Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Trias creu que seria un error que no s'aprovés la llei d'amnistia: "Hem de trobar un desllorigador"

Per
Cafè d'idees - Xavier Trias creu que seria un error que no s'aprovés la llei d'amnistia

El president del grup de Junts – Trias per Barcelona i exalcalde de la ciutat, Xavier Trias, confia que el partit de Carles Puigdemont votarà a favor de la llei d’amnistia, "amb variacions" que faran els socialistes: "Hem de trobar un desllorigador, tothom haurà de cedir. Seria insòlit que no s'aprovés". El regidor de Barcelona aposta per una norma que "abasti tothom" i està convençut que "tirarà endavant". I assegura que no es fa la llei perquè vagi bé a Puigdemont i perjudiqui la resta, defensant que es tracta d'una mostra de generositat: "No fem una llei per Puigdemont, sinó per tot un procés".

En una entrevista al Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4, ha lloat la figura de Puigdemont, avalant també el suport de Junts per Catalunya a la investidura de Pedro Sánchez. Creu que l'expresident català fa set mesos que marca unes línies molt clares: "Ha pres la decisió més important, un govern a nivell de l'Estat. Li agraeixo la valentia". Al seu temps, ha considerat que s'ha d'"agrair" l'esforç fet per part del PSOE i ha confiat que es faran les coses "suficientment bé" com perquè Junts hi pugui votar a favor.

Trias també ha afirmat que sí que veuria Puigdemont negociant amb el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, si es donés la situació: "Si un dia Feijóo guanya a nivell d'Espanya, haurà de canviar de plantejament. Què haurem de fer? No parlar-hi?". Ha lamentat, però, que el popular ha passat de ser "centrat" a semblar "que li han canviat un xip". Al Partit Popular li ha dit que ha d'entendre que segons quina posició amb Catalunya "és un error" i ha assegurat que en política "no val tot".

Trias, enganyat per Collboni

En clau municipal, ha acusat l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, d'"enganyar tothom" i d'"utilitzar" el consistori per altres interessos "que res tenen a veure amb Barcelona". Així, defensa el seu 'no' a la tramitació dels pressupostos de l'Ajuntament de Barcelona: "No volen res amb nosaltres. Això no és el canvi. A Collboni, jo li he ofert el canvi". I carrega contra el batlle i Salvador Illa perquè "volen dominar el país": "Collboni volia ser alcalde a costa del que fos: rebre el suport del PP enganyant-los".

Acusa el Partit Popular i al PSOE d'utilitzar la política municipal per vetar a Junts per Catalunya per poder-se passejar per Espanya dient que gràcies a ells Barcelona no està en mans independentistes: "Feijóo, però també els socialistes, ho utilitzen per guanyar altres eleccions". També retreu a Collboni que continuï governant amb els Comuns i ERC "com els últims anys" i explica que estava disposat a governar amb els socialistes per tenir un govern fort: "Sumem 21 regidors. Et garanteixo ajudar-te a un govern fort".

Trias confirma que deixarà l'Ajuntament

El regidor de Trias per Barcelona afirma que a partir d'aquest moment seran oposició: "No val la cosa poètica de dir, Trias no entres al govern, però ens hauríeu de votar al pressupost. Estàs a una altra galàxia". El president del Grup de Junts – Trias per Barcelona assegura que el PSC no vol que Junts per Catalunya tingui gens ni mica de poder. I reconeix com un error que Junts no estigui al govern de la Diputació de Barcelona: "Hem de col·laborar. No sempre és entrar al Govern. El que és difícil és explicar que vols un canvi i que vulguis fer-lo amb els que has governat fins ara".

Trias afirma que tothom sap que deixarà l'acta de regidor "quan això estigui solucionat, per a bé o per a mal" i assegura que estem a punt de veure-ho: "Quan decideixi que no vol res amb nosaltres. Jo me'n vaig. No hi ha discussió de cadires. El Trias se'n va". El regidor creu que Barcelona tindrà un govern feble i critica que el PSC, ERC o els Comuns tenen projectes diferents: "Sap què vol fer amb l'aeroport? A l'Àrea metropolitana o la gestió de serveis? No ho tenen clar, no opina el mateix Collboni que ERC o els Comuns".

El gen convergent

Trias lamenta les declaracions del conseller Carles Campuzano al Cafè d'Idees on considerava que Junts per Catalunya havia perdut el gen convergent: "Em sap greu que digui aquestes coses. A vegades has de donar un cop de puny sobre la taula malgrat que amb l'altra mà estiguis negociant". En aquest sentit, li demana que sigui prudent perquè ara "no és de ningú": "És a un Govern que no té les mateixes idees d'en Campuzano, que és un social-convergent". També reconeix que ell hagués deixat Convergència vigent i reclama a Junts per Catalunya tornar a ser el pal de paller que havia estat aquest partit, gràcies al lideratge de Jordi Pujol.

Trias s'ha referit també a la ILP sobre la independència que ha entrat al Parlament i ha justificat el vot favorable de Junts perquè la seva formació "mai" votarà en contra de la independència, el que no vol dir estar a favor de fer les coses com es van fer el 2017. Si la ILP s'arriba a votar al ple de la cambra catalana, el vot de Junts "dependrà del moment, les circumstàncies i com quedi escrit". D'altra banda, ha descartat personar-se a la causa de l'operació Catalunya perquè no hi confia gens en una justícia "polititzada".