Enlaces accesibilidad
L'entrevista

David Cid: "ERC s'ha d'atrevir a dir 'no' al PSC amb el Hard Rock"

Per
Cafè d'idees - David Cid: "ERC s'ha d'atrevir a dir 'no' al PSC amb el Hard Rock"

El portaveu del Grup Parlamentari d'En Comú PodemDavid Cid, insta al Govern d'ERC a atrevir-se a dir 'no' al PSC pel que fa a les condicions per aprovar pressupostos, mencionant el Hard Rock: "El cap de l'oposició es pensa que és el president de la Generalitat i el president de la Generalitat no exerceix les seves funcions", ha reblat. I es mostra taxatiu advertint que es tracta d'una "decisió eminentment política, no és tècnico-administrativa com ens volen fer veure".

En una entrevista amb Gemma Nierga al Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4, h, sosté que és una decisió que han de prendre el president Pere Aragonès i la consellera de Territori, Ester Capella. Els comuns insisteixen que l'aprovació dels pressupostos del 2024 depenen de la decisió d’ERC: "Ells saben que a la Catalunya que ve el Hard Rock no hi cap. Està a la seva teulada", ha dit, aclarint que "per començar a negociar s'ha de descartar el Hard Rock". "Els 33 diputats del PSC valen igual que els nostres 8 diputats per aprovar els comptes", ha afegit.

En aquest sentit, Cid assegura que ha de ser una comissió del Parlament la que doni llum verda al projecte. El membre dels comuns acusa el viceconseller Sergi Sabrià de no explicar tota la veritat quan va visitar fa uns dies al Cafè d'Idees: "Quin és el model de Catalunya l'ha de decidir el president, sinó, per què volen governar? Si és una decisió administrativa, per què volem un Govern? És una decisió eminentment política", ha insistit.

El Hard Rock encalla la negociació dels Pressuposots | Laura Herrero

El portaveu dels comuns també ha criticat que el projecte del Hard Rock no té sentit en l'actual context de sequera: "Són 8 milions de litres d'aigua al dia, és el mateix volum d'aigua que una ciutat de 30.000 habitants". En aquest sentit, ha lamentat que "em costa molt d'entendre que Pere Aragonès vulgui deixar un llegat amb el casino més gran d'Europa al mig del camp de Tarragona". I critica que el Govern de la Generalitat traslladi les responsabilitats als altres: "El senyor Aragonès és el perfecte president de la sequera: no es mulla", ha dit sobre el líder d'un Govern que "no se'n surt" i on "hi ha la sensació de final d'etapa".

Creu que ERC veta als comuns a Barcelona

D'altra banda, Cid creu que ERC és qui veta l'entrada dels comuns a l'Ajuntament de Barcelona: acusa la regidora d'ERC, Elisenda Alemany, i assenyala que tot plegat respon a "càlculs electorals". "Hi ha la por que els comuns tornin a liderar el govern de la ciutat", ha dit. "Hem passat de les majories del 52% a voler fer de comparsa del PSC", ha afegit. Diu que li ha donat una darrera oportunitat a l'alcalde Jaume Collboni, tot i que "no té model" i "va fent cops de volant": "Ara sembla que només vol pactar amb ERC. Si no estem al govern, el govern es dilueix".

El portaveu dels comuns també ha lamentat que ERC vinculi els pressupostos catalans als de l'Estat o als municipals. Creu que el president del govern espanyol i líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha ordenat a Illa donar suport als pressupostos de la Generalitat. "ERC ens coneix i sap que som gent de paraula. Quan diem una cosa ho mantenim fins al final. Albiach li ha traslladat des de fa mesos a Aragonès que s'han de posar límits al PSC", ha insistit Cid, assegurant que el seu partir prendrà la decisió des de Catalunya.

"Ábalos ha de dimitir avui mateix"

En clau estatal, demana a l'exministre i diputat del PSOE José Luis Ábalos que dimiteixi "avui mateix" pel cas Koldo de les mascaretes durant la pandèmia. Si no ho fa, espera que el partit el faci plegar: "Treballava amb Ábalos. Hi ha responsabilitats polítiques. Si el PSOE vol demostrar que actua diferent que el PP, hauria de dimitir. Si fos jo sortiria amb globus". Considera que "no és creïble" que Ábalos, com a ministre de Transports, no tingués "alertes" del que estava passant.

Amb relació a la llei d'amnistia, Cid acusa els jutges de tenir una estratègia per "confondre la realitat" vinculant l'independentisme amb el terrorisme: "Vam patir l'atemptat d'Hipercor. Que algú pugui dir que el que passar va ser terrorisme és un disbarat". Cid demana "no donar ales a aquesta gent" i aprovar la llei d'amnistia.