Enlaces accesibilidad

Els tipus d'interès castiguen el mercat immobiliari el 2023

  • Catalunya tanca l'any amb una caiguda del 10,7% d'habitatges venuts i del 19,2% d'hipoteques
  • El sector insisteix en la fortalesa del sector i destaca que les xifres continuen sent millors que abans de la pandèmia

Por
Fort retrocés de les compravendes a Catalunya després de dos anys a l'alça
Fort retrocés de les compravendes a Catalunya després de dos anys a l'alça

Es confirma l'esperat retrocés del mercat immobiliari, després de dos anys de creixements a doble dígit. El 2023 es va tancar amb una evident davallada tan pel que fa a les compravendes (10,7%), com sobretot de la concessió d'hipoteques (19,2%). Darrere hi ha la pressió dels tipus d'interès que situen el cost de les hipoteques en el 3,3% de mitjana, quan el gener de 2022 estaven pràcticament a la meitat.

Les dades del sector a Catalunya són una mica més severes al conjunt de l'Estat, on les compravendes van caure un 9,7% i les hipoteques van retrocedir un 17,8%. Les xifres publicades per l'INE assenyalen precisament l'agreujament de la situació en els darrers mesos de l'any. Només les hipoteques van caure un 24% al desembre respecte al mes anterior i les compravendes (5.736) ho van fer un 17%.

El retrocés de 2023 acaba amb un cicle de dos anys a l'alça. Les hipoteques havien crescut un 11% el 2022 i un 23,8% el 2021, després de la caiguda del 6,5% durant l'any de la pandèmia. Encara més evident és el contrast pel que fa a les compravendes, que s'havien situat en el 34,8% el 2021 i en el 14,8% el 2022.

El sector manté l'optimisme

Davant d'aquesta evident davallada el sector manté el seu habitual optimisme. D'entrada, assenyalen que les 91.630 operacions de 2023 a Catalunya continuen estant molt per sobre de les registrades abans de la pandèmia. De fet, suposen la segona millor xifra des de 2008, només superada pel 2022.

Des de la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona, el seu gerent, Oscar Gorgues, recorda a Ràdio 4 que els dos darrers anys havien estat de rècord amb xifres que s'acostaven a les de la bombolla immobiliària. D'aquí que s'insisteixi en la "solidesa del sector", tot i aquest sotrac, tal com demostra que els preus continuïn sense caure.

Un altre input a tenir en compte que destaquen els analistes. "Si el nombre d'hipoteques signades ha caigut el doble percentualment que el d'operacions de compravenda és perquè el comprador s'endeuta menys en context de diner més car", segons el director d'estudis de Pisos.com, Ferran Font.

El 2023 posa punt final al nou boom immobiliari | CLIMENT SABATER

També el portaveu del portal Idealista, Francisco Iñareta, apunta que la caiguda sembla estar relacionada també a "la manca d'oferta d'habitatge en venda, que el 2023 ha estat un 8% per sota de 2022, i no tant per la desaparició de la demanda". L'altre input per l'esperança dins el sector són els preus, que han seguit creixent de forma notable, un 8% i esperen una estabilització a mesura que el BCE vagi relaxant els tipus d'interès.