Enlaces accesibilidad

Barcelona retirarà ventiladors i estufes de les escoles per climatitzar-les de forma sostenible

  • La instal·lació començarà al juny perquè el curs que ve 24 aules ja estiguin climatitzades
  • La inversió total prevista fins al 2029 és de 100 milions d'euros

Per
L'Ajuntament de Barcelona retirarà ventiladors i estufes de gas de les escoles
L'Ajuntament de Barcelona retirarà ventiladors i estufes de gas de les escoles

Canviar els ventiladors, estufes i radiadors de gas per sistemes de climatització sostenible a les escoles. És l'objectiu de l'Ajuntament de Barcelona pels 170 centres educatius públics de la ciutat. La instal·lació començarà al juny i es preveu que al setembre 24 escoles ja puguin començar amb aquest nou sistema.

Barcelona començarà a climatitzar aquest estiu 24 centres educatius

Aquests són els primers centres que es beneficiaran del Pla Clima Escola, que preveu que l'Ajuntament climatitzi la resta de centres fins al 2029. La inversió es pagarà amb els ingressos de la fiscalitat turística.

Fora la calefacció amb gas

La climatització consisteix a retirar la calefacció amb gas -radiadors i calderes- i instal·lar sistemes d'aerotèrmia així com plaques fotovoltaiques. El consistori espera resoldre així, entre altres, el problema de la calor a les aules.

L'aerotèrmia és un sistema de producció de fred i calor que funciona amb l'intercanvi de calor amb l'aire ambient que va amb energia elèctrica i no genera emissions de CO2.

Climatitzar escoles amb aerotèrmia a Barcelona

La substitució del gas pot representar un estalvi econòmic final de més d'1,1 milions d'euros anuals, d'acord amb estimacions de l'Ajuntament. La mesura ja la va anunciar al setembre l'alcalde Jaume Collboni.

Sense afectació a la docència, però sí als casals d'estiu

El pla ha estat dissenyat pel Consorci d'Educació de Barcelona, que és qui serà l'encarregat d'executar-lo. Les obres a l'interior de l'escola es faran entre el 15 de juny i el 24 de setembre aprofitant l'aturada lectiva.

Pel que fa als casals d'estiu, els equips tècnics ja estan treballant per minimitzar les afectacions a aquesta activitat, amb la possibilitat d'agrupar els casals d'estiu dels centres afectats en altres de propers, si s'escau.

Aquest 2024 la inversió prevista és de 13,9 milions d'euros. Els quatre anys posteriors és de 17,7 milions d'euros anuals i el darrer any, el 2029, 15,3 milions. La inversió total prevista és de 100 milions d'euros.