Enlaces accesibilidad

Aitana Bonmatí, Goku, la Mia o Barbie, tendència entre les mones de Pasqua per aquesta Setmana Santa

  • Els pastissers esperen vendre al voltant de 800.000 unitats amb preus similars als de 2023
  • Bona tirada també de les mones d'autor, que s'allunyen de les figures tradicionals i dels personatges més mediàtics

Per
Els aparadors de les pastisseries són aquests dies un bon termòmetre del que és tendència.
Els aparadors de les pastisseries són aquests dies un bon termòmetre del que és tendència.

Tancar la Setmana Santa menjant una bona xocolata, sigui amb llet, xocolata negra o blanca. Molts aprofiten perquè, a més, aquesta sigui distintiva. Les creacions artesanes que es fan pel Dilluns de Pasqua són diverses; el fillol o fillola té tot una llarga llista de mones per escollir. I els pastissers estimen vendre al voltant de 800.000 unitats.

Dia de Mones: el Gremi de Pastissers preveu vendre'n 800.000

Enguany algunes figures destacades són la de la millor futbolista del món, Aitana Bonmatí, o la protagonista d'un dels èxits cinematogràfics de l'any passat, 'Barbie'. Ressalten els personatges femenins com la Mia, una iniciativa del gremi de pastissers i la Universitat de Barcelona per promocionar la ciència i també de nostàlgics com és el cas del Goku, que torna a aparèixer arran de la mort del seu creador Akira Toriyama.

Mones amb un toc original

Algunes pastisseries prioritzen les mones d'autor, fugint dels personatges típics i del que és tradicional. Innoven en colors i també sabors. De fet, el vicepresident del Gremi de Pastisseria de Barcelona, Daniel Zaguirre, a la seva pastisseria a Terrassa, recrea productes gastronòmics com és el cas d'un plat de macarrons, on hi ha la pasta, el formatge, el tovalló, un got i una forquilla.

"Hi ha nens que entren a l'etapa adolescent, entre 16 i 17 anys, i els fa gràcia que la mona sigui una cosa diferent i un punt artístic", precisa el pastisser.

No sembla una mona de Pasqua, però ho és. Un plat gastronòmic fet de xocolata.

No sembla una mona de Pasqua, però ho és. Un plat gastronòmic fet de xocolata.

Marianna Camps, de la pastisseria L’Atelier, explica que han creat una sèrie d'obres entre les quals destaquen el 'Gos de globus', de Jeff Koons, o diversos grafitis de Banksy. “També tenim una mona en forma de bossa de mà pels qui busquen una cosa diferent, més xic”, ha afegit Camps.

Massagué destaca, a més, les grans vendes de mones relacionades amb els equips de futbol, com el Girona, gràcies a la seva brillant campanya en el campionat de Lliga, o del Barça, després que la classificació per a quarts de final de la Champions il·lusionés de nou a l'afició.

Formes geomètriques

Lluc Crusellas, considerat millor xocolater del món el 2022, ha creat una col·lecció de set animals de granja i de bosc. L'ànec segurament és el "més característic", perquè estèticament i visualment transmet tot allò que representa la seva pròpia marca Eukarya, amb formes geomètriques i poligonals. "Al final el que busco és que sense la nostra caixa, sense l'embolcall, sàpigues que és nostra", explica el cuiner.

De fet, va guanyar el títol, en part, gràcies a una figura de grans dimensions d'un elefant de xocolata. Ja es va vendre el 2023, però aquest any també està disponible. El jove xocolater opina que és un símbol "que quedarà per sempre per tot allò que significa per tot l'equip".

Dona i ciència

Aquest any, segons Zaguirre, està tenint molta tirada la Mia, una figura de xocolata, dona, que cada any representa una professió diferent dins l'àmbit científic. En 2024 és biòloga i ve acompanyada "d’elements com una papallona i la doble hèlix de l'ADN".

Entre les creacions més destacades hi ha la biòloga Mia.

Entre les creacions més destacades hi ha la biòloga Mia.

Una iniciativa per fomentar la ciència, gràcies a un codi QR que conté informació que apropa, d'una forma pedagògica a nens i nenes, la biologia. Es podrà comprar en unes cinquanta pastisseries i també a la botiga del Museu de la Xocolata. També la Pilota d'Or de 2023, Aitana Bonmatí, coronarà molts d’aquests pastissos, així com un dels fenòmens del món del cine, 'Barbie', per l'estrena de la pel·lícula de Greta Gerwig.

El pastís tradicional no atrau tant

La mona de Pasqua reuneix família i amics de totes les edats a taula. Això sí, el pastís de tota la vida no acostuma a ser el preferit entre els més petits.

Amb els anys, les vendes de figures de xocolata han superat les de mones tradicionals amb pastís de bescuit, en una tradició que continua viva a Catalunya però també a altres comunitats autònomes.

Més enllà de les escultures de xocolata, la pastisseria també ofereix el tradicional tortell.

Més enllà de les escultures de xocolata, la pastisseria també ofereix el tradicional tortell.

Últimes mones encarregades

Tot i que els aparadors de les pastisseries fa dies que tenen mones exposades, el Gremi de Pastisseria de Barcelona recalca que les jornades fortes es concentren entre Dissabte Sant i Diumenge de Resurrecció, però "sobretot Dilluns de Pasqua". Asseguren que els preus són molt similars als de 2023, ja que l'encariment de productes com el cacau "no repercuteix en la figura de xocolata o el pastís", assegura Zaguirre.

Una conservació dels preus que el professor d'EAE Business School, Francesc Rufas, justifica que no s'han apujat perquè ja va fer-se durant el 2023. Segons afirma, l'any passat va créixer un 55% la xocolata, un 30% els ous, un 16% el sucre i un 10,3% la mantega.