Enlaces accesibilidad
Actualitat

Resum de notícies a Catalunya del 19 de març de 2024 | Dani Alves reitera a l’Audiència de Barcelona la petició de llibertat abans de la sentència ferma

  • La Generalitat presenta una proposta de sobirania fiscal plena per gestionar tots els impostos
  • Els sindicats dels funcionaris de presons tornen a plantar Justícia i amenacen amb noves mobilitzacions
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Alves durant el judici per agressió sexual
Alves durant el judici per agressió sexual

L'actualitat d'aquest dimarts passa per la nova petició de llibertat de l’exfutbolista brasiler del Barça Dani Alves a l’Audiència de Barcelona a l’espera de la sentència ferma del cas de violació d'una jove.

Altres temes destacats de la jornada passen per la nova proposta d'un finançament singular per Catalunya de la Generalitat, la manca d'acord entre els funcionaris de presons i el Govern, el nou fracàs en l'intent per aconseguir l'oficialitat del català a la UE, els nous productes presentats en el marc del saló Alimentària, l'informe desfavorable sobre la qualitat de l'aire a Tarragona i l'avançament de la programació del Barcelona Film Fest.

Resum de notícies a Catalunya, 19 de març de 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 21:00

    Les bases de BComú diuen no al pressupost de Collboni 

     

    Les bases de Barcelona en Comú han decidit votar no als pressupostos del PSC si l'alcalde de la capital catalana, Jaume Collboni, manté el "bloqueig a formar un govern majoritari d'esquerres", segons ha anunciat el grup a la xarxa social X.  D'aquesta manera, el pressupost de Collboni no té ara com ara prou vots per tirar endavant, quan falten tres dies perquè els comptes públics arribin al plenari. El socialista només disposa dels deu vots del seu grup i dels cinc d'ERC, un total de quinze que conformen una majoria feble per aconseguir superar el tràmit.

  • 20:01

    La Coordinadora de Familiars de Residències 5+1 considera una "bufetada per a les famílies" les conclusions del Parlament sobre la gestió de la covid a les residències.

     

  • 19:40

    Els agents immobiliaris carreguen contra el topall al lloguer

     

    Els agents immobiliaris han criticat l'entrada en vigor del topall al lloguer a 140 localitats catalanes. "Ho veiem malament o molt malament, és una mesura que no funciona. No hi haurà més oferta", ha afirmat el president del COAPI de Barcelona, Gerard Duelo. "La millor manera de destruir una ciutat, a part de bombardejar-la, és posar un topall als lloguers", ha etzibat Duelo.

  • 19:36

    Els lletrats del Senat marquen el camí per frenar la llei d'amnistia

     

    La senadora del PP Alícia García ha anunciat que la Cambra Alta activarà els mecanismes necessaris per elevar el que la llei del Tribunal Constitucional denomina "conflicte entre òrgans constitucionals". Ho farà per resoldre el xoc d'atribucions entre Congrés i Senat que, a parer del PP, suposa la llei d'amnistia.

  • 19:11

    Els pagesos anuncien més mobilitzacions per a aquest dijous

     

    Els pagesos tornaran a mobilitzar-se aquest dijous per "exigir a l'ACA el retorn del cànon de l'aigua cobrat indegudament a la pagesia". Faran una tractorada a les 8:00 h a la rotonda de la C-12 a Jesús. La concentració compta amb el suport d’Unió de Pagesos (UP).

  • 18:45

    Serret defuig el "debat ideològic" sobre l'oficialitat del català a Europa i reitera que és una qüestió de "drets"

     

    Meritxell Serret ha defugit el "debat ideològic" sobre l'oficialitat del català a Europa el mateix dia que s'ha tornat a debatre la qüestió al Consell de la Unió Europea, per bé que els ministres d'Afers Europeus l'han abordat durant menys de deu minuts. "Això no va de socialistes o del PP. Això va del fet que el consell tingui un debat al voltant dels drets de deu milions de catalanoparlants. Estem convençuts que ha de ser per reconèixer aquest estatus que mereix el català a la UE", ha afirmat.

