Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Pere Aragonès: "El Hard Rock no sé si s'acabarà fent o no"

Per
Cafè d'idees - Pere Aragonès: "El Hard Rock no sé si s'acabarà fent o no"

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, admet que el Hard Rock no és un projecte que li generi "entusiasme" i que ha de prendre decisions condicionades: per això, insisteix que la construcció del Hard Rock no és una decisió del Govern: "Depèn dels inversors privats. La decisió política ja es va prendre el 2014 al Parlament", com ha recordat, amb el suport de CiU, PSC i PPC: "Les majories polítiques continuen existint". Aragonès explica que els promotors del projecte continuen mostrant interès i han anat adquirint drets en aquests deu anys que fa que es van iniciar els tràmits. En cas d'aturar el projecte, la Generalitat hauria de fer front a reclamacions econòmiques pels drets adquirits dels privats.

El cap de l'executiu recorda que hi ha una sentència del TSJC per refer el Pla Director de Hard Rock i que el Govern ha de complir. En cas d'aturar el projecte, la Generalitat hauria de fer front a reclamacions econòmiques pels drets adquirits dels privats i, per tant, "no es pot revertir arbitràriament": "Ens hauríem d'enfrontar a unes reclamacions. El promotor té unes expectatives i tenen uns drets. Estaríem parlant de repercussions importants", ha admès. Tot i no donar xifres, admet que el Govern l'ha calculat per fer un "mapa de riscos".

Aragonès argumenta que el 2024 no s'hi posarà "ni una sola pedra" al projecte de Hard Rock i defensa que el pressupost que es votarà d'aquí a quinze dies no contempla res per al Hard Rock. "No conté ni un euro relatiu a aquest projecte i sí a Salut, a l'àmbit educatiu, per la sequera, la Recerca científica, la Indústria i llengua i cultura catalanes", ha defensat en una entrevista amb Gemma Nierga al Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4.

El Hard Rock encalla la negociació dels Pressuposots | Laura Herrero

Més possibilitats d'acord amb els comuns

D'altra banda, el president de la Generalitat explica que el Govern té converses obertes amb Junts per Catalunya i En Comú Podem pels pressupostos, i que també n'han parlat amb la CUP. Aragonès creu que amb qui tenen més possibilitats d'arribar a un acord és amb els comuns, però necessiten trobar un punt d'entesa amb el projecte de Hard Rock: "Continuarem insistint amb tots els grups. Fins a l'últim minut".

Aragonès retreu als comuns que hi donessin suport l'any passat i aquest posin en perill l'increment dels comptes: "Els comuns tenen una posició. Fan referència a uns acords de l'any passat i aquest no hi ha cap euro, cap acord. Hi ha un increment de recursos que es pot perdre".

Sobre les aliances al Parlament, sí que descarta un Govern d'ERC amb els socialistes catalans, però deixa la porta oberta al retorn de Junts a l'executiu: "Amb el PSC tenim uns models molt diferents". Passi el que passi en els pròxims mesos, assegura que ell serà el candidat d'ERC a les eleccions catalanes i que aspira a revalidar un executiu republicà: "Tinc tota la confiança d'Oriol Junqueras. El candidat seré jo, les decisions les prendrem nosaltres i no condicionades per la repressió". El president també afegeix que el líder del partit és un actiu per als republicans: "En el futur, escriurà pàgines de la història d'aquest país com a protagonista".

Descarta el transvasament de l'Ebre i talls de subministrament

Enmig de la situació de sequera, el president de la Generalitat descarta transvasar aigua de l'Ebre cap a l'àrea de Barcelona: argumenta que el maig hi va haver restriccions al Delta de l'Ebre. "No té gaire sentit fiar l'aigua a Barcelona a una conca que també pateix restriccions", ha dit. Defensa que la garantia contra la sequera vindrà a mitjà i llarg termini de la reutilització, les dessaladores o més eficiència de la xarxa de distribució d'aigua: "Avui més de la meitat de l'aigua ve d'aigua regenerada i del mar".

Amb relació a les propostes del sector hoteler que volen dessalar l'aigua privadament, Aragonès ho veu bé perquè és aigua que no és de la xarxa: "Estem obligats a estudiar-ho per protegir l'aigua de la xarxa. El sector de l'hostaleria representa 480.000 llocs de treball". D'altra banda, el president assegura que l'aigua de boca no es tallarà, ja que es continuarà produint aigua de dessaladores i de regeneració: "Farem tot el que estigui a l'abast, però talls d'aigua no n'hi haurà".

El cap de l'executiu també ha censurat la concentració de pagesos davant la casa del conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, a qui ha mostrat el suport i n'ha reivindicat la feina: "S'ha reunit a la taula agrària amb Unió de Pagesos i la JARC. Hem pactat tota la política agrària amb ells. També amb Revolta pagesa". Aragonès recorda que s'han compromès a no fer tràmits nous, revisar les restriccions de la sequera i flexibilitzar el calendari d'ajudes i pagaments. Afegeix que hi ha qüestions que no depenen de la Generalitat com ara la importació de productes de tercers o la llei de la cadena alimentària: "Ja m'agradaria que depengués de la Generalitat. Vaig fer propostes per reformar-la".

Amnistia: "No podem posar-nos la toga de jutges"

Amb relació a la llei de l'amnistia, insisteix que hi ha un acord polític entre les forces que van fer possible la investidura de Pedro Sánchez: "Tots estem d'acord amb el perquè ha de servir. L'acord polític hi és el tècnic ha de poder-hi ser". Per això, no entendria que Junts no hi acabés votant a favor: "El que no podem fer és posar-nos la toga de jutges", ha etzibat. Aragonès alerta que la llei ha de superar els tribunals europeus i defensa la intervenció en el text: "La llei és robusta? Sí, acaba amb la repressió? Sí. Serem capaços d'impedir que hi hagi cap recurs que ho retardi? És més complicat". Si l'aprovació depengués d'una reunió amb Carles Puigdemont, "ja fa temps que s'hauria aprovat", ha afegit.

El president Aragonès també confirma que la taula de negociació es reunirà abans de Setmana Santa. "Una taula de negociació buida no em serveix. L'objectiu és avançar, no fer-me una foto", ha advertit.