Enlaces accesibilidad
Gramàtica

"Ser" o "estar": quan escriure cada verb en català

  • Com en totes les llengües, sempre hi ha verbs que porten a la confusió, no se sap quan ni com utilitzar-los i se’n fa un ús incorrecte
  • Si estàs a Manresa és que hi vius habitualment

Per
“Ser” o “estar”: quan escriure cada verb en català
La Shalana explica quan escriure "ser" o "estar" en català

Com en totes les llengües, sempre hi ha verbs que porten a la confusió, no se sap quan ni com utilitzar-los i se’n fa un ús incorrecte. Quan s’ha de fer servir el verb “ser” i quan s’ha de fer servir el verb “estar”?

“Ser” o “estar”, verb que es confonen

La gent a qui li preguntes on és i et respon “Estic al bar”… Què els hi passa? Que el cambrer digui que està al bar té sentit. Però que algú et digui que està al bar quan només hi ha anat a fer un cafè… Doncs no. Si ha anat a fer un cafè, és al bar, no hi està.

Estar en un lloc en català vol dir ‘romandre en un lloc’. Indica permanència. Si tu vius a Manresa, estàs a Manresa, per molt que siguis a Barcelona, a França o a la Xina. Que estàs a Manresa vol dir que la teva residència habitual és a Manresa. De la mateixa manera, si treballes de cambrera en un bar pots dir que estàs al bar. Imagina’t: et trobes la veïna, amb qui fa temps que no xerres, i et pregunta “On treballes ara?”. Doncs li pots respondre perfectament: “Estic en un bar”. Per què? Perquè actualment hi estàs treballant i no hi vius.

En definitiva, estar en un lloc és viure, treballar o estudiar en aquell lloc. Si volem indicar la nostra ubicació actual en català, cal que fem servir el verb ser: Soc aquí. Som al bar. Els mitjons són al calaix.

Per aprendre més coses sobre la llengua catalana i no cometre més errors quan parles pots recuperar el programa ‘Déu n’hi do’ amb la Shalana a RTVE Play Catalunya.