  • 18:34

    Detecten al Camp de Tarragona un repunt de contaminants en l'aire

     

    Durant el 2023, el Camp de Tarragona ha patit un augment dels nivells dels Compostos Orgànics Volàtils (COV) com són el benzè i el butadiè. Aquests tipus de components químics podrien ser perillosos per a la salut i el medi ambient; el butadiè, fins i tot, es podria vincular amb el càncer. En concret, la comarca va patir 110 puntes de contaminació de dit component. Es tracta d'una de les conclusions que es desprenen de l'Estudi de l'Observatori de la Qualitat de l'Aire, que ha agafat mostres als 22 punts del territori català. Del total de gairebé 17.000 registres obtinguts a El Morell (Tarragonès) -unes dades recollides cada 30 minuts- s'ha trobat que es va superar en un 1% dels casos el valor de referència de micrograms per metre cúbic (µg/m³).

  • 18:22

    Turull qualifica de "pamflet electoral" la proposta de finançament singular del Govern

     

    El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha qualificat la proposta de finançament singular que el Govern ha presentat aquest dimarts de "pamflet electoral que desprestigia les institucions" i diu que és un anunci que no és "seriós ni creïble". Ha demanat al Govern que "deixi de convertir el Palau de la Generalitat en una oficina electoral".

  • 18:09

    La síndica crida al diàleg per solucionar el conflicte als centres penitenciaris

     

    La síndica de greuges, Esther Giménez-Salinas, ha fet una crida al diàleg per solucionar el conflicte als centres penitenciaris, que ara com ara està enrocat. En un comunicat la síndica alerta que els bloquejos de les presons tenen conseqüències "tant per als interns com per als treballadors", i explica que davant de les dificultats que ha comportat la situació ha obert una actuació d'ofici per conèixer l'abast de l'afectació dels drets fonamentals dels interns, dels seus familiars o dels lletrats.

  • 17:51

    Roger Español torna al Govern la Creu de Sant Jordi: "Han buidat de contingut aquesta medalla"

     

    L'activista Roger Español ha tornat la Creu de Sant Jordi que li va atorgar el Govern en el seu moment. En un acte simbòlic davant la seu del Departament de Cultura, el represaliat per la policia espanyola durant l'1-O –va perdre un ull per una bala de goma– ha lliurat la medalla a la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, amb qui s'ha reunit durant no més de 10 minuts. "Han buidat de contingut aquesta medalla", ha justificat Español.

  • 17:33

    Mor un veí de Barcelona de 81 anys en un accident de trànsit a Xalamera, a l'Aragó

     

    Un veí de Barcelona de 81 anys ha mort aquest dimarts cap a les dotze del migdia en un accident de trànsit que ha tingut lloc a Xalamera, a l'Aragó. La Guàrdia Civil explica que el sinistre ha ocorregut a la carretera A-131 que uneix Fraga amb Osca. El xoc ha implicat un turisme i un camió, que han col·lidit de forma frontolateral. El cadàver ha estat traslladat a l'Institut de Medicina Legal a Saragossa.

  • 17:16

    El BCN Film Fest anuncia la seva programació amb una setantena de títols

     

    El Festival Barcelona Film Fest ha anunciat aquest migdia la programació completa de la seva 8a edició, que se celebrarà del 18 al 26 d’abril als Cinemes Verdi com a seu principal i que inclou una setantena de títols. Amb la col·laboració de RTVE com a mitjà oficial, el festival oferirà 15 premières mundials, 1 europea, 20 espanyoles i 11 catalanes.

  • 16:46

    Manifest contra la privatització de la diada de Sant Jordi a Barcelona

     

    Un centenar de petites editorials i llibreries, autors i col·lectius  socials han denunciat a través d'un manifest el que consideren una externalització i privatització de la diada de Sant Jordi, en detriment del caràcter popular de la festa.  Consideren que la mesura anunciada per la Cambra del llibre de fer pagar entre  96 i 500 euros per a poder posar una parada de llibres a la Superilla el dia de Sant Jordi, es va fer sense cap procés previ de consulta i converteix la festa en una fira de pagament que tergiversa el seu esperit. 

  • 16:32

    Segon dia del saló d'innovacions culinàries Alimentaria&Hostelco

     

    Propostes que cada vegada van més enllà. Des d'una farina de grill pensada per cobrir la manca de nutrients de la gent gran o per esportistes que necessiten un suplement. Novetats de tots gustos i colors per a tothom.

  • 16:22

    La consellera de Justícia compareixerà dijous al Parlament per la situació a les presons

     

    La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, compareixerà dijous al matí al Parlament per donar explicacions sobre la situació a les presons. El mateix dijous a les 9 del matí s'ha convocat una sessió de la Diputació Permanent, que votarà les sol·licituds de compareixença registrades pel PSC, Junts i Vox, que previsiblement s'aprovaran. Un cop se'ls doni llum verda, la consellera compareixerà just després a la mateixa sessió.

