places de mossos, bombers i funcionaris de presons. Segons la portaveu Patrícia Plaja, els diners minimitzaran les conseqüències negatives de la manca de comptes. 

  • 8:10

    Sis vocals del Consell Fiscal redacten un informe contrari a la Llei d'Amnistia.

     

     

    L’amnistia continua dividint el Consell Fiscal. La  majoria conservadora ha redactat un informe assegurant que és inconstitucional. El document arriba després que el Senat hagués demanat al consell que es pronunciés sobre l’amnistia. BETA Una petició que havia estat ignorada pel Fiscal General que considera que no és competència seva. D’altra banda, avui finalitza el termini que l’Audiència Nacional ha donat als investigats pel cas Tsunami perquè indiquin on viuen per citar-los a declarar. Entre aquests es troba Marta Rovira o Josep Lluis Alay.

  • 8:05

    Investiguen la mort violenta d'una dona i els dos fills menors, i el suïcidi del pare al Prat de Llobregat.

     

     

    Els Mossos investiguen la mort violenta d'una dona de 43 anys i els dos fills, dos menors, de 8 anys, al Prat de Llobregat. Els cossos s'han trobat aquest dilluns al vespre al seu domicili. El pare s'hauria suïcidat, segons informa la policia catalana. El pare i la mare eren parella, i ell va deixar una nota abans dels fets. Es podria tractar d'un nou cas de violència vicària. En cas de confirmar-se, serien 5 els menors assassinats a Catalunya des de començament d'any.

  • 8:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat a Catalunya del dimecres 10 d'abril de 2024.

     

    Aquí pots consultar els titulars més destacats d'ahir.