Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Cristina Casol: "Junts és un partit masclista, perquè jo he patit masclisme"

Per
Cafè d'idees - Cristina Casol: "Junts és un partit masclista"

La diputada al Parlament no adscrita, Cristina Casol, ha denunciat l'"assetjament per raó de gènere" que ha patit dins del grup parlamentari de Junts per Catalunya i que per això ha acabat expulsada del partit. I es mostra decebuda amb el que ha estat el seu partit: "Junts és un partit masclista, perquè jo he patit masclisme".

Casol responsabilitza el portaveu del grup parlamentari, Albert Batet, del seu cas, tot i que a l'informe de l'Oficina d'Igualtat diu que no es demostra que directament hi hagi participat "però sí el seu entorn immediat".

Casol denuncia "ambient tòxic" a Junts

Casol argumenta que el seu cas és molt difícil el fet probatori perquè les seqüeles no són visibles: "Estrès, patiment no són visibles. Assetjament psicològic, ambient tòxic. És molt difícil demostrar-ho per una dona". I considera que les persones "externes" al partit, és a dir, les persones que venen de fora de la política, han anat perdent pes a Junts: "Mai en la meva vida professional havia patit un assetjament d'aquest tipus. No ha de ser normal".

La diputada no adscrita al Parlament es mostra decebuda amb la manera "antiga" de fer política de Junts per Catalunya de l'"amb mi o contra mi" perquè diu que Junts "és un partit nou: "Ho havia de visibilitzar. La imatge de qualsevol dona que vol denunciar quina és? Què rebrà represalies?".

JxCat acorda expulsar a Cristina Casol del grup en el Parlament

En una entrevista al Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4, l'exdiputada de Junts també acusa la presidenta del Parlament, Anna Erra, de partidisme per la seva actuació amb el seu cas i el d'Aurora Madaula, una altra diputada que també ha denunciat les agressions per raó de gènere.

Casol: "Contra mi per ser dona"

La ja exdiputada per Junts qualifica d'assetjament laboral estàndard en un ambient de "mal rotllo" contra la dona per la seva activitat a la política: "Són contra mi perquè soc una dona". Durant l'entrevista ha relatat un dels casos d'assetjament que va patir durant una votació al Parlament en la qual va votar en contra de les directrius de Junts i va rebre una escridassada en públic: "Vam votar diferent tres homes i dues dones. Un de Girona es va aixecar i em va discriminar el vot. Però no va dir res a Cuevillas. Hi ha un biaix de gènere, no ho fan a un home".

La diputada no adscrita se sent satisfeta amb el suport rebut per la presidenta del partit Laura Borràs: "Públicament, ella ha manifestat suport, no explícitament, m'ho ha manifestat a nivell personal. No l'he trobat a faltar". D'altra banda, també explica que el secretari general de Junts, Jordi Turull, li va dir que havia d'escollir entre els 26 diputats que havien escrit contra ella a l'executiva del partit: "O ells o tu?". Finalment, va ser expulsada del grup parlamentari.

Casol assegura que continuarà fins a final de legislatura

 Casol diu que "mai a la vida" deixarà l'acta de diputada perquè va entrar a política "per fer política per la independència". La diputada lamenta l'acord de Junts i el PSC a la mesa del Parlament que l'han situat a un nou escó, al costat dels grups de VOX i Ciutadans: "No estic situada a la meva millor versió, m'hi han posat amb mala intenció".

Casol diu que esperarà a decidir si presenta una denúncia als jutjats contra els diputats que van fer una carta contra ella, fins a saber com acaba el cas d'Aurora Madaula "per tenir més solidesa en les denúncies" que pugui presentar.