  • 16:00

    Antonio Carmona, nou director de Rodalies

     

    Antonio Carmona serà el nou director de Rodalies de Catalunya. El fins ara responsable de comunicació de Renfe a Catalunya assumirà el rol a partir de l’1 d’abril, després que aquesta tarda el comitè de direcció de la companyia ferroviària hagi decidit el seu nomenament. Carmona substituirà en el càrrec a Mayte Castillo, que passarà a dirigir el Museu del Ferrocarril de Catalunya, a Vilanova i la Geltrú. 

  • 15:46

    El PP admet que el Senat està obligat a tramitar l'amnistia, però adverteix que ho portarà al Constitucional

     

    El portaveu del grup popular, Miguel Tellado, assumeix les conclusions de l'informe dels lletrats de la Cambra Alta, però evita pronunciar-se sobre la possibilitat de presentar un conflicte de competències amb el Congrés tal i com planteja Vox. Amb tot, els populars insisteixen que a exigir a Pedro Sánchez que retir el text.  La portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, ha afirmat que l'executiu respecta l'informe dels lletrats del Senat que qualifica l'amnistia de reforma constitucional "encoberta", però ha remarcat que el Tribunal Constitucional és l'organisme competent per dirimir la constitucionalitat d'una llei. 

  • 15:30

    La nova pel·lícula de Richard Linklater, 'Hitman', un dels plats forts del BCN Film Fest

     

    Quan falta poc més d'un mes, el BCN Film Fest ha presentat programació. La nova pel·lícula de Richard Linklater, 'Hitman', serà un dels plats forts. La casa en flames, de Dani de la Orden, obrirà un  festival que projectarà 69 pel·lícules. Hi haurà 15 estrenes mundials.

  • 15:18

    El MWC recicla 5 tones de residus per reduir l'impacte mediambiental

     

    Fires de grans dimensions, com l'Alimentaria&Hostelco o el Mobile World Congress, generen molts residus. Per minimitzar l'impacte mediambiental que suposen, hi ha material que es recicla i es reutilitza. Del Mobile, per exemple, se n'han recollit 5 tones.

  • 15:04

    L'oficialitat del català a Europa haurà de continuar esperant

     

     

    La reunió dels ministres d'Afers Generals de la Unió Europea per abordar l'oficialitat del català, l'euskera i el gallec com a llengües oficials s'ha resolt en només 10 minuts. Només ha intervingut Espanya, que ha entregat un memoràndum per destacar que les llengües cooficials són part de la "identitat nacional", amb encaix a la Constitució i d'ús a les dues cambres. Abans de la reunió, alguns ministres com el de Finlàndia, han advertit que ho veuen prematur i volen conèixer abans l'impacte legal i financer. 

  • 14:30

    L'AEB assegura que l'informe dels eurodiputats sobre la immersió demostra que el sistema "no s'ajusta a la legalitat"

     

    L'Associació per una Escola Bilingüe ha afirmat que l'informe del comitè de Peticions del Parlament Europeu sobre la immersió lingüística als centres escolars catalans posa de manifest que el sistema "no s'ajusta a la legalitat". En un comunicat, ha plantejat que els resultats plasmats a l'informe revelen que la immersió "vulnera" els drets dels infants i les seves famílies i restringeix la llibertat de moviment. 

  • 14:23

    Les empreses catalanes veuen Aràbia Saudí un bon soci per fer exportacions

     

    Segons el balanç de les empreses industrials exportadores AMEC, Aràbia Saudí ha esdevingut un dels països que més interessa a les empreses industrials catalanes a l'hora d'exportar els seus productes. Un mercat que se situa just al darrere dels gegants comercials principals: els Estats Units, la Unió Europea, l'Índia i la Xina.

    Les empreses catalanes veuen Aràbia Saudí un bon soci per fer exportacions
    rtve Les empreses catalanes veuen Aràbia Saudí un bon soci per fer exportacions
  • 14:15

    ERC i Junts, en contra de l'informe de l'Eurocambra sobre la immersió lingüística a Catalunya

     

    ERC i Junts han reaccionat a la publicació de l'informe i s'han mostrat totalment contraris al contingut. Els d'Esquerra han reiterat l'ús "partidista" per part de la dreta i l'extrema dreta del comitè de Peticions. Riba ha qualificat de "pantomima" el document. Junts també creu que el text és "un despropòsit" i que votacions com la d'aquest dimarts "només serveixen per destrossar la reputació de comitè i del Parlament Europeu".

