Enlaces accesibilidad
Alves, i ara què?

El cas Alves, pendent de sentència

  • El judici a Dani Alves ha quedat vist per a sentència aquest dimecres
  • Que hi va haver una relació sexual amb penetració, ningú ho nega. La clau és si va ser o no consentida

Per
El jugador de futbol brasiler Dani Alves assegut davant del tribunal durant el seu judici a Barcelona
El jugador de futbol brasiler Dani Alves assegut davant del tribunal durant el seu judici a Barcelona Alberto Estevez/Pool Photo/AP

Després de tres intenses i tenses jornades a l’Audiència de Barcelona, el judici a Dani Alves va quedar vist per a sentència aquest dimecres, poc abans de les 22 hores de la nit. L’exfutbolista va ser conduït novament a presó, on està ingressat des del 20 de gener de 2023. Allà haurà d’esperar la decisió del tribunal de la secció 21. Una sentència el ponent de la qual serà el magistrat Luis Belestá.

Judici a Dani Alves: tots els detalls de la seva declaració

La sentència, quan es coneixerà?

Abans de redactar i notificar la sentència, primer el tribunal ha de decidir sobre la nova petició de llibertat provisional formulada per la seva advocada, Inés Guardiola, al final de la vista. La defensa d’Alves ha demanat que l’exfutbolista pugui esperar la resolució fora de presó aplicant-li mesures cautelars, com la retirada dels dos passaports (té doble nacionalitat, espanyola i brasilera) i compareixences setmanals al jutjat.

Les acusacions, però, s’hi oposen. Insisteixen que persisteix el risc de fugida perquè Alves encara disposa d’un patrimoni “elevadíssim” i no ha demostrat arrelament a Espanya. A més, no hi ha conveni d’extradició amb el Brasil. I, segons la fiscal Elisabeth Jiménez, “ara que veu tan a prop una possible condemna, creiem que el risc de fugida és encara més gran”. Fins ara, se li ha denegat sempre.

No hi ha una data concreta per dictar sentència, però tenint en compte que estem davant d’una causa amb pres i que no és especialment complexa, els juristes coincideixen que podria estar enllestida en un mes o dos màxim. Els tres magistrats del tribunal, a més de la prova practicada en la vista oral, han de revisar tota la documental aportada. I, entre aquesta, hi ha les gravacions íntegres de les càmeres de seguretat de la discoteca Sutton. 

Serà definitiva?

La fiscalia manté la petició de 9 anys de presó. I l’acusació particular, de 12. Mentre que la defensa insisteix en l’absolució, però, alternativament, proposa un màxim d’un any. 

La sentència de l’Audiència de Barcelona es podrà recórrer. En primer lloc, al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. I, en última instància, al Tribunal Suprem, moment en què ja serà ferma.

El consentiment, la clau

Que hi va haver una relació sexual amb penetració, ningú ho nega. La clau és si va ser o no consentida. És el que marca la diferència entre l’absolució o la condemna.

La denunciant ha mantingut des del primer moment la mateixa versió dels fets. No nega que va accedir voluntàriament al bany on es va produir la presumpta agressió. El que diu és que, una vegada allà, li va dir a Alves que parés i no ho va fer. Ben al contrari, insisteix que la va retenir dins, a la força, que li va fer tocaments, la va insultar, li va pegar i la va penetrar. 

En canvi, Alves ha canviat cinc vegades de versió. Quan el van detenir, primer va dir que ni coneixia a la jove. Després que l’havia vist als lavabos. I, finalment, va admetre una fel·lació. A l’abril, quan va demanar de declarar voluntàriament, va reconèixer relacions sexuals però consentides. I, poc abans del judici, va afegir que estava borratxo. Aquesta última versió és la que ha donat al judici. Afegint que la jove portava la iniciativa i que en cap moment li va demanar que parés. 

Els testimonis dels treballadors de la discoteca i dels mossos, reforcen la versió de la jove. Els testimonis dels amics de l’exfutbolista i de la seva dona, Joana Sanz, reforcen el suposat estat etílic d’Alves.

Possibles atenuants

La defensa ha demanat que, en cas que el tribunal condemni a Dani Alves, li apliqui les atenuants d’embriaguesa i reparació del dany

Pel que fa al consum d’alcohol, si el tribunal considerés que ha quedat provat, la pena s’hauria de posar en la seva meitat inferior. És a dir, com que la forquilla del delicte és d’entre 4 i 12 anys, la pena a imposar es reduiria a 8 de màxim.

Les psicòlogues de la defensa van afirmar que Alves anava ebri i podia tenir les seves capacitats cognitives afectades aquella matinada. Que ho van comprovar per la quantitat de begudes que reflectien els rebuts dels locals on va estar amb els amics. Però van reconèixer que no podien concretar quina quantitat exacta havia begut Alves i que, en tot cas, distingia “el bé del mal”. 

Pel que fa a la reparació del dany, l’exfutbolista va consignar al jutjat, a l’agost, els 150.000 euros que les acusacions demanen com a indemnització. Si s’aprecia, seria una segona atenuant que afegiria una nova rebaixa de pena.