Enlaces accesibilidad

5 paraules per anomenar les pinces d'estendre en català

  • En català hi ha fins a cinc paraules per anomenar les pinces d’estendre la roba, segons la zona geogràfica o el registre lingüístic
  • Les agulles ja es feien servir a l’antiga Roma

Per
Cinc paraules per anomenar les pinces d'estendre en català
Quines paraules tenen el catalans per dir pinces d'estendre?

Les pinces d’estendre la roba són uns utensilis que serveixen per fixar la roba humida a un fil o a un estenedor, per tal que s’assequi al sol o a l’aire. Són un invent molt antic, que ja es feia servir a l’antiga Roma. Les pinces poden ser de diferents materials, de fusta, de plàstic o de metall, i tenen dues parts unides per una molla o una articulació, que permeten obrir-les i tancar-les. I com més es diuen aquests objectes a banda de pinça

Cinc paraules per dir pinça

En català, hi ha diverses maneres de dir pinça d’estendre la roba, segons la zona geogràfica o el registre lingüístic. Els mots més comuns són: pinça, que és el terme més estès i neutre, que es fa servir a tot el domini lingüístic; agulla, un terme que es fa servir sobretot a Catalunya, especialment a la zona de Barcelona; agulla d’estendre, és una variant d'agulla que especifica la funció de l’objecte; agafanàs un terme que es fa servir a les Terres de l’Ebre i a les comarques de Tarragona;  i gafa, un terme que es fa servir a les Illes Balears i al País Valencià i significa “agafar”. 

Aquests són els noms més habituals que trobem en català per anomenar les pinces d’estendre la roba, però n’hi ha d’altres menys freqüents, com ara clau, clavell, claveta, clavilló, clíper, mosquetó o xinxeta. Com veus, la llengua catalana és molt rica i variada, i ens permet expressar-nos amb molta precisió i diversitat. Aleshores, per què utilitzen paraules en altres idiomes? Per fer-se els "guais"? En fi, visca el català i la llengua catalana.

Per aprendre més curiositats i vocabulari en llengua catalana, recupera el programa ‘Déu n’hi do’ amb la Shalana a RTVE Play Catalunya.