  • 13:57

    El Govern licitarà les obres de desdoblament de la canonada Ter-Barcelona

     

    El Consell Executiu del Govern ha aprovat aquest dimarts licitar les obres de desdoblament de la canonada que connecta la potabilitzadora del Ter, situada a Cardedeu (Barcelona), amb l'Estació Distribuïdora de la Trinitat, a Barcelona, per resoldre "de manera definitiva la fuita històrica de Badalona.  Amb un pressupost de 45,4 milions d'euros, l'obra permetrà reparar la canonada, un túnel de tres metres de diàmetre construït el 1996 que té fuites a diversos trams del recorregut que afecten sobretot Badalona i Santa Coloma de Gramenet (Barcelona)".   

  • 13:52

    Les empreses es resisteixen al teletreball tot i les valoracions positives dels treballadors

     

    Un 88% dels professionals considera positiva l'experiència del teletreball, tot i això, una tercera part de les empreses es resisteixen a aquesta moda, reduint-lo o inclús eliminant-lo. A més, si les empreses redueixen el teletreball, molts professionals estan disposats a buscar-se una altra feina. Tot està recollit en l'últim estudi de la EADA Business School de Barcelona. Luciano Strucchi, un dels autors de l'estudi, diu que encara que la gent és més feliç i productiva a casa i que l'híbrid és el mètode més popular actualment, les empreses no acaben d'apostar pel teletreball perquè no es fien.

  • 13:34

    La missió del Parlament Europeu dona llum verda a un informe que qüestiona la immersió lingüística a Catalunya

     

    El comitè de Peticions del Parlament Europeu ha aprovat un informe que qüestiona el model d'immersió lingüística a les escoles catalanes. El text veu "disfuncions" entre el català i el castellà i demana al govern que garanteixi un tracte equivalent. El document és fruit de la missió que van fer al desembre un grup d'eurodiputats encapçalats per la popular Dolors Montserrat i ha tirat endavant amb els vots dels conservadors. En contra, han votat els diputats del bloc progressista, que qualifiquen l'informe de "partidista".

  • 13:15

    El Govern presenta una proposta de "sobirania fiscal plena amb dues transferències a l'Estat.

     

    La proposta de finançament singular del govern, en què la Generalitat passaria a recaptar i gestionar tots els impostos es complementa amb dues transferències a l'Estat. La primera serviria com a contraprestació dels serveis que aquesta presta a Catalunya. També preveu un fons de reequilibri territorial destinat a les CCAA amb menys capacitat econòmica per garantir l'equitat entre territoris.

  • 13:01

    La Generalitat vol gestionar i recaptar la totalitat dels impostos a Catalunya

     

    La consellera d'Economia, Natàlia Mas, ha presentat al Govern la proposta per un finançament singular.  Mas ha explicat que el que es planteja és un model de "sobirania fiscal plena", en què la Generalitat passaria a "gestionar i recaptar tots els impostos". Avui en dia la Generalitat només recapta el 9% dels tributs que es paguen a Catalunya. A la pràctica suposaria tenir "la clau de la caixa" de 52.000 milions d'euros, el doble que en l'actualitat.

  • 12:48

    Els treballadors de presons demanen una vegada més la dimissió de la consellera de Justícia

     

    Els treballadors de les presons, que avui no han convocat bloquejos a les presons, han tornat a demanar una vegada més la dimissió de la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, i del secretari de Mesures Penals, Amand Calderó. Asseguren que mentre no dimiteixin no hi haurà negociació. 

  • 12:38

    El Govern adverteix als sindicats de presons que "no poden entorpir la seguretat" als centres. 

     

    La portaveu de l'executiu català, Patrícia Plaja, reconeix que tot i el cessament de les protestes, encara no es pot parlar de "normalitat". Plaja recorda que per aquest dimecres hi ha previstes noves protestes. Ara bé, també adverteix que els treballadors dels centre penitenciaris han de "vetllar per la seguretat i no entorpir-la".

