Enlaces accesibilidad
Història

Per què els aficionats del Barça es diuen culers?

  • El primer camp del Futbol Club Barcelona va ser el Camp de la Indústria i va batejar als aficionats i comentaristes de l'equip com a "culers"
  • El Barça és un dels clubs més exitosos del món i ha guanyat títols nacionals i internacionals

Per
“Culers”: l’origen d’aquesta expressió en català
L'origen del nom dels aficionats del Barça

El Futbol Club Barcelona va ser fundat el 29 de novembre de 1899 per un grup d'esportistes catalans, liderats per Joan Gamper. Va ser establert amb l'objectiu de crear un club de futbol a Barcelona que permetés als esportistes locals practicar aquest esport. Els primers anys del Barça van estar marcats per diverses victòries locals i també per la construcció del Camp de la Indústria, el primer camp del Barcelona i el que va donar nom els que, fins avui dia, són aficionats: els culers. Però per què se’ls va dir “culers”?

L’origen del sobrenom “culers”

L’origen del sobrenom “culers” es remunta als inicis del Barça. El primer camp on jugava el Club estava situat al carrer Indústria i no tenia graderies. Els aficionats, per tant, s’asseien a la part alta del mur que envoltava el camp, de manera que la gent que passava pel carrer només veia una filera de culs. Fins a arribar al Camp Nou, el Barça ha canviat d’estadi dues vegades, però el malnom ha perdurat fins a esdevenir un mot d’ús corrent emprat pels aficionats i comentaristes.

"Més que un club", un lema amb identitat

El FC Barcelona ha estat històricament un símbol de la identitat catalana i ha defensat valors com l'esportivitat, el joc atractiu i l'excel·lència esportiva. El lema "Més que un club" reflecteix aquesta identitat única i compromís amb la comunitat. A més, el Barça ha continuat sent un dels clubs més exitosos del món, guanyant múltiples títols nacionals i internacionals.

Per descobrir més curiositats sobre la història de la cultura catalana, recupera el programa ‘Déu n’hi do’ amb la Shalana a RTVE Play Catalunya.