Enlaces accesibilidad

El 8M tenyeix de lila els carrers: horari i recorregut de les manifestacions a Barcelona

Por
Manifestacióa Barcelona pel Dia Internacional de la Dona (2020)
Manifestacióa Barcelona pel Dia Internacional de la Dona (2020) | RTVE

Com cada any, el 8 de març milers de persones fan escoltar les reivindicacions feministes i tenyeixen de lila els carrers de diferents ciutats. A Barcelona, l'Assemblea 8M i el Sindicat d'Estudiants han convocat les dues manifestacions centrals per aquest 2024.

I és que el 8M, el Dia Internacional de les Dones, tracta de donar visibilitat al paper de les dones en la societat. Les associacions també reivindiquen els drets del col·lectiu LGTBI. Amb motiu d'això, hi ha convocada una vaga general feminista als llocs de treball i també a les aules.

Vaga i manifestació estudiantil

"Ens continuen matant i violant. Prou negar la violència masclista!". És el crit que fa el Sindicat d'Estudiants per cridar els i les estudiants a sumar-se a la vaga estudiantil feminista del 8M. Una aturada que enguany també ve motivada pel "genocidi sionista" a Gaza, a què el sindicat demana un "alto".  

Cartell Sindicat

Cartell Sindicat

Com cada any, el sindicat ha convocat una manifestació a les 12 h a la plaça Universitat de Barcelona, i a la mateixa hora a la plaça Imperial Tàrraco de Tarragona. El Sindicat d'Estudiants denuncia l'augment de la violència masclista i de les violacions, i les "denúncies arxivades judicialment", entre d'altres.

Manifestació de l'Assemblea 8M

L'Assemblea 8M fa una crida a dones, lesbianes i trans per posar-se "dempeus contra les precarietats, les fronteres i els genocidis". Per això, ha convocat una manifestació a les 18 h a Jardinets de Gràcia de Barcelona, una marxa que recorrerà diferents carrers fins a Arc de Triomf, on es llegirà el parlament.

Distribució dels blocs de la manifestació feminista convocada per l'Assemblea 8M

Distribució dels blocs de la manifestació feminista convocada per l'Assemblea 8M

La CGT se suma a l’Assemblea 8M i el Sindicat d'Estudiants i també convoca una vaga pel 8M. El sindicat fa una crida a “sacsejar el patriarcat i el capital”, amb una vaga laboral, de cures, de consum i d'estudiants.

Manifestacions arreu de Catalunya

A Girona, hi ha convocades dues manifestacions simultànies amb motiu del Dia Internacional de la Dona Treballadora. La primera, convocada per la Plataforma Feminista gironina sortirà de la plaça Independència a les 18:00 en un recorregut circular que passarà pel Pont de Sant Agustí, la rambla de la Llibertat i el carrer Santa Clara. A la mateixa hora també hi ha convocada una altra marxa a la Plaça 1 d'Octubre.

A Lleida hi ha convocat un acte institucional a la plaça 8 de març a les 13 hores. A les 18:30 sortirà la marxa unitària organitzada per la Marea Lila Lleida des de la plaça Ricard Vinyes. Recorrerà la rambla Aragó, blondel i a la plaça Sant Joan es llegirà un manifest.

A les Terres de l'Ebre, com ja és tradicional també hi haurà un fort seguiment dels actes amb motiu del 8M. El més destacat serà la manifestació que sortirà a les 19h de la plaça Barcelona de Tortosa convocada per l'Assemblea de la Vaga Feminista.

Manifestació alternativa

Aquest 8 de març, Feministes de Catalunya ha programat una manifestació separada de la tradicional mobilització a Barcelona. La convocatòria és a la mateixa hora, a les 18:00 h, però surt des de la plaça Sant Jaume. Reivindiquen "el dret de les dones i les nenes a una vida sense cap tipus de violència ni explotació disfressada de Iliure elecció, ni xantatge emocional per fer-nos acceptar homes als nostres espais".

Cartell de la convocatòria de la manifestació de 8M per Feministes de Catalunya

Cartell de la convocatòria de la manifestació de 8M per Feministes de Catalunya

Serveis mínims

La convocatòria de vaga està prevista des de la mitjanit de dijous a divendres fins a les 00:00 h. Afecta totes les treballadores i treballadors de tots els àmbits sectorials. Des del Departament d'Empresa, s'han fixat uns serveis mínims del 85% al transport públic, que es podran distribuir de forma irregular al llarg de la jornada.

Als centres docents públics i privats no universitaris i llars d'infants, ha d'haver-hi una persona de l'equip directiu per centre de treball. A l'ensenyament infantil i primària, s'ha de garantir dos docents per cada quatre classes, i a l'ensenyament secundari, un docent per cada tres classes. En l'educació especial, llars d'infants i servei de menjador, hi haurà un 50% de la plantilla.

Hi haurà normal funcionament als serveis d'urgències i a les unitats especials. A més, s'han de garantir els tractaments de radioteràpia i quimioteràpia i l'activitat quirúrgica inajornable. El servei de neteja mantindrà l'activitat normal en les àrees d'alt risc.