  • 12:27

    Negreira s'acull al dret de no declarar en la citació d'aquest dimarts

     

    L'exvicepresident del Comitè Tècnic Arbitral (CTA), José María Enríquez Negreira, s'acull al dret a no declarar en la citació d'aquest dimarts que l'investiga per suposats suborns del FC Barcelona per aconseguir favors arbitrals. La defensa de Negreira al·lega que té un principi d’Alzheimer, però uns forenses van dir que era apte per declarar. Justament aquest dilluns l’Audiència de Barcelona va obligar a acceptar la Federació Espanyola de Futbol en la causa com a acusació. Alhora s'investiga el president blaugrana Joan Laporta durant el primer mandat (2003-2010) i els membres de la seva junta directiva. També el fill de Negreira, Javier, els expresidents blaugranas Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu, els exdirectius del club Óscar Grau i Albert Soler i l'empresa de Negreira DASNIL 95 SL.

  • 12:22

    L'Observatori de la Qualitat de l'Aire a Tarragona detecta un increment de COV al voltant del polígon químic sud

     

    L'Observatori de la Qualitat de l'Aire al Camp de Tarragona ha detectat un increment de Compostos Orgànics Volàtils (COV) al voltant del polígon químic sud durant el 2023. Aquesta és també la zona on s'han registrat nivells més alts d'aquests components després de comparar els 22 punts del territori des d'on s'han agafat mostres. Enguany, per primera vegada s'han publicat les puntes captades de l'1,3 butadiens. Un 1% dels 17.000 registres captats va superar el valor de referència de 20 µg/m³. Aquest límit no està fixat per normativa sinó que l'ha escollit la mateixa indústria.

  • 12:14

    Entitats socials reclamen posar fi al bloqueig a les presons per no afectar els drets dels reclusos

     

    La Taula del Tercer Sector, Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS) i la part social de la Taula de Participació social del Departament de Justícia han reclamat posar fi als bloquejos a les presons catalanes per no afectar els drets dels reclusos. En un comunicat, han recordat que els presos han de ser tractats "amb el respecte i el valor que els són intrínsecs com a éssers humans". En aquest sentit, han instat les autoritats a assegurar que, com marca la llei, les restriccions als interns siguin "les estrictament necessàries" i es tingui en compte el principi de proporcionalitat. Han expressat el seu condol per la mort de la cuinera a Mas d'Enric però han puntualitzat que aquest fet no reflecteix la realitat del gran volum de presos.

  • 12:02

    Obren expedient a un professor de Badalona per presumptament assetjar sexualment tres alumnes a través d'Internet

     

    El Departament d'Educació ha obert un expedient a un professor de l'institut Eugeni d'Ors de Badalona per un presumpte cas d'assetjament sexual a tres alumnes a través d'Instagram. Es tractaria d'un docent de l'aula d'acollida, acusat d'enviar missatges constants a les tres estudiants de secundària. Segons el rotatiu, un jutjat de Badalona té una investigació oberta. Fonts de la conselleria han indicat que el docent està apartat de la docència i de baixa. La inspecció està en contacte amb el centre per conèixer i fer seguiment del cas. S'ha posat a disposició de l'institut la Unitat de Suport a l'Alumnat en situació de Violència (USAV) per tal d'oferir suport psicològic a les alumnes.

  • 11:52

    Treballadors penitenciaris demanen a Aragonès que destitueixi Ubasart i Calderó

     

    Els treballadors penitenciaris insisteixen a demanar la dimissió de la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, i el secretari de Mesures Penals, Amand Calderó, i reclamen al president Pere Aragonès que els destitueixi si no deixen el càrrec. "No volem mans tacades de sang". "El resultat de les polítiques d'aquesta administració han portat a un assassinat", ha afirmat la Sandra, jurista i criminòloga al CP Lledoners. Els treballadors, al marge dels sindicats, han reclamat més personal i eines així com ser reconeguts com a agents de l'autoritat.

  • 11:45

    L'acusació d'Alves demana mantenir el futbolista a presó i la defensa sol·licita la seva llibertat. 

     

     

     

    L'advocada de la víctima de violació d'Alves ha demanat davant el tribunal mantenir al futbolista a presó preventiva. L’advocada de l’acusació particular, Ester García, creu que ara hi ha més risc de fuga que abans del judici, perquè ja hi ha una sentència condemnatòria.

    Per contra, la defensa del jugador sol·licita la llibertat provisional amb mesures cautelars: "Alves ha manifestat que no fugirà de la justícia, que continua creient en ella i que esperarà que es resolgui el procediment". 

