Enlaces accesibilidad

Andorra la Vella no es tradueix Andorra la Vieja

  • Andorra la Vella és el nom de la capital del Principat d’Andorra, un petit país situat als Pirineus entre Espanya i França
  • El mot “vella” prové del llatí “villa”, que significa “casa de camp” o “població rural”

Per
Andorra la Vella no es tradueix Andorra la Vieja
Andorra la Vella no té una traducció literal al castellà

Andorra la Vella és el nom de la capital del Principat d’Andorra, un petit país situat als Pirineus entre Espanya i França. I per què li diuen “Andorra la Vella” a la capital? Doncs per un motiu ben senzill. Es fa servir per distingir la capital del Principat. Etimològicament parlant, el nom vol dir “la Vil·la d’Andorra”. El mot “vella” prové del llatí “villa”, que significa “casa de camp” o “població rural”. No té res a veure amb el significat actual de “vella” en català, que és “antiga” o “envellida”.

“Andorra la Vella” no és “Andorra la Vieja”

Aquesta confusió ha fet que en castellà, sovint, es tradueixi el nom com a “Andorra la Vieja”, que sí que significa “Andorra l’Antiga”. Però aquesta traducció és errònia, ja que no respecta l’origen etimològic del nom i li’n dona un totalment diferent i llunyà al real. No és recomanable traduir els topònims o noms propis de forma literal

Segons la llegenda, Andorra la Vella va ser fundada l’any 805 després de Crist pel rei carolingi Carlemany, que va concedir la independència al poble andorrà com a agraïment per la seva ajuda contra els musulmans. Aquesta història, però, no té cap fonament documental, i es creu que és una invenció posterior per reforçar els llaços entre Andorra i França. El que sí que és cert és que Andorra la Vella és una de les capitals més antigues d’Europa, ja que es té constància de la seva existència des de l’any 839, quan apareix esmentada en l’acta de consagració de la catedral de la Seu d’Urgell.

Per descobrir i aprendre més curiositats sobre la història i cultura de països on es parla el català, recupera el programa ‘Deú n’hi do’ amb la Shalana a RTVE Play Catalunya.