Enlaces accesibilidad
Lingüística

Sabies que el català és un dels idiomes amb més presència a internet?

  • El català és el 75è idioma més parlat al món.
  • Viquipèdia compta amb més d'un milió d'articles en català

Per
El català, una de les llengües més utilitzades a internet
El català: la quinzena llengua més utilitzada a internet

El català és una llengua romànica que es parla a Catalunya, a part del País Valencià, a les Illes Balears, a Andorra, a la Franja d’Aragó, a la ciutat de l’Alguer a Sardenya, a la comarca murciana del Carxe i a petites comunitats arreu del món. Els primers textos escrits en català coneguts són del segle XII.

Actualment, pel que fa al nombre de parlants, el català ocupa el 75è lloc al món. Lidera la llista el xinès, seguit de l’espanyol i l’anglès. A la xarxa, en canvi, el català se situa 60 llocs més endavant, ocupa la quinzena posició. Per exemple, el català va ser la tercera llengua a incorporar-se a la Viquipèdia i ara ja compta amb més d’un milió d’articles escrits. A més a més, a Twitter, la xarxa que en l'actualitat es diu X i on tothom es queixa, el català és una de les 20 llengües més utilitzades de la plataforma. I a la xarxa més emergent, Tiktok, també és molt comú veure contingut en català. Inclús n’hi ha que fan servir el hashtag #estiktokat per etiquetar el seu contingut amb la llengua.

El programa ‘Déu n’hi do’, amb la Shalana, pretén promoure el bon ús de la llengua catalana. Es pot recuperar a RTVE PLAY Catalunya.