  • 11:30

    Els funcionaris de presons tornen a plantar a la consellera de Justícia

     

    Els funcionaris de les presons han tornat a plantar avui al govern en la nova reunió a què han estat convocats per a intentar posar fi a les seves protestes. Es tracta de la tercera vegada que els sindicats declinen seure a la mateixa taula amb el departament de Justícia. Exigeixen dimissions immediates. El govern, però, descarta cap cessament. 

  • 11:34

    Caixabank destaca la "notable resiliència" de l'economia catalana en "un context complicat"

     

    CaixaBank Research pronostica en un informe que l'economia de Catalunya creixerà un 2% aquest any, per darrera de les Illes Balears (+2,7%), les Illes Canàries (+2,5%) i la de Madrid (+2,2%).  Segons apunta el servei d'estudis de l'entitat, la contenció de la inflació, les pujades de salaris i la creació de llocs de treball donaran suport al consum i a una millora de l'activitat industrial, en especial de l'automoció. A més, destaca que l'economia catalana mostra una "notable resiliència en un context complicat". 

  • 11:26

    ERC reitera l'ús "partidista" del comitè de Peticions

     

    L'eurodiputada d'ERC, Diana Riba, ha criticat novament l'ús "partidista" per part de la dreta i l'extrema dreta del comitè de Peticions del Parlament Europeu, que aquest dimarts ha votat l'informe sobre el model d'immersió lingüística i que demana un tracte "equivalent" entre el català i el castellà. Per Riba, la petició i la missió a Catalunya per avaluar el model d'escola "mai haurien d'haver començat" i ha lamentat que s'hagi fet un "mal ús" del comitè de l'Eurocambra. "S'han fet servir recursos públics, que han estat molts, quan en realitat l'informe no té cap mena d'efectivitat", ha indicat.

  • 11:25

    El govern espanyol culpa el PP del bloqueig del català a la UE

     

    El govern espanyol ha responsabilitzat el PP del bloqueig en l'oficialitat del català, l'eusquera i el gallec a la UE. Fernando Sampedro ha dit que el fet que el PP rebutgi donar suport a aquesta iniciativa fa que països governats per populars no li donin suport. Davant "resistències polítiques" d'alguns socis, el secretari d'estat per a la UE ha defensat que l'executiu espanyol no abandonarà la petició d'oficialitat i ha dit que reivindicarà davant els socis europeus que "respon a la identitat nacional d'Espanya".

  • 11:19

    Collboni diu no haver-hi motius per no aprovar pressupostos

     

    L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, assegura que "no hi ha arguments de fons" als pressupostos ni motius polítics perquè els comuns no hi donin suport divendres vinent. En declaracions a SER Catalunya, ha insistit que el seu compromís és que els comptes siguin aprovats aquesta primavera. "Aquest mateix divendres si pot ser", ha afirmat. Ha tornat a fer una crida de "generositat i visió àmplia" als comuns i ha reiterat que primer s'han d'aprovar pressupostos per després poder parlar de la fórmula de govern.

  • 11:15

    L'augment del mercat de lloguer il·legal i la reducció de l'oferta, principals temors davant l'índex de lloguer

     

    Encara que un 67% dels catalans considera que l'índex de referència dels preus del lloguer pot ser útil, un 31% opina que les principals conseqüències d'aquesta mesura seran l'estimulació del mercat de lloguer il·legal i la reducció del mercat de l'habitatge de lloguer (30%). Aquesta és una de les principals conclusions de l'informe fet pel Grup Mutua de Propietarios entre un grup exponencial de 330 catalans i catalanes.

  • 11:08

    Desconvocada la vaga de la plantilla de Danone a Parets després d'arribar a un preacord amb la direcció

     

    La plantilla de Danone a Parets del Vallès ha desconvocat la vaga que va iniciar dissabte passat davant l'anunci de tancament de la planta. Sindicats i direcció han acordat un paquet de mesures que contemplen totes les peticions dels treballadors, entre els quals figuren prejubilacions a 33 empleats a partir de 55 anys, així com indemnitzacions per acomiadament i el trasllat de 37 persones a la planta d'Aldaia (País Valencià). Aquests dimarts s'informa a la totalitat de la plantilla i dimecres se sotmetrà el preacord a votació.

