Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Salvador Illa: "La voluntat és una amnistia que inclogui a tothom"

Per
Cafè d'idees - Salvador Illa: "La voluntat és una amnistia que inclogui a tothom"

Salvador Illa reclama que tothom estigui a l'altura per tirar endavant la llei d'amnistia: "Junts és necessari, no és l'únic necessari", ha recordat, ja que l'acord requereix altres forces. El primer secretari del PSC demana "no sacrificar una solvència jurídica per poder passar els filtres" del Tribunal Constitucional i del Tribunal de Justícia de la Unió Europea: "Sacrificar solvència és una mala solució". Illa demana aprovar la llei perquè permetrà "girar full" i obrir una nova etapa per centrar-se en la sequera, l'educació o les energies renovables. No només creu que l'amnistia no tindrà un efecte negatiu en el seu electorat, sinó que preveu que serà positiu: "És el camí que hem de seguir. Quin és l'altre camí?"

En una entrevista amb Gemma Nierga al Cafè d'idees de La 2 i Ràdio 4, el president del grup parlamentari dels Socialistes - Units per Avançar no ha descartat que siguin indultats els qui puguin quedar fora de l'amnistia: "La voluntat és una amnistia que inclogui a tothom. Anirem veient com van les coses". Illa recorda que els indults són una prerrogativa del president i del Consell de Ministres, i que ja s'ha fet: "Cal mostrar la fortalesa de la democràcia i incloure a tothom per girar full. Sánchez se l'està jugant, és un gest de lideratge molt rellevant", ha reivindicat.

Pressupostos a Barcelona i a la Generalitat

Illa ha celebrat la "bona notícia" de l'acord pel pressupost a l'Ajuntament de Barcelona entre el PSC i ERC, però descarta un "canvi de cromos": "Cada àmbit és cada àmbit. No crec que hàgim de barrejar llibretes. Barcelona té tanta entitat que no s'ha de supeditar a Catalunya". Illa valora l'acord amb els republicans perquè "ERC ha fet una cosa intel·ligent" en referència a la "política útil".

D'altra banda, el primer secretari del PSC també desvela que aquesta setmana s'han intensificat els contactes amb el Govern pels pressupostos de 2024 i que ell mateix s'ha reunit "recentment" amb el president Pere Aragonès: "He tingut interlocució bastant fluida" A més, ha assegurat que hi continuarà havent contactes aquesta setmana. "Soc respectuós amb la confidencialitat. És normal que hi parli. De pressupostos i de sequera. Estic per ajudar. No boicotejaré l'acció de govern", ha reivindicat.

Després que la consellera d'Economia, Natàlia Mas, hagi dit que els comptes es poden tancar en qüestió de dies, Illa ha respost que "sempre s'han pogut tancar en qüestió de dies". "S'haurien pogut tancar al setembre, a l'octubre o al novembre", ha afegit, però recorda que hi ha punts del pressupost de 2023 sense complir: "Segueixen algunes coses que estan costant molt. Estava acordada la B40 pel març de l'any passat". Illa afegeix que el projecte de Hard Rock és un tràmit urbanístic que va iniciar Oriol Junqueras quan els va donar la llicència: "Si hi ha uns compromisos, dir ara no vull? Què és això? Cal tenir garanties que es compleix o hi ha una explicació raonable".

El líder dels socialistes a Catalunya afegeix que li costaria molt no votar els comptes de la Generalitat i diu que la seva és una oferta generosa. "No és tan habitual que un partit que ha guanyat ofereixi un acord així a un que està en minoria. Jo estic pensant en Catalunya, Vull educació, habitatge i seguretat", ha reivindicat Salvador Illa.

El primer secretari del PSC retreu a ERC haver nomenat candidat a Pere Aragonès mentre dura la legislatura i encara és president i el qualifica de feble: "Si ja és reconegut com a president, no ha de ser candidat. Als alcaldes no els nomenem un any abans". Illa també retreu manca d'inversions per prevenir la sequera a Aragonès i a Junts per Catalunya: "Mas, Puigdemont, Torra i Aragonès. 4 presidents en deu anys i no han fet res".

Fer "un revulsiu" dels resultats de Galícia

Illa també assumeix els resultats de les eleccions gallegues del passat 18 de febrer, però demana agafar-los com "un estímul". Tanmateix, el polític socialista creu que l'amnistia no ha pesat en el vot dels comicis gallecs, si bé reconeix que hi ha electors que no ho entenen: "Puc parlar pel coneixement que tinc de Catalunya. Hi ha un desig majoritari de girar full, de ciutadans que veuen l'amnistia com un pas coherent". De fet, creu que els socialistes han vist l'amnistia com el "camí necessari" per evitar un govern de PP i Vox.

Illa diu que ara han d'analitzar els resultats i demana no donar batzegades, ja que "seria un error". "Has de donar temps als lideratges. Ara s'ha de mirar què ha passat col·legi a col·legi", ha sostingut, considerant que José Ramón Gómez Besteiro és "la persona adequada".