Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Sílvia Orriols: "El vot d'Aliança Catalana no sortirà de franc a ningú"

Per
Cafè d'idees - Sílvia Orriols: "El vot d'Aliança Catalana no sortirà de franc"

La candidata d’Aliança Catalana per Girona a les eleccions al Parlament del 12M, Sílvia Orriols, critica el cordó sanitari al seu partit perquè "no es poden vetar idees". "Quan entra un actor de fora que aspira a canviar el sistema, fa por i es vol evitar el debat", ha dit. En aquest sentit, creu que Junts per Catalunya podria repetir el cordó sanitari que ja va fer a Ripoll contra la seva formació. Però assegura que "el vot d'Aliança Catalana no sortirà de franc a ningú" després dels comicis: el condiciona a "lluitar per l'alliberament nacional" i "capgirar" les polítiques migratòries.

Orriols afegeix que el veto a Ripoll va tenir uns resultats nefastos pels qui els van aplicar i els acusa de partitocràcia. "No ens sorprèn perquè la partitocràcia fa molts anys que es traspassen dels uns als altres les quotes de poder, les nòmines i les poltrones", ha argumentat

Catalunya és "un grup ètnic"

En una entrevista amb Gemma Nierga al Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4, explica que a Aliança Catalana hi ha molta diversitat de procedència, des de l'antiga Convergència i Unió fins a la CUP, en remarca el finançament "limitat" que es basa en l'aportació dels afiliats i de petits empresaris. "Finançar directament el partit no, però hi donen suport i comparteixen ideals i ideari", ha dit. Orriols considera Catalunya "un grup ètnic" que comparteix una singularitat, uns valors occidentals i una història diferenciada de la resta: "Hem de defensar radicalment el que és nostre. Catalunya només ens té a nosaltres", ha dit, tot i assegurar que no és extremista.

Orriols afirma que a ella també l'han votat a Ripoll persones immigrants que "han vingut a treballar i integrar-se" si bé creu que són una petita part: "L'immigrant que ve a treballar, a comportar-se, a contribuir, no s'ha de sentir ofès pel meu discurs. Em veurà amb bel·ligerància, el que ha vingut a viure de renda, dels subsidis, a delinquir o a qüestionar els nostres valors occidentals", ha argumentat.

La candidata d'Aliança Catalana posa en dubte les enquestes oficials sobre la immigració. Considera que hi ha "interessos" darrere les estadístiques que no inclouen "les despeses que ens genera la immigració".

Defensa la via unilateral com a única possible

En aquest sentit, Orriols defensa que l'única via possible per la independència de Catalunya és la unilateral: "La sortida de Catalunya no serà amistosa". Reconeix que la independència no es pot fer al minut zero i que s'ha de preparat per poder assumir les competències que té l'Estat a Catalunya. La candidata d'Aliança Catalana afirma que s'han d'assumir "certs riscos" i diu que acatar la legalitat catalana suposarà renunciar a l'espanyola: "Hi ha d'haver preparació, suport internacional i compromís d'arribar al final".

L'alcaldessa de Ripoll creu que Junts i ERC són "actors processistes" i no fa distincions sobre la culpabilitat de no haver assolit la independència. Orriols recrimina al govern de Carles Puigdemont haver fet una declaració d'independència que va durar vuit segons i considera que des de l'estranger "no se'ns pren seriosament": "Declaracions de 8 segons sense una vocació clara i ferma".

D'altra banda, defensa la retirada de l'estelada del balcó l'Ajuntament de Ripoll perquè mantenir-la comportava la inhabilitació i "un suïcidi polític". "Jo no he dit que desobeiré res. Una desobediència d'àmbit municipal seria un suïcidi polític i una inhabilitació. Per això es penja la bandera espanyola", ha dit, defensat que així es podia presentar a les eleccions del 12M.