  • 11:05

    Els Mossos recuperen el menor que es van endur a punta de pistola d'un CRAE de Lleida i detenen els pares

     

    Els Mossos d'Esquadra recuperen el menor que es van endur a punta de pistola d'un CRAE de Lleida el gener passat. La policia ha detingut el pare del menor a Alcarràs (Segrià) i la mare a Maçanet de la Selva (la Selva). Tots dos estan acusats d'un delicte de sostracció de menors i en el cas de l'home també d'un delicte d'amenaces amb arma de foc. En el mateix operatiu, els Mossos han pogut localitzar un altre menor tutelat que s'hauria escapat d'un altre centre.

  • 11:00

    Normalitat a les presons catalanes en un matí sense bloquejos per part dels funcionaris

     

    Les presons catalanes funcionen aquest dimarts amb normalitat, segons han confirmat fonts del Departament de Justícia. Els funcionaris de presons no han repetit aquest dimarts les protestes que sí que van protagonitzar divendres, dissabte i dilluns i que van consistir en el bloqueig en els accessos per impedir els canvis de torn. Les protestes van començar divendres en rebuig a la mort dimecres passat d'una cuinera a mans d'un intern a la presó de Mas d'Enric, a Tarragona. La protesta es va repetir dissabte a Quatre Camins i Joves i Wad-ras. Aquest dilluns les protestes van ser generalitzades a totes les presons catalanes. Els treballadors estan preparant una manifestació a la plaça Sant Jaume de Barcelona per aquest dimecres.

  • 10:48

    El Jutjat d'Instrucció número 1 de Barcelona ha citat a declarar avui com a investigat a l'exvicepresident del Comitè Tècnic d'Àrbitres, José María Enríquez Negreira.

     

    La causa, que es va iniciar fa poc més d'un any, investiga els suposats pagaments de 7,6 milions d'euros que hauria rebut del Barça entre 2001 i 2008 presumptament a canvi de decisions arbitrals beneficioses per al club..
     

  • 10:35

    La llei d'amnistia comença avui el seu camí al Senat.

     

    La Mesa de la cambra alta, previsiblement, admetrà a tràmit la norma. A partir d'aquí, el PP, amb la majoria al Senat, la retindrà el màxim possible per a la seva ratificació definitiva. Sobre la taula tindran l'informe dels lletrats, que consideren que la llei es inconstitucional, però admeten que no es pot bloquejar la seva tramitació. 
     

  • 10:20

    Ja es pot sol·licitar el vot per correu per a les eleccions del 12-M. 


    A partir d'avui dimarts i fins al dia 2 de maig es pot sol·licitar el vot per correu per a les eleccions catalanes del 12 de maig, després que avui el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) hagi publicat el decret de convocatòria.

    Per obtenir el certificat per poder votar per correu es pot fer telemàticament a través de la pàgina web de correus o presencialment des de qualsevol oficina de l'estat espanyol. En cas d'optar per la via telemàtica, s'haurà d'acreditar la identitat a través d'autentificació i firma electrònica. I en el cas de la sol·licitud presencial es pot demanar cita per evitar cues.

     
  • 10:00

    La síndica de greuges de Catalunya, Esther Giménez-Salinas, no veu amb bons ulls que els treballadors de presons siguin agents de l'autoritat. 

     

     
  • 9:38

    La Generalitat presenta la proposta de finançament singular.

     

     

    La consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, ha entregat aquest dimarts al matí al president de la Generalitat, Pere Aragonès, la proposta de finançament singular. Es tracta d'un projecte de pacte fiscal per acabar amb el dèficit històric de l'Estat amb Catalunya que el cap del Govern va encarregar a Mas a finals de novembre.

    Aragonès exposarà la proposta demà al matí en una conferència a Madrid organitzada per Europa Press.

  • 9:30

    Un comitè del Parlament Europeu dona llum verda a l'informe que veu "disfuncions" en la immersió lingüística a Catalunya. 

     

     

    El comitè de Peticions del Parlament Europeu aprova l'informe que posa en dubte el model d'immersió lingüística a Catalunya. El document és el resultat de la missió que van fer diversos eurodiputats  a Catalunya el desembre passat. En el text s'expressa la  “preocupació” per les "serioses disfuncions" que genera el model d'escola català pels alumnes que tenen el castellà com a llengua materna i demanen un tracte "equivalent" del català i el castellà.

  • 9:20

    Lluïsa Moret demana mesures als centres penitenciaris: "No demanem dimissions".

