Enlaces accesibilidad

Rosalía Rovira, la dona que era al micròfon quan van entrar els franquistes a Barcelona

  • En el Dia de la Ràdio, recordem Rosalia Rovira, locutora de Ràdio Associació de Catalunya, l'emissora més important en acabar la Guerra Civil
  • Els militars li van ordenar dir 'Arriba España'; ella s'hi va negar, i el que va passar ho va explicar al Giravolt, que rescatem de l'Arxiu de TVE Catalunya

Per
Arxiu TVE Catalunya - Giravolt - La ràdio parla del demà

Rosalia Rovira, la jove locutora de Ràdio Associació de Catalunya, va anar fent l'emissió en català, com sempre, fins que l'estudi se li va omplir de militars. Era l'1 d'abril del 1939. Les emissores anunciaven el darrer 'parte de guerra'.

Van ordenar Rovira que donés consignes franquistes i digués 'Arriba España'. Ella s'hi va negar, i el seu testimoni el podeu veure damunt d'aquestes línies, és el testimoni que ella mateixa va donar al programa Giravolt. Les represalies per part de les autoritats no van trigar.

Una jove actriu que no va poder tornar a la ràdio

Rovira va ser una de les primeres locutores de ràdio a Catalunya i havia entrat a treballar a l'emissora gràcies als seus estudis d'Art Dramàtic. Fins i tot, actuava a l'Orfeó Gracienc. Primer va fer programes infantils, i el 1936 va ser la veu del consultori de bellesa Montserrat Fortuny.

Després de la guerra, Ràdio Associació de Catalunya es va convertir en Radio España, i tota l'emissió era obligatòriament en castellà, com a totes les emissores. Rovira es va negar a deixar de parlar en català amb els companys de sempre, i allò ja va ser massa per al director, que la fer fora i es va cuidar que no la contractessin, ni a la ràdio ni al tampoc al teatre. Mai més no va poder fer de locutora.

Les primeres veus femenines de la ràdio en català

La de Rosalia Rovira era una veu molt valorada i va ser de les primeres a treballar a una ràdio en català. A Girona també hi va haver una primera locutora en català que podem veure i escoltar a un programa de l'Arxiu de TVE Catalunya, Francina Boris.

De pensament catalanista, Boris va lluitar tota la vida, i durant el franquisme, perquè el català i la cultura catalana continuessin vius a les ones.

En aquells anys foscos de la dictadura, la primera locutora que va parlar en català a les ones va ser la manresana Maria Matide Almendros. Va passar el 1940, quan l'emissora de la capital del Bages complia 10 anys.