Enlaces accesibilidad
Història

Per què els aficionats de l’Espanyol es diuen "pericos"?

  • L'Estadi de Sarrià va ser testimoni del naixement del nom dels aficionats i comentaristes de l'Espanyol, i els va batejar com a “pericos
  • Els seguidors de l’Espanyol tenen nom d’animal australià

Per
Per què els aficionats de l’Espanyol es diuen “pericos”?
Els aficionats de l'Espanyol es diuen "pericos".

El Reial Club Deportiu Espanyol de Barcelona, conegut comunament com a Espanyol, és un dels clubs de futbol més antics d'Espanya. El club va ser fundat el 28 d'octubre de 1900 per Ángel Rodríguez Ruiz i un grup de joves barcelonins. Durant dècades, l'estadi de l'Espanyol va ser l'Estadi de Sarrià. Aquest estadi va ser testimoni de molts moments històrics, incloent-hi la victòria de l'equip a la Copa del Rei a la temporada 1963-1964. També va ser testimoni del naixement del nom pels aficionats: “pericos”. Per què es diuen “pericos” els aficionats i comentaristes de l’Espanyol? 

“Pericos”, un animal australià

No sé si ho sabies, però els aficionats de l’Espanyol es diuen pericos per culpa d’un animal australià.  Evidentment, no ens referim ni al cangur, ni al coala, ni al dingo… ni a cap del centenar d’aranyes i petits insectes que existeixen a Austràlia. Ens referim, ni més ni menys i per descomptat, als periquitos.

Els periquitos són uns animals originals d’Austràlia que actualment podem trobar arreu del món. A Barcelona, ja no només hi ha una sobrepoblació de coloms, sinó que també conviuen a la ciutat milers i milers de periquitos. De to verdós i un cant estrident, sobrevolen Barcelona des de ja fa un bon grapat d’anys. 

Doncs a principis del segle XX, quan l’Espanyol jugava a l’estadi de Sarrià, els voltants de l’estadi estaven plens d’arbres on aquests ocells es passaven el dia cantant. A partir de llavors es va començar a utilitzar el sobrenom de pericos o periquitos per designar els jugadors i els aficionats del Club.

Per descobrir i aprendre més curiositats sobre la llengua i cultura catalanes, pots recuperar el programa ‘Déu n’hi do’ amb la Shalana a RTVE Play Catalunya.