     

     

    La presidenta la Diputació de Barcelona i viceprimera secretària del PSC, Lluïsa Moret, demana mesures que donin respostes a les necessitats dels centres penitenciaris: "Nosaltres no demanem dimissions". 

    En una entrevista al Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4, Moret descarta que una presidència del candidat socialista, Salvador Illa, propiciï el referèndum a Catalunya, com ha dit el president del PP, Alberto Núñez Feijóo: "No defensarem mai cap instrument que divideixi. I el seu objectiu és dividir". 

     

     
  • 9:10

    Arriben els advocats a l'audiència de Barcelona. 

     

     

    L'Audiència de Barcelona decidirà aquest matí si Dani Alves surt de presó. Una mesura que la defensa de l'exfutbolista va demanar mentre no hi ha sentència ferma sobre la seva condemna. Ho decidirà el mateix tribunal que el va condemnar a quatre anys i mig de presó per agressió sexual a una jove en una discoteca de Barcelona.

  • 8:42

    El DOGC publica el decret de convocatòria de les eleccions i el Parlament queda dissolt.

     

     

    El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ja ha publicat el decret de convocatòria de les eleccions del 12 de mig firmat pel president de la Generalitat, Pere Aragonès.

    A partir d'aquest dimarts comença el compte enrere cap a la cita electoral, la constitució del Parlament i, finalment, l'elecció de la persona que ocuparà la presidència de la Generalitat.

  • 8:25

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimarts 19 de març d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.

  • 8:20

    El Govern anuncia que la C-16 entre Manresa i Terrassa serà gratuït. 

     

     

    La C-16 entre Manresa i Terrassa serà gratuïta de dilluns a divendres per a tots els vehicles a partir de la tardor. Per beneficiar-se d'aquesta mesura caldrà fer l'anada i la tornada en 24 hores i serà imprescindible un registre previ. Així ho ha anunciat la consellera de territori, Ester Capella, que apunta a més que l'objectiu del govern és implantar el sistema vinyeta a tota la xarxa, seguint, diu, els criteris de qui més contamina, més paga.

     
  • 8:15

    L'Audiència de Barcelona decideix avui si Alves surt de presó.

     

     

    L'Audiència de Barcelona decidirà aquest matí si Dani Alves surt de presó. Una mesura que la defensa de l'exfutbolista va demanar mentre no hi ha sentència ferma sobre la seva condemna. Ho decidirà el mateix tribunal que el va condemnar a quatre anys i mig de presó per agressió sexual a una jove en una discoteca de Barcelona. Compareixeran la fiscalia i les defenses d'ambdues parts, mentre l'esportista ho hauria de fer per videoconferència des de Brians 2, tot i que les protestes dels funcionaris de presons han provocat la suspensió d'aquest tipus d'activitats els últims dies. 

  • 8:10

    La llei d'amnistia arriba al Senat.

     

     

    La llei d'amnistia arriba avui al Senat, on, recordem, el PP hi té majoria absoluta. La mesa l'ha de qualificar i admetre-la a tràmit, segons els recomanen els lletrats. L'informe dels serveis jurídics del senat consideren .  la llei inconstitucional però assegura literalment que s'ha d'admetre "per imperatiu legal". Ara bé, es farà pel tràmit ordinari i podria quedar bloquejada al Senat fins a dos mesos i fins i tot rebutjar-la. Malgrat això, un cop al Congrés, rebrà l'aprovació definitiva. 
     

     
  • 8:05

    La Generalitat presentarà avui la proposta de finançament singular mentre que ERC reivindica a Aragonès.

     

     

    La consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas, ha defensat que Catalunya necessita un nou finançament. Avui, al consell executiu presentarà la proposta de finançament singular que vol negociar amb l'Estat. La Generalitat vol recaptar tots els impostos que es paguen a Catalunya i posar fi al dèficit fiscal. La consellera assegura que això suposaria un gir de 180 graus al finançament català i que l'executiu farà "tot el possible" per "minimitzar" l'impacte de la pròrroga pressupostària. Tot quan la portaveu d'Esquerra, Raquel Sans ha fet valdre l'acció del govern d'Aragonès i el situa com el rival a batre.
     

     
  • 8:00

    Bon dia! Segueix aquí l'actualitat d'aquest dimarts 19 de març de 2024. 

     


    Consulta aquí les notícies més destacades d’ahir.