Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Lluïsa Moret demana mesures als centres penitenciaris: "No demanem dimissions"

Per
Cafè d'idees - Moret descarta que una presidència d'Illa propiciï el referèndum

La viceprimera secretària del PSC, Lluïsa Moret, demana mesures que donin respostes a les necessitats dels centres penitenciaris enmig de la crisi i el bloqueig: "Nosaltres no demanem dimissions", ha remarcat. La també presidenta la Diputació de Barcelona diu que segueixen amb preocupació el conflicte a les presons catalanes després de l'assassinat de la cuinera del centre de Mas Enric que qualifica de dramàtic: "L'assassinat d'una funcionària ha estat el detonant d'una situació de mancances que ja es denunciava. Desitgem que hi hagi l'espai de diàleg amb la conselleria", ha defensat.

En una entrevista amb Gemma Nierga al Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4, la cap de campanya dels socialistes considera que la situació dels centres penitenciaris és molt complex. Per això, creu que també calen més recursos: "Demanem decisions. Ara ha vingut aquest fet tràgic a mostrar-ho".

Moret descarta que una presidència del candidat socialista, Salvador Illa, propiciï el referèndum a Catalunya, com ha dit el president del PP, Alberto Núñez Feijóo: "No defensarem mai cap instrument que divideixi. I el seu objectiu és dividir". La número dos del PSC contraposa que la llei d'amnistia busca a normalització, el perdó i defugir les lògiques judicials: "Això uneix, no posarem l'èmfasi a res que divideixi". Moret defensa que tothom parli del que vulgui, però demana no tornar a viure el que es va viure el 2017: "Que es trobin altres canals. Treballarem per no tornar a aquests escenaris".

En aquest sentit, afirma que la llei d'amnistia no està pensada per una persona concreta i lamenta que se simplifiqui amb el retorn de Carles Puigdemont: "No està pensada per una persona o un altre. Permet que torni Puigdemont? Perfecte, però afecta moltes més persones". Moret mostra respecte per la decisió de Junts per Catalunya d'escollir a l'expresident de cap de llista sempre que es respectin els regles de joc: "Si Junts creu que Puigdemont és el seu candidat respecte absolut. Nosaltres anem a la nostra, centrats en el nostre candidat". Recorda que ja s'ha viscut una campanya electoral amb Puigdemont de candidat "i no va passar res"

Moret reconeix que la defensa de la llei d'amnistia ha estat complexa i difícil, però valora que el congrés dels socialistes hi ha donat suport. "Hi ha hagut debats, han sortit els dubtes, els malestars. Hem tingut l'oportunitat d'explicar per què. Més enllà dels malestars, tothom entén les bondats", ha sostingut.

Possibilitat de pactes després del 12M

D'altra banda, diu que el PSC està obert a "qualsevol possibilitat de pacte" després de les eleccions del 12 de maig i que només descarten acords amb la ultradreta: "El PSC no fa cordons sanitaris, la nostra opció són forces progressistes". Afegeix que no governen enlloc amb el PP i que amb Junts per Catalunya hi ha possibilitats d'acord: "Ens podem posar d'acord amb molta gent. Allò que ens uneix. Posar l'interès del país per damunt del partit".

En qualsevol cas, demana que deixin governar als socialistes si guanyen les eleccions catalanes: "Tenim el dret i farem tot el possible", ha dit. D'altra banda, creu que els partits que no han donat suport als pressupostos "han posat els seus interessos electorals per davant dels interessos del país". I assenyala que els comuns han utilitzat el Hard Rock com una excusa per "defensar posicions clarament electorals"

"Un finançament millor i també solidari"

La número dos del PSC es mostra favorable a "repensar i millorar" el finançament autonòmic i retreu als Governs d'ERC i Junts no haver assistit a les convocatòries per debatre el model de finançament: "La nostra veu no s'ha escoltat. La cadira de Catalunya sempre ha estat buida". Explica que no sap què volen dir des de l'executiu quan parlen d'un finançament singular: en el seu cas, reclama que sigui millor i també solidari: "Volem el millor finançament a Catalunya, el màxim de recursos amb un principi de solidaritat".