Enlaces accesibilidad

Com s'ha de dir "tenir sexe" en català?

  • Que quedi clara una cosa des del principi: no hem de ‘fer sexe’ ni ‘tenir sexe
  • En català hi ha més d'onze paraules per dir “to have sex”

Per
Com s’ha de dir “tenir sexe” en català?
La Shalana explica com dir "tenir sexe" en català

Quan els catalans parlen de l’acte tenen el mal vici de dir que “tenen sexe o en fan”. Que quedi clara una cosa des del principi: no hem de ‘fer sexe’ ni ‘tenir sexe’. De sexe en tenim de naixement. No és que tinguem un rampell ultrapurità, és que són traduccions googleres de ‘to have sex”.

Maneres de dir tenir sexe en català

Practicar sexe es pot dir, tot i que sigui més formal que fer-ho, sucar, cardar, pitjar, boixar, muntar, xinar, folgar, follar, cardar, catxar, rostollar… Col·loquialment, cadascú pot optar pel mot que trobi més natural, segons la variant dialectal.

Els verbs més habituals són cardar i follar… Per a alguns parlants, cardar resulta massa exòtic i dialectal, mentre que per a altres follar és un castellanisme massa estès i té uns matisos un pèl violents. Cardar significa pentinar la llana amb l’instrument anomenat «carda»; follar, en canvi, vol dir prémer, aixafar, trepitjant, sobretot els raïms. Ja ho deia Pompeu Fabra o Pau Riba en una cançó: «Si avui fem verema, demà follarem».

Follar s’està menjant la variació dialectal, però també surt al diccionari normatiu per dir ‘fer l’acte sexual’. Si folleu, en principi no us trepitjaran com un raïm. Bé, potser els més puristes de la llengua sí que s’agafaran al sentit originari i us trinxaran… També hi ha opció pels més romàntics. Aquells que no volen sonar "violents", poc formals ni passar-se d'exòtics. Els més romàntics, poden optar per fer l’amor, mentre no digueu fer sexe o tenir sexe, tot anirà bé (o això has de creure).

Si vols aprendre més vocabulari en català i aprendre a parlar correctament, recupera el programa ‘Déu n’hi do’ amb la Shalana a RTVE Play Catalunya